Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Άρθρο Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για ανθρωπιστική κρίση



Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση: Το πρώτο βήμα για την επιστροφή του κοινωνικού κράτους
 Για να ενδυναμώσουμε το λαβωμένο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, επείγει να μεριμνήσουμε πρώτα για το κλείσιμο των πιο βαθιών πληγών, προτού περάσουμε στη συνέχεια στην φροντίδα των υπόλοιπων τραυμάτων. Δεν υπάρχει τίποτε το θριαμβευτικό στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει τίποτε το θριαμβευτικό στην ανταπόκριση της συντεταγμένης πολιτείας στο ελάχιστο καθήκον της να κλείσει την ανοιχτή πληγή της ακραίας φτώχειας, ανακουφίζοντας κατά προτεραιότητα εκείνους τους συμπολίτες μας, που έζησαν τα τελευταία χρόνια πρωτόγνωρες καταστάσεις, αδυνατώντας να καλύψουν τις βασικές ανάγκες όπως αυτές προσδιορίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, δηλαδή τροφή, στέγη και ενέργεια. Η ανάληψη από την πολιτεία του κόστους και της ευθύνης της υλοποίησης των απολύτως απαραίτητων και επειγόντων μέτρων για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, που βίωσαν με τον πιο επώδυνο τρόπο το συλλογικό τραύμα της κρίσης, είναι το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση της δέσμευσής μας για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού και καθολικού πλαισίου κοινωνικής προστασίας.

Η προστιθέμενη αξία του νομοσχεδίου αυτού είναι η προώθηση της συνδυασμένης δράσης για την αντιμετώπιση της μνημονιακής καταστροφής, αφού διαμορφώνονται μόνιμα δίκτυα οριζόντιας και κάθετης συνεργασίας με εταίρους φορείς, όπως φορείς του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, της Εκκλησίας, των Μη κυβερνητικών οργανώσεων, των εθελοντικών οργανώσεων, ώστε να διασφαλιστεί η συνέργεια όλων των παρεμβάσεων που υλοποιούνται. Αυτή η συνδυασμένη δράση κοινωνικών δομών ενισχύει το αίσθημα συλλογικής ευθύνης για την καταπολέμηση των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού. Δίνει δηλαδή στην κοινωνία την «ιδιοκτησία» του προβλήματος, την εμπλέκει ουσιαστικά, στοχεύοντας στην ενεργοποίησή της στο σχέδιο της ίδιας της αλλαγής της, αφού καμιά ριζική κοινωνική αλλαγή σε δημοκρατικότερη κατεύθυνση δεν μπορεί να επέλθει με μια συμμετοχή της κοινωνίας «εξ’ αποστάσεως». 
Στον αντίποδα της κοινωνικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που βάπτιζε «παροχές» τις «επιστροφές» του πρωτογενούς πλεονάσματος, που δημιουργήθηκε από τις αιματηρές περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν βίαια στους πολίτες ως μοναδική λύση «δημοσιονομικής εξυγίανσης», η νέα κυβέρνηση δίνει το στίγμα της κοινωνικής της πολιτικής με ένα νομοσχέδιο που συμπληρώνει με επιπλέον μέτρα τα υφιστάμενα προγράμματα στέγασης, σίτισης, ενέργειας και υλικών αγαθών που υλοποιούνται σήμερα, αξιοποιώντας στο μέγιστο σχεδόν το σύνολο των πιθανών πηγών χρηματοδότησης τόσο σε εσωτερικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 
Η έντιμη προσπάθεια ανόρθωσης της κοινωνίας ξεκινά με την ανακούφιση των πιο πληγωμένων συμπολιτών μας, που υλοποιείται όμως με τρόπο διακριτικό ώστε να αποφεύγεται ο κοινωνικός στιγματισμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Μαγνησία, που είδαν την ζωή τους να αλλάζει μέσα σε μια στιγμή. Βρέθηκαν ξαφνικά στο σημείο μηδέν. Είναι οι νεόπτωχοι που, μην έχοντας ακόμη συνέλθει από το σοκ της ξαφνικής τους πτώσης, μην έχοντας ακόμη συνηθίσει την νέα τους πραγματικότητα ντρέπονται να σταθούν στην ουρά των συσσιτίων της Εκκλησίας και γι’ αυτό λαμβάνουν διακριτικά στο σπίτι τους τις μερίδες φαγητού. Με την επίδειξη μιας ηλεκτρονικής κάρτας η οποία θα πιστώνεται με ένα ποσό κάθε μήνα από το κράτος, οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα μπορούν αξιοπρεπώς να αγοράζουν τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ ή να λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου που προβλέπεται και αυτό είναι νομίζω μια σημαντική εξέλιξη.
Η επίτευξη του πρώτου μας αυτού στόχου, της ανακούφισης δηλαδή των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, θα είναι και η πρώτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση που εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός στις 25 Γενάρη δεν δείχνει μόνο λαϊκή, αλλά και είναι. Το κεντρικό προεκλογικό μας σύνθημα Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ δεν έσβησε στις 26 Γενάρη. Θα μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα, σε κάθε νομοθετική μας πρωτοβουλία που θα αποδεικνύει ότι εμείς σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση διαθέτουμε την πολιτική βούληση να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια πολιτική στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger