Εντονότερες γίνονται οι προσπάθειες αποπεράτωσης του νέου εργοστασίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σκοπέλου, προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ελαιοπαραγωγούς και να ενισχυθεί η παραγωγή λαδιού, που περιορίστηκε φέτος στο 10% σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Ο απολογισμός της φετινής παραγωγής μεταφράζεται σε 159.774 κιλά ελαιολάδου, σε αντίθεση με το 2012, που καταγράφηκαν 1.300 τόνοι, αντίστοιχα.
Η λιγοστή παραγωγή λαδιού έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην απασχόληση, διότι το 2012 υπολογίστηκαν σε 700 τα ημερομίσθια που καταβλήθηκαν σε 14 εργαζόμενους, ενώ φέτος απασχολήθηκαν μόνο 4 άτομα και καλύφθηκαν μόλις 70 ημερομίσθια.
Παρά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία και τη γενικότερη κατήφεια που επικρατεί μεταξύ των ελαιοκαλλιεργητών της Σκοπέλου, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να αποπερατωθεί τελικά το νέο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη θέση Δρακοντόσχισμα.
Το αίτημα των μελών του Συνεταιρισμού, τελικά εισακούστηκε και όπως όλα δείχνουν, θα αναγνωριστεί ως ίδιο κεφάλαιο το ποσό των 200.000 ευρώ που δαπανήθηκαν μέχρι στιγμής για την ανέγερση του νέου εργοστασίου. Παράλληλα, διερευνώνται οι διαδικασίες που απαιτούνται για την εκταμίευση του ποσού, το οποίο έχει εγκριθεί, μέσω ανάλογου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει και πάλι οι εργασίες που είχαν «παγώσει» για αρκετούς μήνες. «Αυτή τη στιγμή παίρνουμε προσφορές για τα επιχρίσματα και τα κουφώματα, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία της περίφραξης και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου» όπως αναφέρει ο δραστήριος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Τραχανάς.
Μόλις εκταμιευτεί το ποσό που απαιτείται, θα επιδιωχθεί η άμεση απορροφητικότητά του, προκειμένου να δοθούν κίνητρα ανάπτυξης στους ίδιους τους παραγωγούς.
«Παρόλο που είναι χειμώνας και έρχονται οι γιορτές, εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε κίνητρο στον κόσμο, για να μπουν στη διαδικασία της παραγωγής και της τυποποίησης του ελαιόλαδου. Αυτό είναι το βασικότερο» όπως επισημαίνει ο κ. Τραχανάς.
Ο ίδιος εξηγεί παράλληλα ότι «εάν τυποποιηθεί το Σκοπελίτικο ελαιόλαδο, και ανοίξουμε μια πόρτα, ο κόσμος αυτό που παράγει, θα έχει τη δυνατότητα να το πουλήσει για να ενισχύσει το εισόδημά του, οπότε θα στραφεί στα κτήματά του για να τα καλλιεργήσει».
Ουσιαστικός στόχος είναι να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και το πεδίο της μεταποίησης, προς όφελος των ίδιων των καλλιεργητών και της τοπικής οικονομίας, που μπορεί να αναπτυχθεί, με επίκεντρο τα προϊόντα του νησιού.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου