Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ ΣΚΙΑΘΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΣ Πλήρως στελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας των νησιών ενόψει καλοκαιριού

Σύσκεψη σήμερα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ στο Νοσοκομείο

ΣΥΣΚΕΨΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Πλήρως στελεχωμένα θα είναι τα νησιά των Βορείων Σποράδων, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Νοσοκομείο, υπό τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Λάζαρο Μακρή και με τη συμμετοχή του διοικητή και του υποδιοικητή Κώστα Καραμπάτσα, Μπάμπη Μπαλή, διευθυντών των Κέντρων Υγείας, του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και του επικεφαλής της ΕΚΑΒ Βόλου.

Οι διοικήσεις της ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Βόλου, διαβεβαίωσαν ότι, θα κάνουν τα μέγιστα, σε μια δύσκολη περίοδο, ώστε εκ των ενόντων να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που θα υπάρξουν στα νησιά, ενώ η πρακτική, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Μαγνησία, θα «αντιγραφεί» από τη Χαλκίδα και την Εύβοια, που επίσης επιζητούν την παροχή δημόσιας υγείας υψηλού επιπέδου στις τουριστικές περιοχές.
Όπως ανέφερε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν ποιοι θα στελεχώσουν τα Κέντρα Υγείας των νησιών, ενώ από τη σύσκεψη που έγινε το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει τρόπος ώστε να ενισχυθούν τα Κ.Υ. από ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγούς, για να περάσει και η φετινή τουριστική περίοδος με ασφάλεια «και τη δική μας αίσθηση ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε».
Όπως ανέφερε «βρισκόμαστε στο μεταίχμιο, μια φάση πριν την ανακοίνωση του διορισμού επικουρικού προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αν είχαμε καταφέρει να είχαμε τους γιατρούς που θα έχουμε σε λίγο, στο ΠΕΔΥ, τότε μέσα απ’ αυτό το κοίτασμα των γιατρών θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη η δουλειά μας. Δεν παραδίδουμε όμως τα όπλα, είμαστε εδώ παρόντες και δίνουμε λύσεις κάτω απ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
«Κόκκινες γραμμές»
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Κώστας Καραμπάτσας τόνισε ότι τα στελέχη υγείας του νομού στη σύσκεψη όρισαν κάποιες κόκκινες γραμμές μίνιμουμ ασφάλειας και ελάχιστης παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες «ώστε να φτάνουμε το απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο σε δύσκολους καιρούς να προσφέρουμε δημόσια υγεία υψηλού επιπέδου στις χιλιάδες των τουριστών που θα κατακλύσουν τα νησιά και τις ακτές της όμορφης Μαγνησίας».
Η επιχείρηση εξορθολογισμού των ανθρώπινων και των υλικών πόρων, έχει τη σφραγίδα της ποιότητας της δουλειάς όλων των διευθυντών των Κέντρων Υγείας, των στελεχών υγείας και του ΕΚΑΒ, ώστε, ως συντεταγμένη Πολιτεία, ως δημόσιοι λειτουργοί που έχουμε ευθύνη για το πολυτιμότερο αγαθό μας, που είναι η υγεία, να κάνουμε, μ’ αυτές τις συνθήκες, όσο κι αν αργήσουν οι επιπλέον προσθήκες, που θα δώσουν προστιθέμενη αξία, επισήμανε ο διοικητής του Νοσοκομείου, που συμπλήρωσε ότι μέχρι να ενισχυθεί το ΠΕΔΥ «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αντιμετωπίζουμε τη δημόσια υγεία, ειδικά τη θερινή περίοδο, με στατικότητα, χωρίς φαντασία, χωρίς σχέδιο δράσης, χωρίς μεθοδολογία αι χωρίς οδικό χάρτη ασφάλειας για τους Μαγνησιώτες και για τους τουρίστες και επισκέπτες».
Το σχέδιο θα είναι έτοιμο σε 5-6 ημέρες, για πρώτη φορά γίνεται τέτοια προετοιμασία για τη Μαγνησία και οι μετακινήσεις θα γίνουν εσωτερικά από τα Κέντρα Υγείας, με στήριξη και από άλλους νομούς αν χρειαστεί, γιατί ήδη υπάρχει ενδιαφέρον.
Οι άξονες που τέθηκαν στη σύσκεψη είναι είναι 24ωρη κάλυψη με γιατρό και νοσηλευτή παντού στις παραθαλάσσιες περιοχές, οδηγοί σε ετοιμότητα για όλο το καλοκαίρι και με αντίδραση πέντε λεπτών αφότου συμβεί ένα περιστατικό, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας και άλλων εστιών μικροεφημέρευσης σε άλλες τουριστικές περιοχές, όπως στο Νότιο Πήλιο.
Η πλήρης διάταξη των δυνάμεων θα αναπτυχθεί 1 Ιουλίου με 30 Αυγούστου μίνιμουμ, ενώ αν από 15 Ιουνίου υπάρξει σταδιακή ενίσχυση, θα εξετασθεί.
Δίνοντας ένα παράδειγμα για τις κόκκινες γραμμές που θέτει, ο κ. Καραμπάτσας τόνισε ότι δεν γίνεται συμβιβασμός με οτιδήποτε λιγότερο από τέσσερις γιατρούς, τέσσερις νοσηλευτές και δύο οδηγούς στη Σκιάθο, όπως και οι τρεις γιατροί στο Κ.Υ. Σκοπέλου. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της Αλοννήσου, που από τα Χριστούγεννα καλύπτεται με έναν γιατρό ανά εβδομάδα από το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συνδρομή του Δήμου που πρόσφερε κατάλυμα και τροφή. «Τώρα θα μιλήσουμε με όλους τους δημάρχους και τους περιφερειακούς συμβούλους των Σποράδων, για να δώσουν κι αυτοί από την πλευρά τους τα επιπλέον κίνητρα για να έχουν γιατρούς και νοσηλευτές για τα παράλιά τους που θα υποδεχτούν χιλιάδες κόσμου», ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger