Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Αυστραλία: Εκκενώνεται κωμόπολη λόγω αιθαλομίχλης

Σωστικά συνεργεία συμβουλεύουν σήμερα ευπαθή άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και την πόλη τους καθώς απειλείται η υγεία τους. Σ΄αυτή τη φάση οι αρχές λένε ότι δεν πρόκειται για εντολή εκκένωσης της περιοχής αλλά για σύσταση ως «προληπτικό μέτρο».

Η συνεχιζόμενη αιθαλομίχλη από ένα ορυχείο κάρβουνου της περιοχής που καίγεται, στους κατοίκους του Morwell όπου και βρίσκονται οι μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Βικτώριας έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους της περιοχής.

Οι υγειονομικές Αρχές υποστηρίζουν, ότι η μόλυνση του αέρα από το μονοξείδιο του άνθρακα δεν είναι -προς το παρόν- υψηλή και δεν πρόκειται να επηρεάσει μακροπρόθεσμα την υγεία των 10.000 κατοίκων του Morwell.


Παρ' όλα αυτά, οι αρμόδιες Αρχές, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία -που κάνει ό,τι μπορεί για να σβήσει τη φωτιά που υποβόσκει σε μια έκταση τριών χιλιομέτρων- έχουν εκπονήσει σχέδιο εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

Τις τελευταίες μέρες, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας η αιθαλομίχλη έχει αρχίσει να ενοχλεί περισσότερο τους κατοίκους του Morwell, πολλοί από τους οποίους παραπονούνται για πονοκεφάλους, ναυτία, τσούξιμο στα μάτια και ξερόβηχα. Πάνω από 185 άτομα έχουν επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Morwell, αναφέροντας διάφορες ενοχλήσεις, ενώ άλλα 60 με αναπνευστικά προβλήματα κατέφυγαν στο καλύτερα εξοπλισμένο Κέντρο Υγείας Traralgon.

Παράλληλα, πάρα πολλοί κάτοικοι του Morwell, κυρίως αυτοί που μένουν μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το ορυχείο που καίγεται έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες μέρες την πόλη και μένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων στη γύρω περιοχή.

Η φωτιά στα τοιχώματα του επιφανειακού ορυχείου που έχουν ύψος έως και 100 μέτρα, άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου και έκτοτε η Πυροσβεστική Υπηρεσία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να τη θέσει υπό έλεγχο.

Σε έκθεσή της στις 17 Φεβρουαρίου, η Αστυνομία υποστήριζε ότι, ενδεχομένως, χρειαστεί να απομακρυνθούν από την πόλη 1.000 άτομα που κατοικούν σχετικά κοντά στο ορυχείο.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger