Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ρατσιστική συμπεριφορά σε βάρος ΑμεΑ

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ, Νατάσσα Μορφογιάννη, επισημαίνει ότι η εξαίρεση του παιδιού από τα δρομολόγια του σχολικού λεωφορείου, έγινε επειδή η συμπεριφορά του παιδιού είχε κριθεί επικίνδυνη
Δικαστικά εναντίον του δήμου Βόλου πατέρας παιδιού με αναπηρίες που αποκλείστηκε από πρόγραμμα μεταφοράς στο σχολείο του
Δικαστικά εναντίον του δήμου Βόλου και της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ, έχει κινηθεί πατέρας παιδιού με αναπηρία, καταγγέλλοντας «ρατσιστική συμπεριφορά» σε βάρος του παιδιού του, το οποίο «αποκλείστηκε» από το σχολικό λεωφορείο του δήμου που μεταφέρει καθημερινά παιδιά με αναπηρίες από το σπίτι τους προς το σχολείο και αντίστροφα. Ο ίδιος έχει προσφύγει και στο Συνήγορο του Πολίτη για το ίδιο θέμα.

Το πρόβλημα ανέκυψε τον περασμένο Οκτώβριο. Το παιδί που έχει βαριάς μορφής αναπηρία και περπατά μόνο υποβασταζόμενο, μεταφέρεται επί σειρά ετών στο σχολείο που πηγαίνει, στο ΕΕΕΕΚ Ν. Ιωνίας, με σχολικό λεωφορείο του δήμου, το οποίο μεταφέρει μαθητές με αναπηρίες, που κινούνται με αναπηρικά καροτσάκια.
Σημειώνεται ότι ο δήμος δεν είναι υποχρεωμένος για τη μεταφορά των παιδιών, που σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου γονέων, κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ Μαγνησίας, Ράνια Καρανικόλα, γίνεται στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που υπάρχει. Τα έξοδα δε για τις μαθητικές μεταφορές, καλύπτονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Από τον περασμένο Οκτώβριο το παιδί εξαιρέθηκε από τη… λίστα των επιβατών του λεωφορείου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της οικογένειας όσο και του Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ.
Ηρθαν σε επαφή με τη δημοτική αρχή, καταγγέλλοντας ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον του παιδιού. «Ο δήμος Βόλου και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του αρνούνται αναίτια να λύσουν στην πράξη το πρόβλημα. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις της νυν Δημοτικής αρχής συνεχίζεται η ρατσιστική διάκριση όσον αφορά τη μεταφορά συγκεκριμένου παιδιού με βαριάς μορφής αναπηρία. Η τακτική του «θα» που ακολουθείται μήνες τώρα για τη λύση του θέματος δηλώνει αν μη τι άλλο και την απαξία στους νόμους, τους θεσμούς, τους πολίτες και τέλος χαρακτηρίζει συμπεριφορές και ασκήσεις εξουσιών», καταγγέλλει σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ.
Για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, ο πατέρας του παιδιού έχει κινηθεί νομικά εναντίον του δήμου και παράλληλα έχει προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ, Νατάσσα Μορφογιάννη, η εξαίρεση του παιδιού από τα δρομολόγια του σχολικού λεωφορείου, έγινε επειδή η συμπεριφορά του παιδιού είχε κριθεί επικίνδυνη. «Συνοδοί στο λεωφορείο έκαναν αναφορά ότι το παιδί είχε σπάσει τους ιμάντες, είχε χτυπήσει παιδιά αλλά και τις ίδιες τις συνοδούς. Το παιδί σε κάθε περίπτωση έχει δικαίωμα να μεταφέρεται καθημερινά με ταξί στο σχολείο και με έξοδα που καλύπτει η περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε η κ. Μορφογιάννη.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger