Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Σποράδες Μεταβυζαντινό καλντερίμι


Μεταβυζαντινό καλντερίμιΑποκάλυψαν οι εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο της Σκιάθου
Σημαντικά δεδομένα και ανάλογα ευρήματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τμήμα ιστορικού λιθόκτιστου καλντεριμιού, που εκτείνεται μέχρι την εκκλησία του Χριστού, καθώς επίσης και χωνευτήρι το οποίο χρησίμευε για την απόρριψη των νερών βαπτίσεων, έφεραν στο φως οι εργασίες καθαρισμού που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο της Σκιάθου.
Τα νέα ευρήματα, που χρονολογούνται στην πρώιμη μεταβυζαντινή περίοδο (16ος αιώνας και εντεύθεν), αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Κάστρο από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2013, μέσα από πρόγραμμα που προώθησε η Εθελοντική
Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού Εν Δράσει και η 7η ΕΒΑ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ.
Τις τέσσερις φάσεις των εργασιών παρουσίασε η αρχαιολόγος Κυρατσώ Τσιμπλή, στο πλαίσιο της πρόσφατης, ετήσιας εκδήλωσης του Συλλόγου «Φίλοι του Κάστρου Σκιάθου». Στην πρώτη φάση πραγματοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού όλων των προσβάσιμων σημείων περιμετρικά των στεγασμένων και μη κτιρίων του φρουρίου, ενώ έγινε προσπάθεια διάνοιξης μονοπατιού προς το βόρειο άκρο του φρουρίου και τις πολεμίστρες.
Στη δεύτερη φάση, ξεκίνησαν εργασίες πλευρικά του Ναού του Χριστού, προκειμένου να δημιουργηθεί αγωγός αποστράγγισης της εισρέουσας υγρασίας στο Ναό του Χριστού. Εκεί αποκαλύφθηκε παλαιότερο λιθόστρωτο καλντερίμι, κατηφορικό προς το ιερό, καθώς και λιθοδομή που προσδιορίζει επακριβώς τα όριά του.
Στην τρίτη φάση και με τις οδηγίες της Εφόρου κας Σδρόλια, πραγματοποιήθηκαν ανασκαφικές εργασίες στο δυτικό τοίχο του Ναού του Χριστού, όπου κατά τη συντήρηση των τοιχογραφιών, δύο χρόνια πριν, αποκαλύφθηκε η εσωτερική πλευρά της παλαιάς κεντρικής εισόδου του Ναού.
Οι εργασίες έφεραν στο φως μια φρεατοειδή λιθόκτιστη κατασκευή πλησίον της δυτικής θύρας που προφανώς αποτελεί το χωνευτήρι του Ναού για τα απόνερα των βαπτίσεων. Στο ανώτερο τμήμα του επικάθεται κυκλική μονολιθική λεκάνη από πωρόλιθο, με οπή στο μέσο, που σφραγίζεται με άλλο στρογγυλό λαξευτό λίθο. Η κατασκευή του ανάγεται στην πρώιμη μεταβυζαντινή εποχή.
Εντύπωση προκάλεσαν επίσης στα μέλη της ομάδας εργασίας ένα γυναικείο ενώτιο και ανθρώπινα οστά, που προέρχονται μάλλον από διαλυμένο τάφο και βρέθηκαν εντός του προαναφερθέντος χωνευτηρίου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, αντίστοιχα, η παρουσίαση του Κωνσταντίνου Κουτούμπα, Υπ. Διδ. Θεολογίας, Αγιογράφου, Καθηγητού Βυζ. Μουσικής και Γ. Γραμματέως του Συλλόγου, που αφορούσε στα αντίγραφα βημόθυρα, που αγιογράφησε δωρεάν και τοποθετήθηκαν στο Ναό της Γεννήσεως του Χριστού στο Κάστρο. Όπως τόνισε ο ίδιος στην εισήγησή του, από τους στόχους του Συλλόγου δεν είναι μόνο οι εντατικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των σωζόμενων ναών και κτηρίων αλλά και ο καλλωπισμός προκειμένου τα μνημεία να επανέλθουν όσο το δυνατόν στην αρχική τους μορφή.
 

Χωνευτήρι ναού που χρησίμευε για την απόρριψη των νερών των βαπτίσεων


 Μεταβυζαντινό καλντερίμι του Κάστρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger