Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΩΤΟ-Με το πόδι στο γραφείο ο Ομπάμα δίνει εντολές


Η επέμβαση στη Συρία μπορεί να αναβλήθηκε για μερικές ημέρες, αλλά ο πολεμικός συναγερμός παραμένει και αποκτά μάλιστα νέες... πολιτικές διαστάσεις, καθώς πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο θα κληθεί να δώσει το «πράσινο φως» για μια επέμβαση στη Συρία.

Με το πόδι στο γραφείο και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στο φόντο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει από τηλεφώνου στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπένερ, την απόφασή του να ζητήσει την έγκριση του
Με το πόδι στο γραφείο και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στο φόντο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει από τηλεφώνου στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπένερ, την απόφασή του να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την επέμβαση στη Συρία
Δεδομένου βέβαια ότι το Κογκρέσο βρίσκεται επί του παρόντος σε καλοκαιρινές διακοπές, η κήρυξη του πολέμου μετατίθεται χρονικά για την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Σεπτεμβρίου.
Σε αντίθεση με άλλους παλαιότερους προέδρους των ΗΠΑ και παρά τις πολεμικές προετοιμασίες της προηγούμενης εβδομάδας, ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και πεπεισμένος πως ο Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με τα χημικά στη Δαμασκό, επέλεξε τελικώς να μην πάρει μόνος του την απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία (όπως θα μπορούσε βάσει του War Powers Act του 1973), αλλά να ζητήσει την προηγούμενη έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου.

*Με το πόδι στο γραφείο και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν στο φόντο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνει από τηλεφώνου στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπένερ, την απόφασή του να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την επέμβαση στη Συρία:

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την επιλογή του το Σάββατο ξαφνιάζοντας τους αναλυτές που περίμεναν πως η επίθεση θα ξεκινούσε από στιγμή σε στιγμή. Κάποιοι έσπευσαν να τον επικρίνουν καταλογίζοντάς του σύγχυση και αμφιθυμία. Είχε προηγηθεί μια «παθιασμένη» και «αιχμηρή» δίωρη συνεδρίαση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και των στενότερων συνεργατών του, το βράδυ της Παρασκευής στο Οβάλ Γραφείο.
Το βροντερό «όχι» σε μια ενδεχόμενη επίθεση που είπε την περασμένη Πέμπτη το βρετανικό Κοινοβούλιο, οι διαμαρτυρίες περισσοτέρων από 140 Αμερικανών πολιτικών που ζητούσαν με επιστολές τους να τεθεί το θέμα σε διαβούλευση, αλλά και οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες των ΗΠΑ στην πλειονότητά τους δεν βλέπουν θετικά μια στρατιωτική ανάμειξη στο συριακό μέτωπο, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ομπάμα να στείλει το μπαλάκι στο... Κογκρέσο.
Δεδομένων των παραπάνω, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί στη Ρωσία για τη Σύνοδο της ομάδας των G20 που ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου, χωρίς να κουβαλάει πίσω του μια αμφιλεγόμενη στρατιωτική επέμβαση. Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσο το θέμα θα επηρεάσει το κλίμα της Συνόδου στην Αγία Πετρούπολη. Ομπάμα και Πούτιν δεν έχουν προγραμματίσει κάποια διμερή συνάντηση και ενδεχομένως να αποφύγουν ο ένας τον άλλο. Είναι σίγουρο, ωστόσο, πως η Συρία θα ρίξει βαριά τη σκιά της πάνω από τη Σύνοδο.

Πηγή: ;Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger