Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Προσοχή, προσοχή ο Λαπαβίτσας δεν προτείνει δελτίο τροφίμων!

Όλοι διαβάσαμε την περίοδο των σκληρών κεφαλαιακών ελέγχων των 60 ευρώ ανά μέρα, τη θέση του κατεξοχήν εκπρόσωπου της εξόδου από το ευρώ Λαπαβίτσα να δοθούν δελτία τροφίμων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τότε παγώσαμε. Όχι γιατί καταφανώς μία άποψη αυτουπονομεύεται με τέτοιον τρόπο, αυτό είναι πρόβλημα της άποψης και αυτού που την εκφέρει, αλλά για λογαριασμό όλου του κόσμου που στήνονταν στις ουρές. Δεν καταλάβαινε ο κ. καθηγητής ότι με αυτό τον τρόπο θέριευε τον πανικό; Και ποιους ευνοούσε;
Όμως ο κόσμος δεν ασχολήθηκε καν με τη δήλωση αυτή… Αρκετό πανικό του προκαλούσε η ίδια η πραγματικότητα.
Εκπροσωπώντας πια την Λαϊκή Ενότητα ο κ καθηγητής σε νέα συνέντευξη «ποταμό» ξαναχτυπά:

1. Δηλώνει πως «δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της άτακτης χρεοκοπίας». Και από τη στιγμή που δεν αντιλαμβάνεσαι μιαν έννοια πάει να πει πως δεν υπάρχει. Καταλαβαίνουμε βέβαια τι θέλει να πει ως ένα βαθμό. Ίσως.. Αλλά εμείς το λέμε με άλλα λόγια: οι ιμπεριαλιστές-δανειστές δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν αντίθετα έχουν να χάσουν σε αυτή τη φάση από μία τέτοια εξέλιξη. Ο καθένας από τη μεριά του. Ο κύριος καθηγητής όμως κατά βάση άλλα αντιλαμβάνεται.

2. Βασίζεται στην ερημοποίηση που έχουν επιβάλλει τα διαρκή μνημόνια -τα έχει ξαναπεί αυτό- και δεν ανησυχεί πως με την επιστροφή της δραχμής θα γίνουν δραματικές εξελίξεις με τα ισοζύγια συναλλαγών που είναι εξ ανάγκης ισορροπημένα λόγω λιτότητας έτσι ώστε σταδιακά να μπορούν να αυξηθούν οι εισαγωγές και να μην υποφέρει η χώρα από ελλείψεις. Στο σημείο αυτό δηλώνει πως δεν θα χρειαστεί δελτίο τροφίμων!

3. Κατά τον ίδιο τρόπο η αντιλαϊκή επίθεση έχει δημιουργήσει προϋποθέσεις για να αποφευχθούν πληθωριστικά φαινόμενα και πιέσεις περιορίζοντάς τες στο 10% για τον πρώτο χρόνο μετάβασης σε εθνικό νόμισμα. Εξηγεί πως η ποσότητα χρήματος στην Ελλάδα «έχει συντριβεί» και πως η ανεργία και το ανενεργό μέρος της οικονομίας δεν δημιουργούν πληθωριστικές συνθήκες. Να είναι καλά τα μνημόνια που δημιουργούν τις υλικές συνθήκες απεμπλοκής από τα… μνημόνια και το ευρώ. Που το έβγαλε τώρα αυτό το ποσοστό… Πάντα χρειάζεται ένα ποσοστό χάριν εγκυρότητας. Ως επιστέγασμα, αναφέρει ότι η αντίληψη πως η εκτύπωση χρήματος φέρνει πληθωρισμό είναι πεπαλαιωμένη, και φέρνει παραδείγματα οικονομιών που διόγκωσαν την ποσότητα χρήματος (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία) χωρίς την εμφάνιση πληθωρισμού. Γιατί όχι η μικρή Ελλάδα;

Κατά τα άλλα ο Λαπαβίτσας προγραμματίζει ισχυρές παρεμβάσεις στο ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα και στο διεθνές δίκτυο του. Προφανώς επειδή δεν θέτει ζήτημα εξόδου από την ΕΕ θεωρεί πως οι ευρωπαίοι θα είναι συνεργάσιμοι σε αυτό το επίπεδο. Το απόδειξαν εξ' άλλου το καλοκαίρι και όχι μόνο. Αυτός δεν «μάσησε» καθόλου κατά τη διάρκεια της επιβληθείσας χρηματοπιστωτικής ασφυξίας. Και φυσικά τα γνωστά, αφού κριτικάρει τον ελληνικό «κωμικό τρόπο» που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις (γνώστης αυτός του φλεγματικού βρετανικού τρόπου είναι αλήθεια, μήπως κάτι υπονοεί;), υπόσχεται ισχυρό κρατικό παραγωγικό τομέα με μοχλό τις εθνικοποιημένες τράπεζες.
Θα αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες στην αρχή. Μην ανησυχείτε όμως δεν θα μοιραστεί δελτίο τροφίμων! Θα τα καταφέρουμε…

Δημήτρης Μάνος εκπαιδευτικός μέλος της Εκλογικής Συνεργασίας ΚΚΕ(μ-λ) & Μ-Λ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger