Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Ένσταση κατά τετραπληγικού ~ Απίστευτη απόφαση του ΙΚΑ


Για να μειώσουν το ποσοστό αναπηρίας του και να χάσει το επίδομα
Ανάλγητη απόφαση του ΚΕΠΑ Βόλου «καταδικάζει» για δεύτερη φορά έναν άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα τετραπληγίας και ακρωτηριασμό στα άκρα, κατάκοιτο και ανήμπορο να αυτοεξυπηρετηθεί. Ενώ του αναγνωρίστηκε ποσοστό αναπηρίας 90% εκ των υστέρων το ΙΚΑ έκανε ένσταση… και από τότε αρχίζει ο γολγοθάς της οικογένειας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Σε απόγνωση βρίσκεται μία οικογένεια συμπολιτών που εκτός από το καθημερινό δράμα που βιώνει με τον τετραπληγικό σύζυγο να δίνει τη μάχη της επιβίωσης χωρίς να μπορεί να εξυπηρετηθεί, έχει να παλέψει και με τις αντίξοες συνθήκες που συνάντησε η αίτηση που υπέβαλε για να εξεταστεί από το ΚΕΠΑ προκειμένου να λάβει όπως προβλέπει ο νόμος το επίδομα τετραπληγίας.
Με τις γνωματεύσεις των γιατρών να πιστοποιούν τη βαριά ασθένεια, τις βεβαιώσεις νοσοκομείων και ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύτηκε, ο ασθενής μαζί με τη σύζυγό του απευθύνθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και υπέβαλαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν.
Η επιτροπή σε κατ’ οίκον επίσκεψη αφού εξέτασε τον ασθενή, ενέκρινε ποσοστό αναπηρίας 90% με την απόφαση να εκδίδεται στις αρχές Νοεμβρίου. Παραμονές ωστόσο Χριστουγέννων σύμφωνα πάντα με τους οικείους του ασθενούς υπήρξε νεώτερη ενημέρωση από το ΙΚΑ το οποίο έκανε γνωστό στους ενδιαφερόμενους ότι έχει υποβληθεί από τις υπηρεσίες του ένσταση, η οποία φυσικά παραμένει άγνωστο πότε θα συζητηθεί όπως επίσης άγνωστος παραμένει ο λόγος για τον οποίο κατατέθηκε ένσταση σε μία μάλιστα περίπτωση που ο ασθενής είναι πασιφανές ότι έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη.
Οι απαντήσεις του ΙΚΑ εκτός από ασαφείς σύμφωνα με τους ενδιαφερόμενους ήταν και εκτός των διατάξεων που διέπουν τη νομοθεσία όσον αφορά τον καταλογισμό των ποσοστών αναπηρίας ανά πάθηση και ανά κατηγορία ασθενή στο ΚΕΠΑ από τα οποία και φυσικά δεν είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρεκκλίνουν για κανέναν λόγο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις, στις οποίες οι Υγειονομικές Επιτροπές μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας, τόσο ώστε οι πολίτες με αναπηρίες να χάνουν επιδόματα όσο και το πλήρες ποσό της σύνταξης αναπηρίας. Επίσης, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της αύξησης των ελλιπών στην περιγραφή τους αποφάσεων ΚΕ.Π.Α όσον αφορά την απαραίτητη περιγραφή της πάθησης, καθώς επίσης και το απαραίτητο ποσοστό αναπηρίας, προκειμένου ο ασφαλισμένος να μπορέσει να δικαιωθεί κάποια παροχή από τη Δημόσια Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger