Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Κόντρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Κόντρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
Κόντρα στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Η διαπίστωση αισθητής μείωσης των κρατικών δαπανών και η ανάγκη για παρεμβάσεις ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, υπήρξαν τα μόνα σημεία σύμπτωσης στις τοποθετήσεις επί του προσχεδίου του κρατικού Προϋπολογισμού του 2014, κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

 Απέναντι στην κυβερνητική πλειοψηφία και τις εισηγήσεις της περί επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος και ένταξης της ελληνικής οικονομίας "σε τροχιά ανάπτυξης" το 2014, η αντιπολίτευση υποστήριξε πως το πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα έχει οικοδομηθεί σε αντιαναπτυξιακή βάση, ενώ αμφισβήτησε ιδιαίτερα το διαχειρίσιμο του δημοσίου χρέους. Ιδιαίτερα επικριτική υπήρξε και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ), χωρίς να αμφισβητεί τις προβλέψεις του προσχεδίου, διέκρινε σ' αυτό "επιλεκτικές αποσιωπήσεις".
Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, διαπίστωσε βελτιώσεις σε όλα τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, με πλέον εντυπωσιακή την πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,8 δισ. το 2014 και την διατήρηση του πλέον χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε δραματικά υψηλά επίπεδα (1,4 εκ. άνεργοι, εκ των οποίων το 66% μακροχρόνια), αλλά οι 165.000 νέες θέσεις απασχόλησης που καταγράφηκαν το πρώτο εννεάμηνο του 2013, "είναι η καλύτερη επίδοση από το 2000 μέχρι σήμερα".
 "Το 2013, φρενάρει η αυξητική πορεία της ανεργίας, η οποία σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται απ' το 2014" σημείωσε ο κ. Καλογιάννης, ζητώντας ωστόσο παράλληλα μείωση των φόρων, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και αντιμετώπιση του προβλήματος της θέρμανσης των οικονομικά ασθενέστερων.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, "από έλλειμμα 2,6 δισ. το 2012, φτάνουμε σε πλεόνασμα 343 εκ. ευρώ το 2013. Γι' αυτά τα 3 δισ., πάρθηκαν μέτρα 11 δισ. Για κάθε ευρώ που ήθελε να κερδίσει για το πλεόνασμα η κυβέρνηση, έκοβε 4 ευρώ απ' τους συνταξιούχους και το κοινωνικό κράτος" παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
"Στεναχωριέστε που η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε. Μιλάτε για διαγραφή χρέους και κρατικοποιήσεις τραπεζών, παράλληλα με παραμονή στην Ε.Ε.. Οι πολίτες δεν πιστεύουν τα παραμύθια σας" απάντησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Ιορδάνης Ταμτζής (ΝΔ).
 "Η Ελλάδα είναι σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά - και αυτό αποσιωπείται επιλεκτικά στο παρόν προσχέδιο, μαζί με άλλα δεδομένα" παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης. "Το 2014, η χώρα θα χρειαστεί 10 δισ για κάλυψη των αναγκών της διετίας - και το θέμα αυτό πολύ λίγο απασχολεί τη δημόσια συζήτηση" ανέφερε.
Η συζήτηση επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014 θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger