Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μπλακ άουτ στην απονομή δικαιοσύνης Τεράστιος όγκος υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Μπλακ άουτ στην απονομή δικαιοσύνης  Τεράστιος όγκος υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο Βόλου, δυσλειτουργία στο Πρωτοδικείο από την κατάργηση θέσεων δικαστών
Την απονομή δικαιοσύνης στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου είναι δυνατή να μπλοκάρει η εφαρμογή των νόμων, οι οποίοι πρόσφατα ψηφίστηκαν, προειδοποιεί με επιστολή του στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαρ. Αθανασίου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αν. Βολιώτης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
Χωρίς την επάρκεια δικαστικών μεγάρων, χωρίς την επάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής, χωρίς την πλήρη μηχανοργάνωση, χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία στα χέρια των δικαστικών υπαλλήλων, χωρίς την επάνδρωση των δικαστηρίων με τον ανάλογο αριθμό δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων και χωρίς την αποβολή της κρατούσας νοοτροπίας, «θα οδηγηθούμε σε τέλμα και συσσώρευση προβλημάτων, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη βεβαρημένο έργο της Δικαιοσύνης και θα δημιουργηθούν συνθήκες ικανές να επιτείνουν την κοινωνική αναστάτωση και τα αδιέξοδα στην ήδη δοκιμαζόμενη Ελληνική Κοινωνία εξαιτίας της συνεχιζόμενης βαθιάς οικονομικής κρίσης», τονίζει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Β.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου θα αντιμετωπίσει μία σημαντική αύξηση των υποθέσεων, χωρίς παράλληλα να υπάρχει μια αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών του.
Πέραν αυτών, όπως πρόσφατα ενημέρωσε και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον υπουργό, καταργήθηκαν -παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του προκατόχου του αλλά και της απλής λογικής- τα Ειρηνοδικεία Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής, με αποτέλεσμα το υλικό αντικείμενο εργασιών του  Ειρηνοδικείου Βόλου, και μάλιστα σε μία δυσμενή περίσταση, όταν ο Ν.3869/2010 έχει ήδη πρακτικά πολλαπλασιάσει τον αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται στα Ειρηνοδικεία σε συνδυασμό με την αύξηση της υλικής  αρμοδιότητας στο ποσό των 20.000€, να μην μπορεί να λειτουργήσει στο υπάρχον Δικαστικό  Μέγαρο.
«Από το 1986 ο Δ.Σ.Β.  προσπάθησε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος που ακούει στο όνομα Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και δυστυχώς, ενώ στην πορεία βρέθηκαν λύσεις αξιόλογες, οι δυνάμεις της αδράνειας, της απραξίας και της οπισθοδρόμησης «τορπίλισαν» κάθε προσπάθεια αυτού, με αποτέλεσμα σήμερα να εμφανίζει το Δικαστικό Μέγαρο μία εικόνα μη αντάξια του θεσμού», αναφέρει ο κ. Βολιώτης.
Με την μεταφορά των υποθέσεων λόγω αρμοδιότητας στο Ειρηνοδικείο Βόλου, αλλά και λόγω κατάργησης των τριών Ειρηνοδικείων (Ζαγοράς, Μηλεών και Αργαλαστής) επισημαίνει ως απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί -και έχει ήδη εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό- ένα επικίνδυνο και πρωτοφανές πρόβλημα ελλείψει χώρου, καθ’ όσον για να λειτουργήσει το Ειρηνοδικείο μόνο και μόνο για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών απαιτούνται δύο Δικαστικά Μέγαρα και όχι μόνο δύο γραφεία (μόλις πέντε τετραγωνικών μέτρων) με έξι υπαλλήλους και ένα γραφείο Ειρηνοδικών (μόλις τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων) με πέντε Ειρηνοδίκες.
Εξάλλου, λόγω της πληθώρας των σχετικών εγγράφων στις υποθέσεις αυτές δεν υφίσταται χώρος για τη φύλαξή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι απώλειας δικογράφων.
Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, «η λειτουργία του Πρωτοδικείου μέσα σε ανάλογες αίθουσες και γραφεία, με τις ιδιαιτερότητες των προσφάτως ψηφισθέντων νόμων μάλλον θα επιβαρύνει το έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, την οποία όλοι θέλουμε να είναι γρήγορη, πλην όμως παραβλέπουμε να είναι και αποτελεσματική».
Κατάργηση θέσεων δικαστών Σε ό,τι αφορά την επικείμενη κατάργηση τριών θέσεων Δικαστών και συγκεκριμένα ενός Προέδρου και δύο Πρωτοδικών, για την οποία ήδη ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης του Π.Δ. 30/2013 στο ΣτΕ, ο κ. Βολιώτης προειδοποιεί ότι θα επιδεινώσει τη λειτουργία απονομής Δικαιοσύνης στο Πρωτοδικείο Βόλου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα Πρωτοδικεία «και για το οποίο μάλλον οι προκάτοχοί σας δεν επέδειξαν την ανάλογη προσοχή, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να διαιωνίζονται και ξαφνικά επί των ημερών σας, όχι απίθανο, να  ανασταλεί η λειτουργία του για πολλούς ευνόητους λόγους», αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό.
Προσκαλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης στον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, ώστε να συζητηθούν «επί τόπου» τα θέματα της Δικαιοσύνης που απασχολούν τους Δικηγόρους του Βόλου και να μεταβούν μαζί στις αίθουσες των ακροατηρίων και στα γραφεία των Δικαστών, Εισαγγελέων και Δικαστικών Υπαλλήλων για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι «κάποιοι θέλουν τη Δικαιοσύνη δέσμια στην εποχή του παρελθόντος, και συνεκδοχικά δε θέλουν το Δικηγόρο κυματοθραύστη απέναντι στα κύματα αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης».
Υπενθυμίζει δε το ζήτημα της λειτουργίας φυλακών στο Βόλο, αλλά και τη διαιώνιση του προβλήματος της ανέγερσης των φυλακών Κασσαβετείας, που και αυτές θα επέλυαν κάποια από τα χρονίζοντα προβλήματα των φυλακών, στις οποίες η κατάσταση δεν είναι ελεγχόμενη.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger