Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Κυρα – Παναγιά

alt
Σε απόσταση 3,5 ναυτικών μιλίων από τις βόρειες ακτές της Αλοννήσου και προς τα βορειοανατολικά βρίσκεται το όμορφο νησάκι της Κυρα-Παναγιάς.

Το νησί ονομάζουν έτσι κυρίως οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων και οι μοναχοί του Αγίου Όρους. Το όνομα περιήλθε από το μεταβυζαντινό μοναστήρι που βρίσκεται χτισμένο στην ανατολική ακτή του νησιού και είναι αφιερωμένο στην Γέννηση της Παναγίας.
Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχουν παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου-7ου αι. μ.Χ. Η εκκλησία είναι πιθανόν του 16ου αιώνα. Η Κυρα-Παναγιά σε παλαιοτέρους αλλά και σύγχρονους χάρτες σημειώνεται με το Πέλαγος ή Πελαγονήσι. Αρκετές ιστορικές ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι πιθανότατα αυτό ήταν το νησί, που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Αλόννησο. Το νησί κατοικήθηκε από πολύ παλιά.
alt
Τα ναυάγια της Κυρά-Παναγιάς και το πλήθος άλλων ναυαγίων που έχουν εντοπισθεί στην περιοχή, φανερώνουν την από αρχαιοτάτων χρόνων σημαντική αξία του νησιωτικού συμπλέγματος για τη ναυσιπλοϊα.
Το νησί βρίσκεται στο εθνικό θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και είναι ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Ακτοπλοϊκά, συνδέεται με πλοιάριο με την Αλόννησο. Πρέπει να προσθέσουμε τέλος, ότι το νησάκι είναι μετόχι του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα ανήκει στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας.
alt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger