Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Υπηρεσία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, πλέον…η Μαγνησία

Ερώτημα παραμένει η σωστή φύλαξη του νομού…

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνει πράξη το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, που προβλέπει σημαντικές τομές, αλλά και εσωτερική «υποτίμηση» των Αστυνομικών Διευθύνσεων. Πρόκειται για «Καλλικράτη» στην Αστυνομία, που σε επίπεδο Θεσσαλίας, προβλέπει την ίδρυση Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, στην οποία θα υπάγονται οι άλλοι τρεις Θεσσαλικοί νομοί.

Καταργούνται 6700 θέσεις αστυφυλάκων
Χαρακτηριστικό της αναδιοργάνωσης, είναι ότι ιδρύονται πλέον οι κλάδοι της Τάξης, της Ασφάλειας και Αλλοδαπών – Προστασίας των Συνόρων (ο τρίτος κλάδος δεν αφορά τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία), το γεγονός ότι παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, δημιουργείται επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων κλάδων και καταργούνται οι ενδιάμεσες βαθμίδες, ενώ από την αναδιάρθρωση πρόκειται να καταργηθούν 6700 θέσεις αστυφυλάκων γενικών καθηκόντων.
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για αρνητική επίπτωση στο θέμα του προσωπικού, που θα έχουν οι υπηρεσίες ιδιαίτερα της επαρχίας, ενώ στα θετικά καταλογίζουν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών της ίδιας Περιφέρειας, που ενδεχομένως δεν υπήρχε σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων. Πάντως, οι αστυνομικοί κατάφεραν να διασφαλίσουν τον κώδικα μεταθέσεων, ώστε να μη γίνονται ανεξέλεγκτες εσωτερικές μεταθέσεις αστυνομικών σε κάθε πόλη ή χωριό εντός της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης.
«Επιδερμική απόφαση»
Ο Αργύρης Διχτάς, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση επιδερμική απόφαση, που χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
«Η αναδιάρθρωση συζητούνταν επί χρόνια, αναμέναμε καλύτερο σχεδιασμό, ποντάραμε σ’ αυτό και στο τέλος μας άφησε μια γεύση ερωτηματικών και απογοήτευσης. Περιμέναμε κάτι διαφορετικό, συγκεκριμένο και εμπεριστατωμένο, που θα γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων, αλλά τελικά διαπιστώσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε», ανέφερε.
Περιφερειακές Διευθύνσεις
Με το νέο νομοσχέδιο καταργείται η μορφή και η δομή των Αστυνομικών Διευθύνσεων, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας καταργείται ως όνομα και θα υπάρχει μια γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα, τόνισε ο συνδικαλιστής αστυνομικός.
Επίσης, καταργείται η μορφή των υπηρεσιών, όπως είναι σήμερα και δημιουργούνται δύο κλάδοι υπηρεσιών, που θα λειτουργούν ως αυτοτελείς υπηρεσίες, καλύπτοντας όλο το φάσμα αστυνομικού ενδιαφέροντος.
Σε κάθε νομό θα υπάρχει ένας κλαδάρχης τάξης και ένας κλαδάρχης ασφάλειας, που είναι πιθανόν να φέρουν τον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο τοποθέτησης στην έδρα κάθε νομού ενός βοηθού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή.
Οι δε κλαδάρχες θα υπάγονται στον γενικό κλαδάρχη τάξης και ασφάλειας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, που θα εδρεύει στη Λάρισα.
«Ο κλάδος ασφάλειας είναι το αντικείμενο που απασχολεί τις υπηρεσίες ασφάλειας και καλώς το νομοσχέδιο έδωσε έμφαση, λόγω της πολυπλοκότητας του αντικειμένου», τόνισε ο κ. Διχτάς.
Θα καλυφθεί η Μαγνησία;
Ερωτηματικό παραμένει για τους συνδικαλιστές αν το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας καλύψει μια ιδιόμορφη περιοχή, όπως είναι η Μαγνησία (με πυρήνα του αντιεξουσιαστικού χώρου, δύο ποδοσφαιρικές ομάδες, δύο αεροδρόμια κλπ.) καθώς προβλέπει μεταφορά του επιτελείου της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Λάρισα.
Το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι τα γραφεία προσωπικού και αστυνόμευσης, που σε συνεργασία με τον αστυνομικό διευθυντή καθορίζουν ζητήματα διάθεσης προσωπικού για μέτρα τάξης, πορείες και άλλα ζητήματα αστυνομικής φύσεως που προκύπτουν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας.
Μεγάλη μείωση προσωπικού
Βασικό ζήτημα του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ. είναι η κατάργηση 6.700 οργανικών θέσεων γενικών αστυφυλάκων με τον Αργύρη Διχτά να εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στις αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας.
Όπως ανέφερε, η λειψανδρία στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας είναι αισθητή και σήμερα, καθώς από τον οργανισμό, που προβλεπόταν από το 1972, ήδη υπάρχουν ελλείψεις 70 ατόμων, που ισούται με τη δύναμη δύο αστυνομικών τμημάτων.
Ως θετικό της αναδιάρθρωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας, χαρακτήρισε την ενδεχομένως καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών κλάδων σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας, στον τομέα της εγκληματικότητας, με την έννοια ότι ένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίζεται στον στενό κύκλο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.
Διαφυλάχτηκε ο κώδικας μεταθέσεων
Στο νομοσχέδιο και μετά από συντονισμένες των συνδικαλιστικών οργάνων των αστυνομικών, λύθηκε το θέμα του κώδικα μεταθέσεων. Όπως εξήγησε ο κ. Διχτάς, υπήρχε φόβος για ανεξέλεγκτες μετακινήσεις του προσωπικού σε οποιοδήποτε χωριό ή πόλη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εν προκειμένω, αλλά τελικά η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι αποφεύχθηκε.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, είναι καθαρά θέμα οργάνωσης της υπηρεσίας και δεν θα επηρεαστεί το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη. Βεβαίως παραδέχτηκε ότι δεν προβλέπεται οργανωμένη προσπάθεια ενίσχυσης της Αστυνομίας, αλλά διαβεβαίωσε ότι το αίσθημα ασφάλειας θα εξαρτάται και πάλι από τον καθημερινό μόχθο και το φιλότιμο των αστυνομικών, που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Αλλαγή δομής
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίες υπάγονται απευθείας στους κλάδους τάξης, ασφάλειας και αλλοδαπών και προστασίας συνόρων είναι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία, οι οποίες υπάγονται στον κλάδο τάξης, οι Διευθύνσεις Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας όλης της χώρας και της Θεσσαλίας, οι οποίες υπάγονται στον κλάδο ασφάλειας, ενώ οι Διευθύνσεις Αττικής και Θεσσαλονίκης οι οποίες υπάγονται στον κλάδο αλλοδαπών και προστασίας συνόρων.
Οι Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις (ΠΑΔ) θα συγκροτούνται από το Επιτελείο τους και τις υπηρεσίες νομών που υπάγονται σε αυτές.
Αναδιοργάνωση και στην Πυροσβεστική
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το Πυροσβεστικό Σώμα συγκροτείται από Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες. Οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕ.ΠΥ.Δ) υπάγονται στον κλάδο Επιχειρήσεων του Π.Σ. και καθοδηγούνται συντονίζονται εποπτεύονται κι ελέγχονται από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Π.Σ.
Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο θα υπάρχει Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας, ενώ όλες οι ΕΜΑΚ όπως και αυτή της Θεσσαλία η 8η ΕΜΑΚ με έδρα τη Λάρισα, θα υπάγονται στον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων.
Με απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μπορεί μεταξύ άλλων να καταργούνται κατώτερες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικοί Σταθμοί, να αναστέλλεται, για υπηρεσιακούς λόγους, η λειτουργία τους, αλλά και να ορίζεται τυχόν εποχικότητα τη λειτουργίας τους.
Ντ. Στεργ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger