Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Από το Πολιτικό γραφείο της Βουλευτού Μαγνησίας της Ν.Δ κας Ζέττας Μακρή ανακοινώθηκαν τα εξής :



Η Βουλευτής Μαγνησίας κα Ζέττα Μακρή, ήταν μία από τους δύο κεντρικούς ομιλητές σε εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσία – Λήδρα στην Λευκωσία της Κύπρου, την Πέμπτη, 13 – 11 – 2014. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε στο πλαίσιο του πρώτου δημοσίου διαλόγου  Κύπρου – Ελλάδας,  με θέμα  «Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου σε Ελλάδα & Κύπρο : Σύγκριση εμπειριών και συμπερασμάτων - ανοικτή συζήτηση». Στην εκδήλωση αυτή ο  άλλος κεντρικός ομιλητής ήταν  ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου κ. Φίλιππος Πατσαλής.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας της η κα Μακρή παρουσίασε τις πρωτοβουλίες, που είχε λάβει ως Υφυπουργός Υγείας για την ενεργοποίηση και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
 Αρχικά, όπως ανέφερε η κα Μακρή,  στις 14 Ιανουαρίου 2014 υπέγραψε και απέστειλε εγκύκλιο προς όλα τα υπουργεία, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλους συναρμόδιους φορείς για την διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ακολούθησαν και άλλες εγκύκλιοι, με τις οποίες ζητούσε να λαμβάνει ανά δεκαπενθήμερο πλήρη ενημέρωση,  σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για την υλοποίηση αυτών των ελέγχων ζητήθηκε και η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία, με έγγραφό της προς τους Εισαγγελείς Εφετών της Ελλάδας, ζητούσε την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
Όπως επεσήμανε η Βουλευτής Μαγνησίας,  σημαντική ήταν και η πρωτοβουλία της λειτουργίας σε 24ωρη βάση της γραμμής 1142 αλλά και της δημιουργίας ενότητας στον ιστοχώρο του Υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Όχι στο κάπνισμα» (με υποενότητες για το νομοθετικό πλαίσιο απαγόρευσης του καπνίσματος, τις αντικαπνιστικές δράσεις του Υπουργείου Υγείας, τα προγράμματα αγωγής υγείας και καμπάνιες στα σχολεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την ενημέρωση του κοινού για την διακοπή του καπνίσματος αλλά και σχετικό χώρο ανταλλαγής απόψεων των πολιτών  και χώρο προβολής αντικαπνιστικών μηνυμάτων, spots, videos, κλπ.)


Εκτός από τις δράσεις αυτές , η κα Μακρή αναφέρθηκε και στο κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας & Θρησκευμάτων  με θέμα ¨Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία για την πρόληψη του καπνίσματος στους μαθητές Β και Γ Γυμνασίου όλης της χώρας», το οποίο εφαρμόστηκε μέσω του διαδικτύου στις αίθουσες πληροφορικής, ευαισθητοποιώντας  και ενεργοποιώντας  την εκπαιδευτική κοινότητα. Για τον λόγο αυτό διοργανώθηκαν και βιωματικά σεμινάρια με θέμα «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο», τα οποία απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς της  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η κα Μακρή παρουσίασε και τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου  Υγείας, για την συγκρότηση  Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο πλαίσιο λειτουργίας μονάδων και υπηρεσιών του Π.Ε.Δ.Υ αλλά και την πρόθεση για την αποζημίωση των φαρμακευτικών θεραπειών  από τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την διακοπή του καπνίσματος. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η εξαγγελία του Εθνικού Δικτύου Εθελοντών (φαρμακοποιοί και  ιατροί) για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος. Η βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίσκεψη  της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, προκειμένου να ζητήσουν την συνδρομή του στην προβολή και στην στήριξη της αντικαπνιστικής  εκστρατείας
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της,  η κα Μακρή ανέφερε ότι στην προσπάθεια ενεργοποίησης και εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, συνάντησε πολλές δυσκολίες, ειδικά, μάλιστα,  στην εκλογική της περιφέρεια. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε,  εμμένει στην ανάγκη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς «το δικαίωμα αυτού που δεν καπνίζει να μην υποβάλλεται στο παθητικό κάπνισμα, υπερέχει της δυνατότητας  του καπνιστή να καπνίζει".
Κατά την διάρκεια του δημοσίου αυτού διαλόγου Κύπρου – Ελλάδος τόσο ο υπουργός Υγείας της Κύπρου όσο και οι διοργανωτές της εκδήλωσης  εξήραν τις πρωτοβουλίες της κας Μακρή ως Υφυπουργού Υγείας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πρέπει να έχουν και την ανάλογη συνέχεια.
Παράλληλα τα μέλη του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσία – Λήδρα εκδήλωσαν την διάθεσή τους να προχωρήσουν στην αδελφοποίησή τους με τους Ροταριανούς Ομίλους  του Βόλου αλλά και να ενημερωθούν για τα προβλήματα των κατοίκων του Πηλίου, προκειμένου να κάνουν μία μεγάλη προσφορά, η οποία θα ανακουφίσει και θα διευκολύνει την καθημερινότητά των κατοίκων του Πηλίου. Η κα Μακρή δεσμεύτηκε ότι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, θα ενημερωθούν οι  Ροταριανοί Όμιλοι του Βόλου για τις προθέσεις του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσία – Λήδρα, έτσι ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την συνεργασία τους.
          Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή, που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας, είχε καθαρά φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης πρόκειται να διατεθούν στον αντικαρκινικό σύνδεσμό  Κύπρου / κίνηση μη καπνιστών για την ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που αναλαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger