Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

15.000 θέσεις εργασίας και 350εκ ευρώ έσοδα από φόρους, στέρησαν τα παράνομα τουριστικά καταλύματα που υπάρχουν και στην Σκόπελο....


Δεκαπέντε χιλιάδες θέσεις εργασίας και 350εκ ευρώ έσοδα από φόρους, στέρησαν τα παράνομα τουριστικά καταλύματα από την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton.
Για πρώτη μάλιστα φορά επιχειρήθηκε να «μετρηθούν» οι απώλειες σε θέσεις εργασίας, αλλά και έσοδα, που υφίσταται η ελληνική οικονομία από την ονομαζόμενη sharing economy και ειδικότερα από τη λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων.


Η μελέτη παρουσιάστηκε σήμερα από το ΞΕΕ παρουσία του υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, της αν. υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά και του ΓΓ Τουρισμού κ. Γεράσιμου Ζαχαράτου.

Και όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδροςς του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης «πρόκειται για μία παράνομη οικονομία, που ανθεί σε μία γκρίζα ζώνη, στερώντας σημαντικά έσοδα από το κράτος και δουλειές από τους σκληρά δοκιμαζόμενους από την κρίση Έλληνες», τονίζοντας πως:

Σε 31.000 υπολογίζονται τα μη πιστοποιημένα καταλύματα, με περίπου 214.000 κλίνες.

Σε αυτά κατευθύνονται 19-20 εκατ. διανυκτερεύσεις, ετησίως.

Τζίρος πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, το 2014.

Χάνονται πάνω από 12 εκατ. διανυκτερεύσεις από τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα.

Χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας.

Απώλεια για το ελληνικό δημόσιο περί τα 260-276 εκατ. ευρώ, ετησίως, με όρους φορολογίας εισοδημάτων από ενοίκια και 322-353 εκατ. ευρώ, ετησίως, με όρους φορολογίας τυπικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Καταγράφοντας τις πρωτοβουλίες του ΞΕΕ για την ανάδειξη του θέματος ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι «πριν 3 χρόνια, λόγω των ανεξέλεγκτων διαστάσεων που ελάμβανε η σχετική δραστηριότητα, εκπονήσαμε ένα συνεκτικό σχέδιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης, και συγκεκριμένα αναδείξαμε το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρουσιάζοντας και μελέτη για την καταγραφή του φαινομένου, τις τάσεις που διαμορφώνονται και τις διεθνείς πρακτικές αντιμετώπισής του. Ήταν η πρώτη μελέτη του είδους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Και συνέχισε: «Η μελέτη της Grant Thornton.τεκμηριώνει με στοιχεία το μέγεθος των απωλειών που υφίσταται η ελληνική οικονομία από την ονομαζόμενη sharing economy. Και καταρρίπτει, πέραν πάσας αμφισβήτησης, δύο μύθους για τα παράνομα ενοικιαζόμενα καταλύματα:

Πρώτος μύθος, ότι δήθεν δεν υποκαθιστούν τα νόμιμα καταλύματα, αλλά τα συμπληρώνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα υποκαθιστούν τουλάχιστον σε ποσοστό 70%.

Δεύτερος μύθος, ότι συνεισφέρουν στην απασχόληση. Αντιθέτως στερούν 15.000 ζωτικές θέσεις εργασίας το χρόνο και συμβάλλουν στην αδήλωτη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή, σε μια στιγμή που αναζητούμε ως χώρα, επιτακτικά, ισοδύναμα για να μην συμπιέσουμε και άλλο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger