Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Χορεύοντας στη Σκόπελο

Χορεύοντας στη Σκόπελο

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος» επιστρέφει για 4η χρονιά στη Σκόπελο κι εμείς ετοιμαζόμαστε για ένα χορευτικό τριήμερο στο όμορφο νησί του Αιγαίου


Στις 27, 28 και 29 Αυγούστου οι παραδοσιακοί χοροί θα έχουν τον πρώτο λόγο στη Σκόπελο. «Κάθε χρονιά δίνεται μια θεματική για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του φεστιβάλ την οποία προσπαθούμε να ακολουθήσουμε. Φέτος, για παράδειγμα, θέλαμε να δώσουμε έμφαση στα τοπικά έθιμα ανά περιοχή. Έτσι θα παρουσιάσουμε και έθιμα εκτός των χορευτικών παραστάσεων», τονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ναυσικά Παλαιολόγου.

Σχεδόν 600 χορευτές με τις παραδοσιακές τους στολές θα βρεθούν το τριήμερο του φεστιβάλ στο νησί. Πιασμένοι χέρι χέρι θα σύρουν τον χορό στο λιμάνι της Σκοπέλου. «Είναι μια εικόνα ομόνοιας, ομοψυχίας και πλούσιου πολιτιστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος που συγκινεί τους πάντες. Διοργανώνονται επίσης σεμινάρια που αφορούν την παράδοσή μας για το ευρύ κοινό από καταξιωμένους χοροδιδασκάλους και λαογράφους», σχολιάζει η κυρία Παλαιολόγου.

Η επιτυχία του φεστιβάλ τα τελευταία τρία χρόνια είναι πολύ μεγάλη. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το παρακολουθούν περισσότεροι από 7000 θεατές. «Όραμα μας είναι η καθιέρωση του φεστιβάλ ως μια ανοικτή γιορτή που θα φέρνει κοντά χορευτές και συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και η ανάδειξη της Σκοπέλου ως κέντρο λαϊκού πολιτισμού και παράδοσης», επισημαίνει η Μαρία Ψαρρού, συνιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πλέγμα», που συνδιοργανώνει το Φεστιβάλ μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Φεστιβάλ είναι φυσικά αφιερωμένο στον σπουδαίο χοροδιδάσκαλο Διαμαντή Παλαιολόγο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του. Ο Διαμαντής Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1948 και μεγάλωσε στο Παλιό Κλήμα Σκοπέλου. Υπήρξε ταλαντούχος χοροδιδάσκαλος, μαθητής της Δόρας Στράτου και «ψυχή» του χορευτικού συγκροτήματος της Γλώσσας Σκοπέλου, το οποίο διακρίθηκε επανειλημμένα πανελληνίως.

Πολλές γενιές αγάπησαν τους παραδοσιακούς χορούς χάρη στο πάθος και τη δουλειά του γύρω από αυτούς. Το τριήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σκόπελο στα τέλη Αυγούστου είναι μία μοναδική ευκαιρία να κλείσετε το φετινό σας καλοκαίρι χορεύοντας και ανακαλύπτοντας παράλληλα ένα από τα πιο όμορφα και πράσινα νησιά του Αιγαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger