Δυναμική πορεία του ΠΑΜΕ το βράδυ της Τρίτης
24ωρη απεργία προκηρύχθηκε την Παρασκευή στην πτηνοτροφική επιχείρηση «Πίνδος» από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, μετά από τη δυναμική αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης βιομηχανικής εργάτριας Αλίκης Γιώτη.
Εργάτες και εκπρόσωποι από τα ταξικά σωματεία έκαμψαν την κωλυσιεργία, την αναβολή από μέρα σε μέρα της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου για να παρθεί σχετική απόφαση, πέταξαν έξω από το Εργατικό Κέντρο την Αστυνομία που ειδοποιήθηκε και προκλητικά επιχείρησε να μπει στην αίθουσα συνεδριάσεων των εργαζομένων την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η απεργιακή κινητοποίηση στην «Πίνδος» ξεκινά την Πέμπτη στις 10 το βράδυ, ενώ αποφασίστηκε και η κλιμάκωση του αγώνα με μπαράζ επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η βιομηχανική εργάτρια δεν επαναπροσληφθεί.

«Τώρα ήρθε η ώρα να δείξουμε τη δική μας δύναμη. Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να τσακίσουμε τους σχεδιασμούς της κλίκας των μεγαλοπτηνοτρόφων που βρίσκονται στη διοίκηση της επιχείρησης. Μόνο εμείς μπορούμε να ακυρώσουμε την εντολή της απόλυσης, να αποτρέψουμε τη μείωση των μισθών, να πάρουμε τα μεροκάματά μας μέχρι τελευταία δεκάρα. Γιατί εμείς δουλεύουμε την "Πίνδο", εμείς της δίνουμε πνοή. Χωρίς εμάς η "Πίνδος" δε δουλεύει. Αυτή είναι η δύναμή μας, αυτό είναι το δίκιο μας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους η απολυμένη Αλίκη Γιώτη και ο Χρήστος Δούβλης, εργάτες στην «Πίνδο».
«Εργάτρια στο σφαγείο, θυμήσου, χρόνια τώρα αυτή η κλίκα των μεγαλοπτηνοτρόφων που βρίσκονται στη διοίκηση της "Πίνδου" μαζί με τα καλοταϊσμένα τσιράκια τους μας τρομοκρατούν, μας εξευτελίζουν. Γενιές εργατριών σαπίζουν στο σφαγείο της "Πίνδου". Αδιαφορούν για την υγεία σου, την οικογένεια και τα παιδιά σου. Γι' αυτούς είμαστε ένα ακόμη έξοδο γραμμένο στα κιτάπια τους. Σήμερα το βράδυ πρέπει να τους αποδείξουμε πως οι μηχανές, το καλαμπόκι και τα κοτόπουλα δεν έχουνε ψυχή, γιατί δε θα είμαστε εμείς εκεί για να τους δώσουμε ζωή. Καλούμε κάθε μικροπαραγωγό να δώσουμε από κοινού αυτή τη μάχη γιατί με τις πλάτες τις δικές τους και τις δικές μας έφτασε η "Πίνδος" στην κορυφή.
Το ξέρουμε καλά, τίποτα καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ξεπουλημένο σωματείο. Ακόμη και τώρα δίνει δίκιο στην εργοδοσία, διαδίδει ψέματα, συκοφαντεί!!!
Σήμερα δίνουμε αγώνα για τα παιδιά μας!
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ
ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΩΡΑ».
Στο πλευρό των εργατών το ΠΑΜΕ
Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, όλα τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τις Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς να κάνουν δικιά τους υπόθεση αυτή την απεργία και να συμμετάσχουν στην περιφρούρησή της, με αγωνιστικό ραντεβού στις 9 το βράδυ της Πέμπτης στη Νομαρχία.
Σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει:
«Το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία της Πίνδου, με τη στήριξη και την ανοχή του εργοδοτικού σωματείου, προσπαθεί να επιβάλει μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους, την ίδια ώρα που τους έχει απλήρωτους για μήνες. Εκμεταλλευόμενη την οικονομική καπιταλιστική κρίση, το νομοθετικό οπλοστάσιο της τρικομματικής κυβέρνησης του κεφαλαίου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ), την ανεργία, το φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων, στην προσπάθειά της να θωρακίσει την κερδοφορία μιας κλίκας μεγαλοπτηνοτρόφων, επιδίωξε να κάνει μια τυπική συνέλευση για να αποσπάσει την έγκριση των εργατών.
Οι εργάτες πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Παρακάμπτοντας το ξεπουλημένο σωματείο εξέλεξαν επιτροπή εργατών για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους με μια και μόνο δέσμευση: ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ».
«Η απόλυση της συναδέλφισσας ένα και μόνο στόχο έχει: Να τρομοκρατήσει τους εργάτες, να τους κάνει να σκύψουν το κεφάλι για να μπορεί να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία τις μειώσεις μισθών. Θέλουν εργάτες φτηνούς, υποταγμένους, να τους πληρώνουν όταν και όποτε θέλουν. Αυτό απαιτεί ο καπιταλιστικός νόμος, αυτό απαιτεί η ανταγωνιστικότητα».

Επισυνάπτονται ολόκληρες οι ανακοινώσεις