Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Οσο πιο κερδοφόροι τόσο πιο επιθετικοί οι εφοπ-λιστές

Στα 6,5 δισ. δολάρια ανέρχονται οι ναυπηγήσεις νέων πλοίων από το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο μέσα στο α' εξάμηνο του 2013
Κάλεσμα στους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους, για να ανατρέψουν την ταξική, αντιλαϊκή πολιτική απευθύνουν, με χτεσινή τους, ανακοίνωση πέντε ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όσο συσσωρεύει κέρδη τόσο επιθετικότερο γίνεται, απέναντι στους ναυτεργάτες και συνολικά το λαό.
ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών) και ΠΕΣ/ΝΑΤ επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου «GOLDEN DESTINY», που δημοσιεύτηκαν στο ναυτιλιακό Τύπο, το ελληνόκτητο εφοπλιστικό κεφάλαιο στο Α' εξάμηνο του 2013 επένδυσε 6,5 δισ. δολάρια για ναυπηγήσεις 110 πλοίων, ποσό αυξημένο κατά 160% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα οπότε και είχε επενδύσει 2,5 δισ. δολάρια.
Παρά την τεράστια κερδοφορία που δείχνουν αυτά τα στοιχεία, οι εφοπλιστές στην ετήσια έκθεση για το 2012 - 2013 της Ενωσης σημειώνουν ότι «οι εκτεταμένες παραγγελίες ναυπηγήσεων συνεχίζουν να απορροφούν τα περιορισμένα διαθέσιμα ποσά χρηματοδότησης, η διεθνής ναυτιλία θα
εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης το 2013», προαναγγέλλοντας νέες αξιώσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας τους, που σημαίνει ακόμα πιο σφοδρή επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών.
Την ίδια στιγμή, από τα 110 πλοία που έχουν παραγγελθεί, στα ναυπηγεία της χώρας δεν φτιάχνουν ούτε κουπί. Μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων και προτάσσοντας την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο, για την οποία είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι, προωθούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων στα πλοία. Ενώ με τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία που κυριαρχεί στα καράβια (60.000 υπολογίζονται οι χαμηλόμισθοι, αλλοδαποί ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα στα ποντοπόρα πλοία) το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ έχει φτάσει σε 1 δισ. ευρώ.
Τα σωματεία τονίζουν ότι είναι τουλάχιστον πρόκληση την ίδια ώρα οι εφοπλιστές να διατυμπανίζουν το «κοινωνικό» τους έργο για τα 130 εκατομμύρια ευρώ που θα δώσουν στην κυβέρνηση στα επόμενα τρία χρόνια, ποσό «που αντιστοιχεί με 20 δολάρια την ημέρα ανά μονάδα πλοίου».
Αυτή η ταξική αντιλαϊκή πολιτική δε βελτιώνεται μόνο ανατρέπεται, σημειώνουν τα σωματεία και καλούν τους ναυτεργάτες να οργανώσουν και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και να την ανατρέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger