Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Σποράδες Ενδιαφέρον για το λάδι Σκοπέλου


Ενδιαφέρον για το λάδι ΣκοπέλουΠροσπάθειες τόνωσης του πρωτογενούς τομέα καταβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σκοπέλου, με απώτερο στόχο την κάλυψη των τοπικών αναγκών και την παράλληλη προώθηση των προϊόντων του νησιού και κυρίως του Σκοπελίτικου ελαιολάδου στις αγορές, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από διάφορες χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων από την Ρουμανία και το Λουξεμβούργο, ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας του νησιού.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Σκοπέλου κ. Γιάννης Τραχανάς «πρόθεσή μας είναι να «παντρέψουμε» τον τουρισμό με τον πρωτογενή παράγοντα της τοπικής οικονομίας, δηλαδή τον αγροτικό τομέα, που γνώρισε άνθιση κατά το παρελθόν, αλλά τα τριάντα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κάμψη, γιατί όλος ο κόσμος είχε στραφεί στον τουρισμό».
Ο τουρισμός είναι συνυφασμένος με την πρόοδο και την ανάπτυξη, αλλά είναι βασικό «η Σκόπελος να γίνει αυτάρκης, αξιοποιώντας κατ’ αρχάς την τοπική παραγωγή ελαιολάδου στην διάρκεια της σεζόν, αντί να εισάγεται ελαιόλαδο» επισημαίνει ο ίδιος.

Ουσιαστικής σημασίας παράγοντας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, είναι η τυποποίηση του λαδιού, στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, που δημιουργούνται στην περιοχή Δρακοντόσχισμα. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει εξασφαλισμένη επιχορήγηση ύψους 507.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», η οποία καλύπτει το 65% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο του ποσού που απαιτείται, πρέπει να καλυφθεί από ίδιους πόρους.
Στην παρούσα φάση έχουν κατασκευαστεί οι εξωτερικοί τοίχοι, τοποθετείται η μεγάλη μεταλλική στέγη του κτιρίου και παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Μετά την μεταφορά του Συνεταιρισμού στις νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, υπάρχουν σκέψεις και σχεδιασμός, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην «καρδιά» της Σκοπέλου. Στις προθέσεις των υπευθύνων του Συνεταιρισμού είναι το παλιό, κεντρικό πετρόκτιστο κτίριο, να αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος, όπου θα παρουσιάζονται τα γεωργικά προϊόντα που παράγει η Σκόπελος. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εκτιμάται ότι θα έχει εκπαιδευτική και τουριστική παράλληλα χροιά, προκειμένου να ενημερώνονται οι μαθητές και παράλληλα οι επισκέπτες του νησιού, αλλά και οι ντόπιοι.
«Το βασικότερο βήμα που θα γίνει στο καινούργιο εργοστάσιο είναι η τυποποίηση του ελαιολάδου, προκειμένου να «βγει» έξω στην αγορά και να πάει στην κατανάλωση, γιατί σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα με τον παλιό τρόπο πώλησης του ελαιολάδου σε μεταλλικό τενεκέ», εξηγεί ο κ. Τραχανάς.
Οι προσπάθειες που καταβάλλονται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του μεγάλου στόχου πολλαπλασιάζονται καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον από τις ξένες αγορές, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού της Σκοπέλου «υπάρχει προοπτική, αρκεί να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Τα πέντε τελευταία χρόνια προσπαθούμε, αλλά δυστυχώς βαδίζουμε με ρυθμούς χελώνας».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger