Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΓΑ: τι πρόκειται να πληρωθεί έως το τέλος του 2015

ΕΛΓΑ: τι πρόκειται να πληρωθεί έως το τέλος του 2015 Μια ξεκάθαρη εικόνα των άμεσων πληρωμών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τον ΕΛΓΑ μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι το κλείσιμο της χρονιάς έδωσε σε συνέντευξή του στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Φάνης Κουρεμπές. Ο κ. Κουρεμπές ανέφερε ότι από σήμερα μέχρι και το τέλος της χρονιάς που διανύουμε θα πληρωθούν συνολικά εννιά εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής (3,5 εκατομμύρια), που αφορούν στις αρχές του 2014 και στο πρώτο τρίμηνο του 2015, όσον αφορά στην ζωική παραγωγή. Επιπλέον ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ για ΠΣΕΑ που αφορούν τα έτη 2010, 2011 και 2012. O πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυσχέριες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο οργανισμός ως προς την επάρκεια προσωπικού.
Οι άμεσες πληρωμές μέχρι τέλος του χρόνου
«Πιθανώς και σήμερα θα πληρωθούν 3,5 εκατομμύρια για ζημιές φυτικής και ζωικής ένα μικρό ποσό για αρχές του ’14 και του πρώτου τριμήνου του ’15 ζωικής.


Επίσης θα πληρωθούν στις 29 Δεκεμβρίου 5.341.000 για ΠΣΕΑ , είναι από κρατικές οικονονομικές ενισχύσεις το ετήσιο του 2011 και οι πυρκαγιές των ετών 2010, 2011 και 2012. Επομένως ο ΕΛ.ΓΑ θα καταβάλει μέχρι τέλους του χρόνου γύρω στα εννέα εκατομμύρια».

Τι πάει για αρχές Ιανουαρίου


«Από Γενάρη θα ξεκινήσουμε να μπαίνουμε σε πληρωμές των ζημιών του ’15. Δηλαδή θα πληρωθούν μετά τις 10 Γενάρη όποια υπόλοιπα έχουν μείνει του α’ τριμήνου του ’15 για ζωική και θα ξεκινήσουμε από τον Φεβρουάριο να πληρώνουμε όσα ήταν συνδεδεμένα με το ΟΣΔΕ του  2015 δηλαδή ζημιές από την 1η Απριλίου του ’15 και μετά.
Να σας πω ότι και την άλλη εβδομάδα θα ξεκινήσουμε –γιατί έχουμε καθυστερήσει λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και αργοπορημένης παραλαβής του αρχείου του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- οι κοινοποιήσεις πορισμάτων των ζημιών του ’15. Θα υπολογίσετε ότι περίπου ένα με ενάμιση μήνα το αργότερο από την κοινοποίηση του πορίσματος θα γίνουν οι πληρωμές».

«Τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού έχουν αντίκτυπο και στις πληρωμές»
«Μπορώ να σας πω ότι από την εφαρμογή των Μνημονίων μέχρι σήμερα έχουμε χάσει το 20% του προσωπικού μας. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει προβλήματα και εάν έχεις μαζεμμένες ζημιές σε μια περίοδο δε μπορείς να αντεπεξέλθεις. Πέρσι μέχρι τον Ιούνιο είχαμε ζημιές σε όλη την Ελλάδα, τον Οκτώβριο είχαμε πάλι πλημμύρες κ.λ.π δηλαδή εκεί είναι δύσκολο να κατανείμεις το προσωπικό και να ολοκληρώσεις γρήγορα την διαδικασία καταγραφής των ζημιών.
Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που έχουν συνανταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια. Πέραν αυτού, μέχρι σήμερα υποχρεωνόμαστε να προσλαμβάνουμε οκτάμηνους εποχιακούς υπαλλήλους. Περιμένουμε κάθε φορά του εποχιακούς, γεωπόνους, εκτιμητές, κτηνιάτρους κ.λ.π οι οποίοι φέτος ήρθαν μέσα στον Νοέμβριο.
Ξεκινώντας και προσλαμβάνοντας όλο αυτό τον κόσμο τέλη Νοέμβρη αρχές Δεκέμβρη καταλαβαίνετε ότι τον Ιούλιο στο οκτάμηνο, τους απολύεις και μένεις από προσωπικό. Αυτό όπως είναι φυσικό δημιουργεί «αρρυθμίες» στην λειτουργία μας. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε καταθέσει και εκτιμάμε ότι θα περάσουμε στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές μια τροπολογία που θα εξαιρεί τον ΕΛ.ΓΑ από την υποχρέωση να προσλαμβάνει ταυτόχρονα όλους τους εποχιακούς ώστε να τους προσλαμβάνουμε τμηματικά και να μπορούμε να καλύπτουμε με αυτό τον τρόπο την λειτουργία όλου του χρόνου. Ας ελπίσουμε ότι με την τροπολογία αυτή και μερικές προσλήψεις που αναμένονται θα έχουμε καλύτερη κατανομή προσωπικού μέσα στο χρόνο, οπότε θα αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τα προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger