Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Φοβούνται κατάρρευση, ζητούν ζεστό χρήμα

Φωτό αρχείου ΑΡΦωτό αρχείου ΑΡ
Για κίνδυνο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στον κλάδο του χάλυβα, ως αποτέλεσμα του λυσσαλέου ανταγωνισμού κυρίως με τα κινεζικά μονοπώλια, αλλά και της οικονομικής κρίσης, κάνουν λόγο οι υπουργοί Οικονομίας επτά χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κοινή επιστολή που απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι υπουργοί της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ιταλίας Φεντερίκα Γκουίντι, της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ, του Βελγίου Κρις Πέτερς και του Λουξεμβούργου Ετιέν Σνάιντερ προειδοποίησαν σήμερα για «έναν σημαντικό και επικείμενο κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τομέα του χάλυβα», ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το «ντάμπινγκ» που εφαρμόζεται από την Κίνα, καθώς και με μια
κατάσταση υπερπαραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης καλούν την ΕΕ να «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα» και «να αναλάβει ισχυρή δράση για να απαντήσει σ' αυτή τη νέα πρόκληση».
Μεταξύ των μέτρων, οι υπουργοί κάνουν λόγο για «εργαλεία εμπορικής άμυνας στο πλαίσιο των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» καθώς και για την παροχή «ζεστού» χρήματος για «να εκσυγχρονισθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία του χάλυβα».
Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί χάλυβα, οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση, κατηγορούν την Κίνα ότι πωλεί χάλυβα με ζημιά.
Η επιστολή αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με τις συνομιλίες που διεξάγονται αυτό τον καιρό για να αναγνωριστεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς. Μία τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την άρση των εμποδίων για την είσοδο των κινεζικών προϊόντων χάλυβα στις ευρωπαϊκές αγορές (και όχι μόνο), κάτι που σε αυτή τη φάση τα ευρωπαϊκά μονοπώλια δεν δείχνουν να το θέλουν, καθώς βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σεσίλια Μάλστρεμ, η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, ζήτησε πριν από 10 ημέρες από τον Κινέζο ομόλογό της τη λήψη μέτρων για να μειωθεί η παραγωγή χάλυβα, ενώ σήμερα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν «αντιλαμβάνεται την κατάσταση» και υπογράμμισε ότι η επιστολή των επτά υπουργών «θέτει έναν αριθμό σημείων που έχουμε θέσει και εμείς».
Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο μετά την Κίνα, με περισσότερους από 177 εκατ. τόνους ετησίως, δηλαδή το 11% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger