Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Νεο σοκ Για πόλεμο με την Τουρκία μίλησε ο Μάρδας!

Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε... Διαφορετικά, πόλεμος!

Aνατριχίλα προκαλούν οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα.
Ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μιλάει για πόλεμο με την Τουρκία σε μια προσπάθεια να δικαιλογήσει τις συνεχείς εθνικές μας υποχωρήσεις.
Κι αυτό λίγες ώρες μετά τα κόκκινα τριαντάφυλλα των Τσίπρα-Νταβούτογλου στην Σμύρνη του αίματος και της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο κ. Νταβούτογλου, ο κ. Μάρδας είπε ότι «κάθε φορά που έχουμε παραβιάσεις και παραβάσεις, εμείς κάνουμε τις «νότες», οι οποίες χρειάζονται στα όργανα, τα οποία θα πρέπει να παραλάβουνε αυτές τις «νότες»… Και έτσι συνεχίζεται αυτή η ιστορία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν δεχόμαστε τις συγκεκριμένες θέσεις των Τούρκων. Διπλωματικά, όπως πρέπει να κινηθούμε, κινούμαστε και δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος… Διαφορετικά, πόλεμος!».

Και συνέχισε: «Εμείς προτείνουμε, με τη διπλωματική οδό, να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η δεύτερη λύση, η οποία υφίσταται, είναι αυτό που σας είπα προηγουμένως (σ.σ.: πόλεμος).
Εγώ δεν βλέπω καμία υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα. Υποχώρηση θα ήταν να πηγαίναμε στο ΝΑΤΟ και να λέγαμε πράγματι η Τουρκία, έχει δίκιο».
Ερωτηθείς για τη στάση του πρωθυπουργού όσον αφορά τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί casus belli ο κ. Μάρδας είπε: «Δεν απάντησε ακριβώς με τα άρθρα, αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Τι θέλατε να κάνει εκείνη την ώρα, δηλαδή; Τι άλλο περιμένατε να πει; Δεν μπορεί να συνδεθεί το casus belli με το άλλο (σ.σ.: επέκταση των χωρικών υδάτων), αυτό είπε ο πρωθυπουργός, πολύ καθαρά και με σαφήνεια, μπροστά του ήμουν, που σημαίνει ότι το αναφαίρετο δικαίωμά μας υφίσταται, το casus belli δεν πρέπει να υφίσταται».
Την ίδια ώρα έπειτα από τους Σλοβένους και τους Σέρβους, οι Σκοπιανοί ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι «κλείνουν τελείως» τα σύνορά τους, όπως επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος από την αστυνομία της ΠΓΔΜ.
«Η ΠΓΔΜ θα ενεργήσει ανάλογα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από άλλες χώρες κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου», δήλωσε ακόμη στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών των Σκοπίων.
Τα Σκόπια κρατούσαν το πέρασμα στα ελληνοσκοπιανά σύνορα κλειστό για όλους εδώ και τρία 24ωρα, ενώ ακόμα και χώρες της Βαλτικής ξεκίνησαν να χτίζουν φράχτες. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι είχε άλλωστε, δηλώσει επανειλημμένα τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του θα εναρμονίσει τη θέση της σχετικά με τη διέλευση προσφύγων από τον αποκαλούμενο Βαλκανικό Διάδρομο, με τις αποφάσεις της Ε.Ε.
Η Ουγγαρία, που «πρωτοστάτησε» στο στήσιμο συρματοπλεγμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, τώρα κατασκευάζει… τάφρο, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα περνάει κανείς στο έδαφός της. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αποκαλούμενη «βαλκανική οδός» παραμένει από τα μεσάνυχτα κλειστή για όλους τους πρόσφυγες.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέπει να περνούν στη χώρα και θα δέχεται μόνο εκείνους που σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία, καθώς και ορισμένους άλλους, για «ανθρωπιστικούς λόγους». Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει στη Σλοβενία το δικαίωμα να κάνει χρήση της απόλυτης εφαρμογής των κανονισμών του Σένγκεν στα σύνορα της, επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους και μην επιτρέποντας τη διέλευση πολιτών τρίτων χωρών που δεν αιτούνται ασύλου.
Και η Σερβία από χθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων: «Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία», τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών. Αναφέρεται επίσης ότι και το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τη Σερβία ότι δεν δέχεται πλέον πρόσφυγες που δεν έχουν ισχύον διαβατήριο και θεώρηση εισόδου τύπου Σέγκεν.
Οι εγκαταστάσεις στο κέντρο ελέγχου και υποδοχής προσφύγων στο Πρέσεβο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, είναι άδειες και όπως ανακοινώθηκε επίσημα το τελευταίο σαρανταοχτάωρο στην Σερβία δεν εισήλθε κανένας πρόσφυγας. Στους καταυλισμούς φιλοξενίας, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 650 πρόσφυγες και μετανάστες. Τους 600 απ’ αυτούς επέστρεψε η Κροατία τις προηγούμενες ημέρες, ενώ οι 50 πέρασαν παράνομα στη χώρα από αφύλαχτα σημεία στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία αποφάσισαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους και γι’ αυτό εγείρουν φράχτες στα ανατολικά τους σύνορα, καθώς εκφράζουν ανησυχία ότι η περιοχή της Βαλτικής θα γίνει το νέο σημείο εισόδου για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη, από την στιγμή που ο «βαλκανικός διάδρομος» συνεχίζει να «στενεύει» επικίνδυνα.
Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών φοβούνται ότι θα δουν χιλιάδες πρόσφυγες να περνούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η ανησυχία αυτή εντάθηκε, αφότου περίπου 6.000 αιτούντες άσυλο πέρασαν πέρυσι από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία.
Την ίδια ώρα, στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν -που, σημειωτέον, άσκησε βέτο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, στη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το προσφυγικό- ανοίγει τάφρο, αλλά και σηκώνει νέο φράχτη, ενισχύοντας παράλληλα την στρατιωτική και αστυνομική της παρουσία στη μεθόριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger