Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί - Zητούν πολιτικό άσυλο - Φοβούνται για τη ζωή τους (φωτό)

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί - Zητούν πολιτικό άσυλο - Φοβούνται για τη ζωή τους (φωτό)
Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγούνται σήμερα το πρωί οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της πρωτεύουσας του Έβρου.


Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν. Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

"Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι δεν εμπλέκονται στο πραξικόπημα και δέχθηκαν εντολές από ανωτέρους τους να μεταφέρουν τραυματίες. Δέχθηκαν πυρά από αστυνομικούς και έφυγαν για να σώσουν τη ζωή τους”, είπε στο MEGA η δικηγόρος δύο Τούρκων μηχανικών, Κατερίνα Δαπουδάνη.
Και συνέχισε: “Φοβούνται για τη ζωή τους και τις οικογένειές τους. Πέρα από την θανατική ποινή, το θέμα -αν εκδοθούν στην Τουρκία- είναι και κατά πόσο θα υποβληθούν σε βασανιστήρια...”.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα. Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.
 Πριν από λίγο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Δείτε φωτογραφίες
 .









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger