Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την πολιτική συμπεριφορά της Υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή σχετικά με τον αντικαπνιστικό νόμο.
Εκπροσωπώντας τον κλάδο της εστίασης τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο προβληματισμός μας είναι έντονος  εξαιτίας της ακατανόητης επιλογής της κ. Μακρή, να εφαρμόσει με ιδιαίτερη αυστηρότητα έναν νόμο που ήταν εν υπνώσει, αποκλειστικά εναντίον μας και με ιδιαίτερη αυστηρότητα που αγγίζει τα όρια της αδικίας, αποκλειστικά στην περιοχή μας.

Εκπροσωπούμε έναν κλάδο με εκατοντάδες μέλη και χιλιάδες εργαζομένους στο Νομό Μαγνησίας. Την εποχή που η ανεργία έχει τσακίσει την κοινωνία μας η κ. Μακρή δεν προσεγγίζει το όλο ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα. Αυτό φάνηκε και από τη σημερινή της επιλογή να μην παρουσιαστεί στην προκαθορισμένη από μέρους της συνάντηση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Περίπου 150 άνθρωπο, μάταια περιμέναμε την Υφυπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουμε ένα ζήτημα που απειλεί με αφανισμό τις επιχειρήσεις μας και με ανεργία τους υπαλλήλους μας.
Αναγκαστήκαμε να μεταβούμε στο πολιτικό της γραφείο προκειμένου να υποβάλλουμε ερωτήσεις και προτάσεις  για το ζήτημα του αντικαπνιστικού νόμου. Δυστυχώς τα επιχειρήματα της κυρίας Υφυπουργού δεν έπεισαν κανέναν. Αρκέστηκε να επιρρίψει τις ευθύνες για την άστοχη και ελλειμματική εφαρμογή του νόμου γενικά στην Κυβέρνηση, λες και δεν είναι η ίδια που ενεργοποίησε το νόμο από το Βόλο και μόνο. 
Τα στοιχεία που μας γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν επιβληθεί 35 πρόστιμα σε καταστήματα του Βόλου και μόλις 10 στη γειτονική Λάρισα, εάν είναι πραγματικά, από μόνα τους αποδεικνύουν ότι πρόκειται για επικοινωνιακή κίνηση της ίδιας και όχι για μία γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε όποιος έχει ταξιδέψει τις τελευταίες μέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη εύκολα αντιλαμβάνεται το βάσιμο των επιχειρημάτων μας. Εκτός και εάν έχουμε δύο Ελλάδες. Μία αυτή της κ. Μακρή και την υπόλοιπη.
Παρά την αδικαιολόγητα εχθρική στάση της κ. Μακρή απέναντι στον κλάδο μας , στη χθεσινή μετ΄ εμποδίων συνάντησή μας υποβάλλαμε όπως είχαμε υποχρέωση συγκεκριμένες προτάσεις τροποποίησης του αντικαπνιστικού νόμου. 
Της αναλύσαμε το σχέδιο για καταστήματα εστίασης καπνιστών και μη καπνιστών στο πλαίσιο του οποίου τα καταστήματα αντικαπνιστών θα έχουν φορολογικά κίνητρα και χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στη μείωση του τζίρου . Υποβάλλαμε και μία σειρά άλλων προτάσεων προκειμένου και τα έσοδα του Δημοσίου να αυξηθούν και οι επιχειρήσεις να μην κλείσουν.
Σε κάθε περίπτωση όλοι είμαστε υπέρ των αντικαπνιστικών μέτρων, αλλά είμαστε και υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας. Θα έπρεπε ως Υφυπουργός Υγείας η κ. Μακρή, πριν φτάσει στα κατασταλτικά και φοροεισπρακτικά μέτρα, να έχει δημιουργήσει το ανάλογο δίκτυο Ιατρείων διακοπής καπνίσματος σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νεολαίας μας και όχι να κυριαρχούν παντού οι διαφημίσεις πώλησης καπνικών προϊόντων και τέλος θα περιμέναμε παρόμοια ευαισθησία από την κ. Μακρή και για το τεράστιο ζήτημα της αιθαλομίχλης που απειλεί συνολικά την δημόσια υγεία των πολιτών της χώρας.
Τέλος αναρωτιόμαστε εάν η Υφυπουργός Υγείας μπορεί να μας εξηγήσει εάν το τσιγάρο βλάπτει μόνο στις καφετέριες και όχι στα νυχτερινά  κέντρα διασκέδασης και στα καζίνο. Εκτός και εάν οι μεγαλοϊδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από την κ. Μακρή και την Κυβέρνηση σε σχέση με τους μικροιδιοκτήτες καφετεριών στο Βόλο. 
Άλλωστε το επιχείρημα ότι οι πελάτες μας μπορούν να κόψουν το τσιγάρο και όχι τον καφέ που πίνουν στα μαγαζιά μας  πείθει μόνο τους έμμισθους συνεργάτες της κ. Μακρή, κανέναν άλλο.
Αντικαπνιστικός νόμος για όλη την Ελλάδα και όχι επιλεκτικά. Αντικαπνιστικός νόμος με εναλλακτικές για τη σωτηρία των επιχειρήσεων μας. Αντικαπνιστικός νόμος που θα προστατεύει τη νεολαία και την κοινωνία μας και δεν θα ευνοεί τους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου εστίασης και διασκέδασης.

Απόστολος Αθανασός
Πρόεδρος Ένωσης Εστίασης & Διασκέδασης Ν. Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger