Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Δέσμευση Τσίπρα για «πάγωμα» ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΑΕΕ - ΕΤΑΑ

Ομιλία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ 
«Ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες από την πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ ώς και τις 31.12.2016.
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από την κρίση και τα πέντε βήματα για δίκαιη ανάπτυξη.
Μήνυμα Τσίπρα ότι στο τέλος της επόμενης διετίας η Ελλάδα φεύγει οριστικά από το πρόγραμμα. 

Με μια πολιτική δέσμευση που δίνει «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες που χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.
MOTION TEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
«Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμά της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της χθεσινής Ευρωμεσογειακής Συνόδου, που «αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη».
Σκοπός, να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας, να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης, να σταματήσει η άνοδος της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που κερδίζουν έδαφος στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και η οικονομική και διαρθρωτική ανισότητα που φαίνεται να παγιώνεται ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο.

Τα πέντε βήματα εξόδου από την κρίση

Με διάθεση αυτοκριτικής ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε, πετύχαμε όμως έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο και σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό».
Και παρουσίασε τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση με βάση τον οποίο στο τέλος της επόμενης διετίας η Ελλάδα φεύγει οριστικά από το πρόγραμμα:
1. να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.
Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό
2. να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.
3. να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.
4. να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.
5. άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, η οποία δεν θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Βασική προϋπόθεση της δίκαιης ανάπτυξης είναι -για τον πρωθυπουργό- η μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία, που θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις

Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, ούτε αποτέλεσμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και αγώνων, «που δόθηκαν και δίνονται σε ένα έδαφος ναρκοθετημένο από τις επιπτώσεις της επιθετικής λιτότητας αλλά και από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018. Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν», πρόσθεσε.
Και έθεσε στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ο πλούτος να διανεμηθεί δίκαια τους ανθρώπους της εργασίας, της δημιουργίας και της παραγωγής και «όχι σε αυτούς που μοιράστηκαν ως λεία τα οφέλη της ανάπτυξης πριν από την κρίση για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού».
«Όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η Ν.Δ. του κυρίου Μητσοτάκη».
MOTION TEAM / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Αυστηρή προειδοποίηση σε φοροφυγάδες

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί άμεσα νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν πληρώνοντας τον νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητές τους με τον νόμο.
Και έστειλε σε αυστηρό τόνο προειδοποίηση σε όσους δεν το πράξουν: «Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώσουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».
Παράλληλα υποστήριξε ότι σε δύο χρόνια θα μειωθούν οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς και θα αντικατασταθεί ο ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο.

Πώς θα μοιραστούν τα 246 εκατ. από τις άδειες

Τα 246 εκατομμύρια που μπήκαν στα κρατικά ταμεία από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα χρηματοδοτήσουν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πρόκειται για ένα έσοδο που «οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για ζημία του δημοσίου συμφέροντος «για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ».
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την επέκταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» (κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό), αλλά και για την ενίσχυση των νοσοκομείων με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.
Είπε, επίσης, ότι στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά.

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

«Το Γενάρη του 2015, πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή και καταλήξαμε στη συμφωνία του Ιούλη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του υλοποιεί την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Οι δεσμεύσεις στην περσινή ΔΕΘ υλοποιούνται -κατά τον πρωθυπουργό- στο ακέραιο, γι' αυτό και «έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιόν σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μία μία αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη».
«Και αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015», υπογράμμισε.

Μετά τη Ρωσία, η Κίνα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το 2017 τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ θα είναι η Κίνα, «ένας στρατηγικός εταίρος που έχει κεντρικό ρόλο στη μεγάλη μας προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση».
Φέτος τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε φίλη χώρα», η οποία «παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή και με την οποία επιδιώκουμε την συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών μας σχέσεων»

♦ Διαβάστε ολόκληρη την  PDF iconομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger