Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΠΟΡΑΔΕΣ


Η πρώτη σκέψη για μονιμοποίηση των δρομολογίων δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα πληρότητά τους είναι εξαιρετικά ικανοποιητική.

Για όλο το χρόνο -δηλαδή και τους χειμερινούς μήνες- θα διατηρηθεί κατά πάσα πιθανότητα η ακτοπλοϊκή γραμμή, με το ταχύπλοο της Hellenic Seaways που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες.


Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθούν στη Σκόπελο οι δήμαρχοι των περιοχών, τις οποίες αφορά το δρομολόγιο, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, των ΠΕΔ και των δύο Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και της εταιρείας Hellenic Seaways, στην οποία ανήκει το ταχύπλοο και η οποία διαχειρίζεται το δρομολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη σκέψη για μονιμοποίηση των δρομολογίων δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η μέχρι σήμερα πληρότητά τους είναι εξαιρετικά ικανοποιητική, αφού βρισκόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο.

Όπως, όμως, συμβαίνει και με τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα δρομολόγια εκτός από την τουριστική αγορά ενδιαφέρουν πολύ και τον εμπορικό κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επαγγελματίες των Σποράδων κάνουν τις προμήθειες τους –για παράδειγμα σε κρέατα, φρούτα και λαχανικά- κυρίως από τις κεντρικές αγορές της πρωτεύουσας. Διότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να βρίσκεται σε σαφώς κοντινότερη απόσταση, αλλά η έλλειψη συγκοινωνίας και προσβάσεων αποκλείει τη δυνατότητα εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο περιοχές.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι η σύνδεση να μην είναι τους χειμερινούς μήνες καθημερινή, αλλά δύο ή τρεις φορές της εβδομάδα. Επίσης, στη σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Σποράδες ως «άγονη γραμμή» προκειμένου να επιδοτηθεί, κάτι που όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο. Καμία ακτοπλοϊκή γραμμή της Θεσσαλονίκης δεν έχει χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια ως «άγονη», καθώς το μέγεθος και ο πληθυσμός της πόλης αποκλείει κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση –και εφόσον κριθεί απολύτως απαραίτητο- θα αναζητηθεί κάποιου τύπου χρηματοδοτική στήριξη της γραμμής με άλλους τρόπους –πιθανόν μέσω της αυτοδιοίκησης.   

Πηγή: http://www.voria.gr/article/olo-ton-chrono-i-aktoploiki-sindesi-thessaloniki---sporades

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger