Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πλούσιος ο απολογισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκιάθου


Πλούσιος ήταν ο ετήσιος απολογισμός δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», όπως παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση των Μελών την Κυριακή 25 Αυγούστου.

Οι δράσεις που αναπτύχθηκαν έχουν σχέση με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ έγιναν συνολικά 56 (26 δράσεις για τον πολιτισμό, 22 για την προστασία του περιβάλλοντος και οκτώ δράσεις για τον άνθρωπο). Ακόμη, τη χρονιά που πέρασε έγιναν 34 συνεργασίες με φορείς, υπηρεσίες και Συλλόγους, εστάλησαν 161 επιστολές και εκδόθηκαν 41 δελτία Τύπου, ενώ έγιναν πάνω από 180 δημοσιεύσεις σε τοπικά και Εθνικής εμβέλειας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στον τομέα του πολιτισμού έγιναν οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις στη Μονή Εικονίστριας, από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Έτσι την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2012 επισκέφθηκε τη Σκιάθο ο συντηρητής της 7ης ΕΒΑ κος Μητσάτσικας. Παράλληλα ο συντηρητής πραγματοποίησε ενδεικτικό καθαρισμό των αγιογραφιών του ιερού της Μονής Ευαγγελισμού και ο Σύλλογος ανέλαβε τη φιλοξενία του συντηρητή.

Επίσης απεστάλη αίτημα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας προκειμένου να κηρυχθούν διατηρητέα τα μνημεία ιδιαίτερης Τέχνης του Κοιμητηρίου. Την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, αποφασίστηκε η κήρυξη του νοτίου τμήματος του Κοιμητηρίου της Σκιάθου ως ‘Ιστορικός Τόπος’. Η απόφαση δικαίωσε την πρωτοβουλία του Συλλόγου.

Ακόμη, έγιναν ενέργειες για τη βιντεοσκόπηση του ναυαγίου του υποβρυχίου ‘Κατσώνης’ που είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου σε απόσταση περίπου 2 μιλίων βορειοδυτικά της Σκιάθου. Σκοπός της παραπάνω ενέργειας είναι, το αρχείο που θα προκύψει να αξιοποιηθεί ως ιστορικό αρχείο αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Σκιάθου. Ο Σύλλογος έχει ζητήσει και λάβει άδεια από το Υπουργείο Ναυτίλίαςν και το ΓΕΝ ενώ εκκρεμεί η λήψη άδειας από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Μετά από 19 αιτήματα χορηγίας του Συλλόγου, συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που απαιτεί η σύνταξη των μελετών συντήρησης της Μονής Εικονίστριας. Το ποσό παραδόθηκε στον Ηγούμενο ο οποίος έχει αναλάβει σε συνεργασία με την 7η ΕΒΑ τη δρομολόγηση της σύνταξης των μελετών.
Με σκοπό την διατήρηση των παραδοσιακών τοπωνυμίων της Σκιάθου, όπως είναι μέχρι σήμερα γνωστά μέσα από την προφορική παράδοση και σε συνέχεια της αντίστοιχης περσινής δράσης, τοποθετήθηκαν, με την άδεια του Δήμου, 15 πινακίδες στον οικιστικό ιστό και 10 σε ρεματιές. Οι πινακίδες διακοσμήθηκαν με μοτίβα από τη σκιαθίτικη υφαντική τέχνη.

Ο Σύλλογος απέστειλε πρόταση αδελφοποίησης με τον πολιτιστικό σύλλογο της Ικαρίας «Ιωάννης Μελάς», με σκοπό τη δημιουργία Δεσμών συνεργασίας και συνέργιας με αφετηρία την ιστορική αναφορά που συνδέει τους τόπους μας και κοινή πορεία για δράση που θα προάγει τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά και τη θετική ανταπόκριση που λάβαμε δρομολογούνται οι διαδικασίες αδελφοποίησης

Επίσης, προτάθηκε, με επιστολή προς τον Δήμαρχο Βόλου να συμπεριληφθεί στο επόμενο ταξίδι της «Αργούς» το λιμάνι της Σκιάθου. Η "Αργώ" είναι πιστό αντίγραφο του θρυλικού πλοίου του Ιάσονα και σκοπός είναι να συνδεθεί με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Με πρωτοβουλία και δαπάνη του Συλλόγου αναστηλώθηκε η πιο ιστορική πηγή της Σκιάθου, η πηγή του Προφήτη Ηλία. Η πηγή κατασκευάστηκε το 1904 και υπήρξε σημείο αναφοράς και συνάντησης των Σκιαθιτών για πολλές δεκαετίες.

Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζει εκδήλωση στη μνήμη του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρη Θ. Τσάτσου, που έγινε στις 23 Αυγούστου, με ομιλητές τον Μάρτιν Σουλτς Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικώ, τον Δημήτρη Κούρκουλα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, την Κατερίνα Δασκαλάκη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO και πρώην Ευρωβουλευτή και την Μαρία Παναγιώτου πρώην συνεργάτιδα του Δ. Θ. Τσάτσου στο ΕΚ και πρόεδρο των επιστημονικών συνεργατών του ΕΚ.

Επίσης, οργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, εντάθηκαν 32 άπορες οικογένειες της Σκιάθου, στο πρόγραμμα υποστήριξης της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Σε συνέχεια της απαραίτητης αλληλογραφίας με το Δήμο, από τον Μάρτιο του 2013 οι οικογένειες λαμβάνουν ένα μηνιαίο δέμα 35 κιλών μελετημένο να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων ο Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, με διακριτικότητα και ευαισθησία υλοποίησε ένα πρόγραμμα υποστήριξης αδύναμων μελών της τοπικής κοινωνίας(Χριστούγεννα και Πάσχα), ενώ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου προς τους φορείς, για συντονισμένη κινητοποίηση και διέθεσε 24 δώρο-επιταγές των 100 ευρώ.

Μετά από σχετικό αίτημα προς την HELLENIC SEAWAYS, έγινε διάθεση δωρεάν εισιτηρίων σε επιβάτες, που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και που χρειάζονται να μετακινηθούν για λόγους υγείας το 2013.
Τέλος, ενισχύθηκαν οικονομικά η ομάδα μπάσκετ και ο Σύλλογος Γονέων Νηπίων, για την κάλυψη μέρους της δαπάνης παιδικής θεατρικής παράστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger