Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Θανάσης Σκούρας, ο σεφ των προέδρων μάγεψε και τον Ομπάμα

Ο Θανάσης Σκούρας με τον πρόεδρο Ομπάμα. «Δίπλα σε τόσο σημαντικές προσωπικότητες αισθάνεσαι μυρμήγκι, αλλά με την ταπεινότητά τους σε κάνουν να νιώθεις σπουδαίος», τονίζει ο πολύπειρος σεφ.
Η ζωή του μοιάζει με ιστορία βγαλμένη από παραμύθι, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Πρόκειται για τον άνθρωπο που από το 1976 βρίσκεται πίσω από όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο Θανάσης Σκούρας με τον πρόεδρο Ομπάμα. «Δίπλα σε τόσο σημαντικές προσωπικότητες αισθάνεσαι μυρμήγκι, αλλά με την ταπεινότητά τους σε κάνουν να νιώθεις σπουδαίος», τονίζει ο πολύπειρος σεφ.
Πριν από λίγες μέρες, ο Σερραίος αρχιμάγειρας του Προεδρικού Μεγάρου Θανάσης Σκούρας μαζί με τον σεφ Στέφανο Τσιαμπαλή κατάφεραν να μαγέψουν μέχρι και τον Μπαράκ Ομπάμα με τις γευστικές δημιουργίες τους στο δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου.
Αν και έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και τρία χρόνια, ο Θ. Σκούρας, σεφ επί εποχής Κωνσταντίνου Τσάτσου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά όποτε του ζητηθεί και όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος της Κυριακής» το κάνει με όλη του την καρδιά! Τον συναντήσαμε στο σπίτι του την ημέρα που αναχώρησε ο Αμερικανός ηγέτης από την Αθήνα. Ετοίμαζε τις βαλίτσες του για να ταξιδέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, Κρηνίδα Σερρών, για να χαλαρώσει δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.
Οι μέρες που προηγήθηκαν είχαν άγχος, κούραση, πολλές προετοιμασίες, αλλά ο κ. Σκούρας είναι αγωνιστής και μαθημένος στις δύσκολες αποστολές. «Ηταν προϊόν ομαδικής δουλειάς» λέει χαμογελώντας και μας δείχνει το μενού με την προσωπική ευχαριστήρια υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα.
Στο δείπνο τα θαλασσινά είχαν την... τιμητική τους, καθώς οι δύο μάγειρες είχαν επιλέξει για πρώτο πιάτο γαρίδες με εσπεριδοειδή και ρύζι με λαχανικά και αρωματικά βότανα, για κύριο πιάτο σφυρίδα Λευκάδας γεμιστή με χόρτα και μαγειρεμένη στον φούρνο, η οποία συνοδευόταν με βραστά λαχανικά, πατάτες και ντοματίνια, ενώ για επιδόρπιο γλυκό κάστανο, με σάλτα ζεστής σοκολάτας και μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα. Ο πλανητάρχης είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το λευκό κρασί του κτήματος Βιβλία Χώρα που βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Ορους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, και το «Samos Grand Cru» της Ενωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.
«Είμαι επίτιμο μέλος στο παγκόσμιο κλαμπ αρχιμαγείρων προσωπικοτήτων ''Club des Chefs des Chefs'', δεν υπάρχει άλλος Ελληνας, οπότε στις συναντήσεις μας με σεφ απ’ όλο τον κόσμο είχα ενημερωθεί για τις προτιμήσεις του. Δεν ήταν ένα απλό ψάρι φούρνου, όπως έγραψαν κάποιοι όλες αυτές τις ημέρες. Η ποικιλία στα χόρτα, η ισορροπία στη γεύση καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Ηταν ένα πολύ καλό σύνολο.
Ο Ελληνας σεφ δέχεται συγχαρητήρια από τον Μπιλ Κλίντον.
Ο Ελληνας σεφ δέχεται συγχαρητήρια από τον Μπιλ Κλίντον.
«Ευχάριστος άνθρωπος»
Ο Ομπάμα είναι πολύ ανθρώπινος, εγκάρδιος και ευχάριστος άνθρωπος. Εβγαλα και φωτογραφία μαζί του. Αισθάνεσαι δίπλα σε τόσο σημαντικές προσωπικότητες ότι είσαι μυρμήγκι, αλλά με την ταπεινότητά τους σε κάνουν να νιώθεις σπουδαίος. Εξω μας αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό. Εμείς χάνουμε την μπάλα, γιατί είμαστε αυτοκαταστροφικοί» σημειώνει ο κ. Σκούρας.
Ολα αυτά τα χρόνια είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να μαγειρέψει για σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες και όχι μόνο από όλον τον κόσμο. Δεν είναι και μικρό πράγμα... Ο στόχος του, πάντοτε, ήταν να προσφέρει γαστριμαργικές απολαύσεις στους καλεσμένους του Προέδρου, φρόντιζε, όμως, επίσης να δίνει έμφαση στην προβολή της ελληνικής κουζίνας. Και τα έχει καταφέρει περίφημα, αφού ηγέτες όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μπιλ Κλίντον, ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Χόσνι Μουμπάρακ, ο Ζακ Σιράκ, ο Φρανσουά Μιτεράν, ο Νικολάε Τσαουσέσκου, ο Σάντρο Περτίνι, αλλά και παγκόσμιες προσωπικότητες που γνώρισε κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, η Ιντιρα Γκάντι, ο Νέλσον Μαντέλα, ο μεγάλος φιλέλληνας Λεοπόλντ Σενγκόρ μυήθηκαν στις ελληνικές γεύσεις μέσα από το μαγειρικό του ταλέντο.
Το 1962 ήρθε στην Αθήνα, σπούδασε Μαγειρική στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και εργάστηκε ως αρχιμάγειρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αγαπά με πάθος το μέρος όπου γεννήθηκε και του αρέσει πού και πού να πίνει κανένα τσιπουράκι με τους φίλους του. Τα πρώτα ερεθίσματα για τη μαγειρική τα πήρε από τη γιαγιά του. «Πολύ καλή μαγείρισσα για την εποχή εκείνη που τα πράγματα ήταν δύσκολα. Από το τίποτα έβγαζε φαγητό... μεγαλείο! Είχε μια φοβερή αφοσίωση σε αυτό που έκανε. Τη θαύμαζα γιατί πρόσεχε και την τελευταία λεπτομέρεια» αναφέρει με συγκίνηση ο κ. Σκούρας. Μετά τη Σχολή εργάστηκε σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ ένα διάστημα είχε πάει και στη Σκανδιναβία, αλλά σύντομα επέστρεψε στην Ελλάδα.
Λίγο καιρό μετά ήρθε και η θέση του αρχιμάγειρα στην Προεδρία. Ηταν εκείνη η εποχή που παντρεύτηκε, έπειτα από 11 χρόνια σχέσης, τη συντοπίτισσά του κ. Στέλλα, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαίρη και τον Νίκο. Σήμερα καμαρώνουν τα τέσσερα εγγόνια τους. «Νιώθω γεμάτος άνθρωπος. Στάθηκα τυχερός γιατί έτυχε να βρω καλούς και τίμιους ανθρώπους. Αυτό ήταν μια καλή βάση για να προχωρήσω στη ζωή μου. Εχω τρομερή αγωνία για να πάνε όλα καλά σε ένα γεύμα ή μια δεξίωση, αλλά πάντοτε το διαχειρίζομαι με τον καλύτερο τρόπο. Είμαι ομαδικός, δεν δουλεύω ποτέ εγωιστικά και μόνος. Θέλω να υπάρχει καλή συνεργασία και εμπιστεύομαι πολύ τους νέους ανθρώπους».
Το 1962 ξεκίνησε να σπουδάζει Μαγειρική.
Το 1962 ξεκίνησε να σπουδάζει Μαγειρική.
Σαράντα χρόνια στην κουζίνα της Προεδρίας έχει ζήσει από κοντά όλους τους Προέδρους και μάλιστα κάποιους για δύο θητείες: τον Κ. Τσάτσο, τον Κ. Καραμανλή, τον Χρ. Σαρτζετάκη, τον Κ. Στεφανόπουλο, τον Κ. Παπούλια και σήμερα τον Πρ. Παυλόπουλο. Την Προεδρία την επέλεξε, όπως εξηγεί, γιατί του έδινε τη δυνατότητα να κάνει πράξη όλα όσα είχε μάθει. Οσο για τη σχέση του με τους Προέδρους, ήταν πάντοτε εξαιρετική και θεωρεί ότι στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να έχουμε καλούς και τίμιους ανθρώπους σε αυτή τη θέση.
Οι συνήθειες των Προέδρων
«Ο Τσάτσος ήταν πολύ ανθρώπινος και η γυναίκα του ακόμη περισσότερο. Του άρεσαν τα ελαφριά γεύματα. Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Τεράστιος. Ετρωγε όλα τα φαγητά, αλλά αυστηρά σε μικρές ποσότητες. Ο κ. Στεφανόπουλος ήταν ο πάτερ φαμίλιας. Είχε έναν μοναδικό τρόπο να σε προσεγγίζει. Ηταν κρεατοφάγος και του άρεσε να συνοδεύει τα φαγητά του με ζυμαρικά. Επίσης λάτρευε την μπίρα. Και με τον κ. Παπούλια περάσαμε πολύ καλά μαζί. Ηταν της παρέας και είχε φοβερό χιούμορ. Του άρεσαν τα αρμυρίκια, το σταμναγκάθι. Ηταν ένας φίλος, ένας ωραίος άνθρωπος.
Ο κ. Παυλόπουλος είναι ένα πρόσωπο που γνώριζα πολλά χρόνια πριν και τον εκτιμούσα βαθιά. Ηταν τιμή μου όταν με πήρε τηλέφωνο για να βοηθήσω στο γεύμα με τον Ομπάμα».
Μαρίνα Ζιώζιου
marina@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger