Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Κατάληψη στη ΔΕΗ κατά της ιδιωτικοποίησης

Σε κατάληψη των γραφείων της  ΔΕΗ Λάρισας προχώρησαν σήμερα εργαζόμενοι και συνταξιούχοι αντιδρώντας  στην πώληση της ΑΔΜΗΕ, με αφορμή και την κατάθεση νομοσχεδίου από την  κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο νόμου το οποίο, αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδίου αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Στην κατάληψη συμμετείχαν, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης εργαζόμενοι της ΔΕΗ, το ΕΚΛ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθηγητές σε διαθεσιμότητα αλλά και εκπρόσωποι άλλων φορέων.  Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία φορέων θα επισκεφθεί γραφεία βουλευτών Λάρισας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας.
Στο πλευρό των εργαζομένων, στα υπό κατάληψη γραφεία της ΔΕΗ Λάρισας, παρευρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Δημήτρης Γελαλής, προκείμενου να εκφράσει την συμπαράσταση και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του κλάδου, οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση της θυγατρικής της επιχείρησης που ελέγχει το σύστημα μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).
Το σχετικό νομοσχέδιο ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ που πρόκειται να εισαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια της Βουλής προβλέπει την πώληση του 66% των μετοχών της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τονίζουν ότι: «Με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ διακυβεύεται η ασφάλεια και η ανάπτυξη της χώρας και ότι η πώληση των μετοχών θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και σε περαιτέρω ξεπούλημα και διάσπαση του ομίλου της ΔΕΗ».
Ο βουλευτής, χαιρετίζοντας την αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, δήλωσε: «Η προοπτική ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, της στρατηγικότερης υποδομής της χώρας των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος αποτελεί περιουσία της ΔΕΗ, θα σημάνει την αρχή για την διάλυση του Ομίλου της ΔΕΗ, θα στερήσει την εθνική οικονομία από μια σταθερή και σημαντικού μεγέθους δημόσια επένδυση και το ελληνικό δημόσιο από ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο.
Η εμπορική αξία του εκτιμάται σε περισσότερα από 8 δις €, αυτή την εθνική υποδομή επιδιώκουν να εκποιήσουν, έναντι πινακίου φακής, για 400-450 εκ. €.
Οι καταναλωτές, η βιομηχανία και η χώρα ολόκληρη θα βρίσκεται ουσιαστικά σε ομηρία από τα ιδιωτικά συμφέροντα που θα κατέχουν και θα εκμεταλλεύονται το μονοπώλιο των δικτύων μεταφοράς, τη στρατηγικότερη εθνική υποδομή μας.
Καλούμε την κοινωνία και τους εργαζόμενους να συνεχίζουν τις δυναμικές  κινητοποιήσεις τους για να αποτρέψουν το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το ξεπούλημα οποιασδήποτε δημόσιας υποδομής και δεσμεύεται να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Η ενέργεια είναι δημόσιο, εθνικό, κοινωνικό αγαθό, ανήκει στο λαό και θα παραμείνει περιουσία του».
ΕΚΛ
Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρο της, Τάσο Τσιαπλέ, συμμετείχε σήμερα στην κινητοποίηση-κατάληψη που κάνουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα γραφεία της οδού Καρδίτσης, με αίτημα να μην πουληθεί ο ΑΔΜΗΕ. Στον χαιρετισμό που απεύθυνε στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του ΕΚΝΛ, τόνισε ότι:
«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) και γενικότερα της ΔΕΗ, δεν ξεκίνησε τώρα από την τρόικα και την συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, αλλά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, όταν πουλήθηκε το 49% σε ιδιώτες με το 51% να παραμένει στο Δημόσιο. Στη συνέχεια ακολούθησε το σπάσιμο της ΔΕΗ σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας) προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της ΕΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν: Χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, μείωση των μισθών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δουλεμπόριο (εργολαβικοί), χάσιμο χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τους μικρούς καταναλωτές, καταστροφή του περιβάλλοντος.
Αυτές είναι οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης που τότε όλοι μαζί, κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, ΣΥΝ), εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, εκλεγμένοι στην τοπική διοίκηση συμφώνησαν.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, στηρίζει τους αγώνες των εργαζόμενων στην ΔΕΗ, αξιώνοντας:
•        Να ην πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ. Να μην απελευθερωθεί η αγορά Ενέργειας.
•        Προκήρυξη μόνιμων και σταθερών θέσεων εργασίας.
•        Να σταματήσει τώρα το δουλεμπόριο στις εργολαβίες της ΔΕΗ.
•        Καμία μείωση μισθών. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν την κρίση.
•        Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας μέσα στον οποίο θα εντάσσεται και ο ΑΔΜΗΕ και στόχο θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος.
Για να έχουμε μια ΔΕΗ που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, πρέπει να έχουμε μια εξουσία όπου η Ενέργεια θα είναι ενταγμένη στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Αυτό όμως απαιτεί σύγκρουση με την Ε.Ε, με τα κόμματα που υπεραμύνονται το δρόμο ανάπτυξης που ο λαός θα είναι πάντα στην άκρη, θα δυστυχεί και τα πλούτη των επιχειρηματικών ομίλων θα αυξάνονται συνεχώς» κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΝΛ.
ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ
Με αφορμή το ίδιο θέμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λάρισας σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η ψήφιση στη βουλή την επόμενη βδομάδα  του σχεδίου νομού για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σηματοδοτεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ και όλων των κοινωνικών αγαθών (ρεύμα, νερό, υγεία και παιδεία) στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας (όπως δείχνει και η εμπειρία από άλλες χώρες) έγινε για να κερδοσκοπήσουν οι βιομήχανοι της Ενέργειας και γενικότερα το κεφάλαιο σε βάρος  των εργαζομένων και του λαού, που θα έχουν πανάκριβο ρεύμα με όλο και περισσότερους να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σ αυτό ούτε για τα στοιχειώδη!

Τα Δίκτυα Μεταφοράς της Υψηλής Τάσης (ΑΔΜΗΕ) (11.300 χιλιάδες χιλιόμετρα), οι 220 υποσταθμοί και  κέντρα Υψηλής Τάσης, αλλά και τα 3 Εθνικά Κέντρα Ελέγχου Ενέργειας παίζουν στρατηγικό ρόλο στην Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας

Οι εργαζόμενοι πρώτα και κύρια πρέπει να μην επιτρέψουν να γίνει αυτό το ξεπούλημα γιατί είναι αυτοί που θα υποστούν τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις των «επενδυτών», τους μισθούς πείνας αλλά και τις απολύσεις που ήδη εξαγγέλλονται.

Σ' αυτό τον αγώνα πρέπει να έχουν συμμάχους όλους τους εργαζόμενους, όλων των κλάδων, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους γιατί το συμφέρον τους είναι σε μια δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και όχι στους κερδοσκόπους.

Να δημιουργήσουμε τώρα μέτωπο ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ που θα ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση ολόκληρης της ενέργειας! Μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ που προωθούν τα συμφέροντα μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών μέσα από την καταλήστευση  των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και του δημόσιου πλούτου!

Με μπροστάρη το εργατικό κίνημα να παλέψουμε διεκδικώντας

Όχι στην ιδιωτικοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, Δωρεάν πρόσβαση όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των ανασφάλιστων και όλων των λαϊκών στρωμάτων σε υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ και της ενέργειας συνολικότερα.ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, καθετοποιημένη, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή του ρεύματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο σε μια πολιτική κατεύθυνση πλήρους κοινωνικοποίησης. Για μια ΔΕΗ που θα παράγει «ρεύμα φθηνό για όλο το λαό» και όχι για τους βιομήχανους και την αστική τάξη.
Εθνικοποίηση-κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα και της ενέργειας συνολικότερα. Καμιά μετοχή σε ιδιώτη, κανένας ιδιώτης στην Παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας» καταλήγει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger