Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Αναφορά Αλ. Μεϊκόπουλου - Διαδοχική ασφάλιση



Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα:  Να επισπευσθεί η διευθέτηση του σοβαρού ζητήματος που έχει προκύψει στη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση, λόγω της υπ΄αρ.68/04-12-2013 ερμηνευτικής εγκυκλίου του Ν. 3863/2010
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Δημήτρης Στρατούλης, διαβιβάζουν ως αναφορά την Επιστολή εννιά (9) συνταξιούχων από τη Μαγνησία, ως μητέρες ανηλίκων με 5.500 ημέρες εργασίας, ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010, με την οποία διαμαρτύρονται για την ανάκληση των συντάξεών τους, οι οποίες τους απονεμήθηκαν από το 2011 έως το 2012, ύστερα από απόφαση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να καταλογίσει εις βάρος τους τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010 για την διαδοχική ασφάλιση, μια γυναίκα εργαζόμενη, εφόσον έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, και έχει τέκνο ανήλικο,  μπορεί να κάνει χρήση των ασφαλιστικών διατάξεων για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ωστόσο, το ΙΚΑ με την υπ΄αρ.68/04-12-2013 ερμηνευτική εγκύκλιό του, τροποποίησε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπονται στον παραπάνω Νόμο, ορίζοντας αυθαίρετα και χωρίς κανένα έρεισμα στο νόμο ότι, η δυνατότητα να κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αφορά τους ασφαλισμένους του κάθε φορέα που τελούν σε ασφαλιστική σχέση με αυτόν κατά την συγκεκριμένη περίοδο κατοχύρωσης των κατά περίπτωση προϋποθέσεων της νομοθεσίας του. Επομένως, η κατοχύρωση δικαιώματος συνταξιοδότησης δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ’ όν χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.
Για τις μητέρες λοιπόν με ανήλικο τέκνο, η εγκύκλιος απαιτεί το τέκνο να είναι ανήλικο κατά τη στιγμή της ένταξης στο ΙΚΑ και όχι κατά τη συμπλήρωση των 5.500 ημερών εργασίας. Μάλιστα, το Υπουργείο τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 3863/2010, ζητά την ακύρωση των αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί.
Το θέμα είχε αναδειχθεί με Επίκαιρη Ερώτηση (4742/10.12.2013) που κατέθεσε ο συντονιστής της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, με την οποία καλούσε τον Υπουργό να προβεί στην άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, η οποία εισάγει δυσμενείς ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους - αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 10 με 12 χρόνια και αφήνοντάς τους χωρίς εισόδημα – και οι οποίες βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου, τον οποίο υποτίθεται ότι ερμηνεύουν.  
Επειδή κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στις 12.3.2014, ο Υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί μια ερμηνευτική ούτε να αυξάνει ούτε να μειώνει τα όρια ηλικίας, επειδή, παρά το γεγονός ότι δεσμεύτηκε πως, μέσα σε 2 μήνες, δηλαδή τον περασμένο Μάιο, θα είχε λυθεί το ζήτημα για το οποίο συγκροτήθηκε στις 7.2.2014 ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν σχέση με τη διαδοχική ασφάλιση και συγκεκριμένα την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση, κι επειδή μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση του θέματος, παρακαλείται ο κ. Υπουργός να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα και να μην αναγκαστούν οι πολίτες να μπλέξουν σε έναν κυκεώνα πολυέξοδων δικαστικών διαμαχών για να δικαιωθούν.
Επισυνάπτεται η Επιστολή 
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες και να μας ενημερώσετε
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2014
Οι καταθέτοντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Δημήτρης Στρατούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger