Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα για το φόρο κατανάλωσης στο κρασί

Η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα για το φόρο κατανάλωσης στο κρασί Η κυβέρνηση επανεξετάζει την ρύθμιση για το τέλος στο εισαγόμενο και ελληνικό κρασί, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης. Μιλώντας την Τετάρτη (18/11) με δημοσιογράφους στη Βουλή είπε ότι η κυβέρνηση θα δει αν μπορεί να αλλάξει την διάταξη, διευκρινίζοντας ότι δεν σημαίνει πως θα αποσυρθεί, ενώ υπογράμμισε πως το τέλος στο κρασί και στα τυχερά παίγνια του ΟΠΑΠ αποτελούν τα δύο ισοδύναμα για τη μη επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τις τελευταίες ώρες ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είναι σε συνεννόηση με τους δανειστές προς αναζήτηση άλλων ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Από την πλευρά του ο κ. Αποστόλου φέρεται να έχει ήδη επικοινωνήσει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να τους εξηγήσει ότι η επιβολή φόρου στο κρασί θα έχει μικρά εισπρακτικά αποτελέσματα.

Το τέλος στο κρασί είναι και για τα εισαγόμενα κρασιά και όχι μόνο στα ελληνικά, τόνισε λίγο νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο οποίος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα έρθει η τροπολογία με τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Όπως τόνισε πρόκειται για ένα τέλος 0,30 ευρώ ανά 750 ml και κατέστησε σαφές πως «δεν αφορά μόνο τα ελληνικά, αφορά και τα εισαγόμενα. Αφορά όλα όσα είναι στο εμπόριο».

Προβληματισμός στους κυβερνητικούς βουλευτές
Δεδομένου ότι χθες έπρεπε να τεθούν σε ψηφοφορία τόσο επί της αρχής το σχέδιο νόμου όσο και τα άρθρα του και προκειμένου να αποφευχθεί ακόμα μία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, κοινοβουλευτική «ήττα» αν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ καταψήφιζαν (όπως προ ημερών συνέβη και με τη ρύθμιση για τους ζυθοποιούς), αναπτύχθηκε εντονότατο παρασκήνιο στο περιθώριο της συνεδρίασης, κατάληξη του οποίου ήταν οι συγκυβερνώντες να ψηφίσουν τη σχετική διάταξη, έχοντας όμως την υπουργική διαβεβαίωση ότι είτε θα αντικατασταθεί από κάποιο «ισοδύναμο» είτε θα βελτιωθεί ως προς το περιεχόμενό της.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, εξέφρασε τον προβληματισμό του στη Βουλή για την συγκεκριμένη διάταξη, ενώ ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας πρότεινε στην κυβέρνηση να αποσύρει τον φόρο στο κρασί και να επιβάλλει αντίστοιχο στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν. Στο μεταξύ η ηγεσία των ΑΝΕΛ προειδοποίησε τον βουλευτή Αχαΐας Νίκο Νικολόπουλο πως εάν καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο δεν θα ανήκει στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Κατά του μέτρου η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Κατά της ρύθμισης τάχθηκε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι αυτό δεν συνιστά τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής, αφού διπλασιάζει το κόστος για τους οινοπαραγωγούς. Θα κλείσουν εταιρείες παραγωγής κρασιού και θα ευδοκιμήσει το λαθρεμπόριο, τόνισε η πρώην υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και στρατηγική αλλά φέρνει μέτρα άρπα - κόλλα που δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

«Ολέθρια για την αγροτική οικονομία», χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την απόφαση για επιβολή φόρου στο κρασί. «Με αυτή της την απόφαση δείχνει την απέχθεια της σε ότι είναι παραγωγικό και καινοτόμο, σε ότι μπορεί να παράγει νέο πλούτο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Εγκληματική επιλογή θεωρεί το Ποτάμι την επιβολή φόρου στο κρασί. «Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τότε η Ελλάδα γίνεται η πρώτη παραγωγός χώρα που θα έχει τέτοιο φόρο. Ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν επιβαρύνεται κι ένας κλάδος που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες από τον Έβρο ως την Κρήτη και εισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με εξαγωγές, οδηγείται στην καταστροφή. Αλλά στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρονται για εκείνους που παράγουν, για αυτό με τις επιλογές τους τούς οδηγούν σε απόγνωση», τονίζει σε ανακοίνωση το Ποτάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger