Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Πρόταση προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις Βόρειες Σποράδες


Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Σκιάθου»

skiathos
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σκιάθου” το Σάββατο 18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, ‘Μπούρτζι’, του Δήμου Σκιάθου.
Όπως τονίστηκε, «η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας MONUMENTA και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Σκιάθος”.
Οι διοργανωτές επέλεξαν την 18η Απριλίου, διότι έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις με στόχο οι τοπικές κοινωνίες να συμβάλλουν στη διατήρηση και ανάδειξη των μνημείων και των τοποθεσιών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ο πρόεδρος Θοδωρής Τζούμας επεσήμανε “ την ανάγκη της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σκιάθου, ως υποχρέωση και ευθύνη που κάθε κληρονομιά δημιουργεί στις επόμενες γενιές, αφού καταγράφει την ταυτότητά του νησιού κουβαλώντας σιωπηλά τη γνώση της καταγωγής μας” .
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο «στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του Δημάρχου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, κύριος Θεοδόσης Παρίσης, συνεχάρει τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομονιάς δηλώνοντας πως ο Δήμος θα πρέπει να σταθεί αρωγός τη σημαντική πρωτοβουλία του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Στη συνέχεια στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κυρία Νάνσυ Καπούλα δήλωσε “Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του κ. Θοδωρή Τζούμα για την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουμε τη σημερινή εκδήλωση με θέμα την «Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Σκιάθου» μαζί με την οργάνωση MONUMENTA γνωστή για τη δράση της για την προστασία της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου. Είναι γνωστό πως η Σκιάθος και γενικότερα οι Σποράδες πέρα από το ασύγκριτο φυσικό τους κάλλος και τις υπέροχες παραλίες, διαθέτουν μια πολυποίκιλη πολιτιστική κληρονομιά για την οποία είναι αδήριτη ανάγκη η διαφύλαξή της.
Σύσταση ομάδας
Προς αυτή την κατεύθυνση το ΤΕΕ Μαγνησίας προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας για τη σύνταξη πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στις Βόρειες Σποράδες. Στόχος της ομάδας εργασίας είναι αρχικά η πρόταση ενός θεσμικού πλαισίου με κανονιστικούς όρους, έπειτα από μια αναγνώριση του χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των κύριων οικισμών των Β. Σποράδων. Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δόμησης βασίζεται στο επιχείρημα ότι η ποιότητα του οικιστικού περιβάλλοντος αποτελεί σημαντικό παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης ενώ στον τομέα του Τουρισμού – που κυρίαρχα απασχολεί την τοπική κοινωνία- προσδίδει την υπεραξία για να ανταπεξέλθουν πλέον στα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις του τουριστικού προϊόντος.
Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος όμως να είσθε βέβαιοι πως η πρόταση μας δεν αφορά πολυέξοδα ή μεγαλεπήβολα και ανέφικτα σχέδια παρά μόνο σεβασμό στο κληροδότημα που παραλάβαμε από τους προγόνους μας, οι οποίοι έζησαν σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από τις δικές, αλλά είχαν έμφυτη αισθητική εναρμονισμένη με το περιβάλλον. Ας μην θεωρήσουμε ότι είναι πολύ αργά να βελτιώσουμε την εικόνα του δομημένου περιβάλλοντος της Σκιάθου, αλλά ας ξεκινήσουμε αρχικά με βήματα καλλωπισμού και ας χτίσουμε καθετί νέο μέσα από ένα πλαίσιο που θα αποδώσει παραδοσιακό χαρακτήρα στο διηνεκές. Το ΤΕΕ Μαγνησίας είναι στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως της τοπικής κοινωνίας ώστε να συνεργαστούμε και να καταλήξουμε στο τελικό σχέδιο προεδρικού Διατάγματος. Από την κεντρική διοίκηση δε σκέφτηκε ποτέ κανείς να δώσει στη Σκιάθο ένα διάταγμα προστασίας, ας φανούμε εμείς αποφασιστικοί ώστε άμεσα να κινήσουμε τις διαδικασίες για την προστασία του τόπου μας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του”.
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Καλέργης, Αρχιτέκτονας και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στη σύσταση του πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Βορείων Σποράδων, μέσα από το ερευνητικό έργο της ομάδας, παρουσίασε τη φυσιογνωμία της Αρχιτεκτονικής της Σκιάθου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την τυπολογία των κτηρίων και την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου προστασίας της. Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα εργασίας εργάζεται εθελοντικά για τη σύσταση του πλαισίο και αποτελείται από τους Δημήτρη Καλέργη, Γιώργο Διαμαντόπουλο ο οποίος παρεβρέθηκε στην εκδήλωση, την Μελίνα Παναγιωτίδη και την Κατερίνα Σάχου.
Στην ομιλία της η κυρία Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου, Αρχιτέκτονας και μέλος της οργάνωσης MONUMENTA, επεσήμανε τον ρόλο των πολιτών στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, κυρίως μέσα από τη δράση της MONUMENTA αλλά και άλλων φορέων. Τονίζοντας πως η εμπειρία και τα παραδείγματα δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν πια λόγο για τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι η συμβολή τους έχει καθορίσει σε πολλές περιπτώσεις θετικά την τύχη τους. Καταλήγοντας πως τέσσερις είναι οι βασικοί τρόποι δράσης για ένα άμεσα απειλούμενο μνημείο: α)παρέμβαση προς τον αρμόδιο φορέα προστασίας, β)δικαστική παρέμβαση, γ) κινητοποίηση των πολιτών μέσα από συλλογικές ενέργειες και δ) ανάδειξη του μνημείου που κινδυνεύει μέσα από τον Τύπο. Τέλος ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα της MONUMENTA “Καταγραφή και ανάδειξη κτηρίων του 19ου και 20ού αιώνα” που βρίσκεται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει και στη Σκιάθο.
Στη συνέχεια ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση, όπου οι ομιλητές απάντησαν στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς του κοινού. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση έργων των μαθητών του Πολιτιστικού Εργαστηρίου με θέμα τα αρχιτεκτονικά μνημεία της Σκιάθου, από τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της MONUMENTA, «Τα παιδιά σχεδιάζουν την αφίσα της παγκόσμιας ημέρας μνημείων». Οι μαθητές που συμμετείχαν ηλικίας 10-12 ετών, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, κυρίας Νατάσας Μπουκουβάλα και κυρίας Σούλας Παπαδοπούλου, ήταν οι, Σταματία Πασχάλη, Λαόυρα Μπαλλιού, Αλέξανδρος Τουλούδης, Αθηνά Γκάγκτζα, Παρασκευή Βογιατζάκη, Αλεξάνδρα Σπανοδήμου, Στέλλα Δεληγιαννάκη, Παναγιώτης Πατσογιάννης, Αριστοτέλης Σταμούλης, Κωνσταντίνος Μπαλατσούκας, Ουρανία Βελιώτη, Ιωάννα Δαρζιώτη, Ευγενία Πετρίδη, Γιώργος Δεληγιαννάκης, Χρυσούλα Περσελή, Έφη Μπαράκου, Ζωή-Ελευθερία Τσάκα.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά την Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κυρία Νάνσυ Καπούλα, τον Πρόεδρο της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Μαγνησίας, για τη σύσταση του πλαισίου προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Βορείων Σποράδων κύριο Δημήτρη Καλέργη, τη συντονίστρια της εταιρείας MONUMENTA κυρία Ειρήνη Γρατσία και το μέλος της κυρία Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου για την άψογη συνεργασία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τον Δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κυρία Celine Monnier για την επιμέλεια της έκθεσης ζωγραφικής, τις δασκάλες και τους μαθητές του Πολτιστικού Εργαστηρίου και την εταιρεία HELLENIC SEAWAYS, για την ευγενική της χορηγία.
Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάδειξη και προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σκιάθου, μια προσπάθεια που είχε εγκαινιαστεί με τη συνεργασία που είχε αναπτύξει με τον Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συνεχίζεται με τη συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Αποτελεί προτεραιότητα για το Σύλλογο η προστασία της αριχτεκτονικής κληρονομιάς ως αναπόσπαστου τμήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, υιοθετώντας τη ρήση του Δημήτρη Πικιώνη, “η αληθινή αρχιτεκτονική ενός λαού είναι πάντοτε, ικανή να γίνει θεμέλιο για το παραπέρα” .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger