Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οδηγός Ανακύκλωσης για τη Μαγνησία από την Ένωση Καταναλωτών Βόλου

Οδηγό ανακύκλωσης για το Ν. Μαγνησίας εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Βόλου, που περιλαμβάνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, σχετικά με ποια προϊόντα ανακυκλώνονται ή μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, που υπάρχυν σημεία ανακύκλωσης για κάθε προϊόν στη Μαγνησία, αλλά και πως θα ανακυκλώσουμε σωστά τα διάφορα προϊόντα, υλικά και συσκευασίες.
Τα προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθύν είναι χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος, λαμπτήρες, ηλεκτρικές & ηλεκτρονικές συσκευές, τηγανέλαια, ορυκτέλαια, φάρμακα, ρούχα, μέταλλα, αυτοκίνητα, ελαστικά, μελάνια, μπαταρίες, συσσωρευτές και καταλύτες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διαβάσουν ολόκληρο τον «Οδηγό Ανακύκλωσης για τη Μαγνησία» στο: http://www.enkavolou.gr/ ή προμηθευτείτε τον δωρεάν από τα γραφεία μας Δ. Γεωργιάδου 177 καθημερινά 8.30-12.30. Η δράση «οδηγός ανακύκλωσης» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «Πράσινη Θεσσαλία – Δράση για τη ζωή» του Ε. Π. «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΕΣΠΑ 2007-2013
Σύμφωνα με τον οδηγό, στους μπλε κάφους ανακυκλώνονται χαρτί (εκτός από χαρτοπετσέτες, χαρτιά υγείας, χαρτομάντιλα, βρεγμένα ή λαδωμένα χαρτιά), πλαστικό (εκτός από βιοδιασπώμενες και φωτοδιασπώμενες σακούλες, καλαμάκια, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, αφρολέξ, φιλεζόλ, cd και dvd, αλλά και συεκευασίες που περιείχαν τοξικά υλικά, όπως ορυκτέλεια, ατιψυκτικά και εντομοκτόνα), αλουμίνιο (εκτός από το αλουμινόχαρτο), λευκοσίδηρο, γυαλί (εκτός από σπασμένα γυαλιά, μπουκάλια, τζάμια ή καθρέφτες, κεραμικά και υλικά από πηλό).
Στους μπλε κάδους δεν ανακυκλώνουμε τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, ρούχα, παπούτσια, δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, δερμάτινα, υπολείμματα των τροφών, κλαδιά από τα δέντρα.
Δεν πετάμε το τηγανέλαιο στην αποχέτευση γιατί τη βουλώνει, ούτε στα σκουπίδια γιατί τα κάνει εύφλεκτα, ούτε στη θάλασσα γιατί διώχνει πλαγκτόν και ψάρια, αλλά ούτε και στην ύπαιθρο γιατί µολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μπορούμε να ανακυκλώσουμε οποιοδήποτε λάδι χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας για το μαγείρεμα και το τηγάνισμα, όπως σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο. Το χρησιµοποιηµένο λάδι μετατρέπεται σε προϊόν σαπωνοποιίας ή χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντίζελ) και βιολιπαντικών.

Στη περιοχή μας υπάρχει κάδος ανακύκλωσης λαδιού στο πεζοδρόμιο του σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος» στη 2ας Νοεμβρίου της εταιρείας «Revive» http://www.revive.gr Ανακύκλωση λαδιών κάνει και η εταιρεία «Σέλας» http://www.selas.com.gr

Ορυκτέλαια, ηλεκτρικές συσκευές
Τα ορυκτέλαια - λιπαντικά και οι συσκευασίες τους, όπως και οι συσσωρευτές ανακυκλώνονται στα ανάλογα συνεργεία αυτοκινήτων, που συνεργάζονται με με αδειοδοτημένους φορείς παραλαβής ορυκτελαίων και στα ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων που διαθέτουν κάδους συλλογής συσσωρευτών. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καταλύτες τους οποίους τα συνεργεία στέλνουν για ανακύκλωση σε μεγάλες υψικαμίνους ώστε η ποσότητα επαναπόκτησης των ευγενών μετάλλων να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καινούριων καταλυτών.
Στην κατηγορία ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ανακυκλώνονται μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, ηλεκτρικές θερμάστρες, ανεμιστήρες, κλιματιστικά), μικρές οικιακές συσκευές (ηλ. σκούπες, σίδερα, τοστιέρες, καφετιέρες, ρολόγια, ζυγαριές, συσκευές μαλλιών, ξυρίσματος), εξοπλισμός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (υπολογιστές, οθόνες, πληκτρολόγια, φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, αριθμομηχανές, συσκευές FAX, τηλέφωνα, κινητά), καταναλωτικά είδη (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες, DVD, συσκευές CD, μουσικά όργανα), φωτιστικά είδη (μονόφωτα , πολύφωτα, φωτιστικά γραφείου, λαμπτήρες φθορισμού, εξοικονόμησης), ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία (τρυπάνια, τροχοί, πριόνια, χορτοκοπτικά), παιχνίδια και εξοπλισμός (ηλεκτρικά παιχνίδια, φορητές κονσόλες, βιντεοπαιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός με ηλεκτρικά ή ηλεκτρονικά στοιχεία κ.α.), καθώς και ιατροτεχνολογικά προϊόντα (συσκευές για την ανίχνευση, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση ασθενειών).
Για τις μεγάλες (ογκώδεις) συσκευές, οι ενδιαφερόμενοι τηλεφωνούν στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Βόλου τηλ. 2421080959, ή στον οικείο Δήμο, για την παραλαβή τους. Στην περίπτωση που αγοράσουν μια καινούργια συσκευή, το κατάστημα από το οποίο την αγόρασαν είναι υποχρεωμένο να παραλάβει την παλιά και να τη στείλει για ανακύκλωση. Για τις μικρές συσκευές τις μεταφέρουν σε ένα από τα 38 σημεία της Μαγνησίας, που υπάρχουν κάδοι της εταιρείας «Ανακύκλωση Συσκευών» www.electrocycle.gr
Οι άδειες κεφαλές και δοχεία για inkjet και laser εκτυπωτές, για φωτοτυπικά μηχανήματα και για συσκευές τηλεομοιοτυπίας (fax), μπορούν να ανακυκλωθούν στο Βόλο:
BestInk http://bestink.iplaza.gr Σπ.Σπυρίδη 83, τηλ.24210 24716, email: sales@bestink.gr
RECYCLink http://www.recyclink.gr Δον Δαλεζίου 25α, τηλ.24210 30200, email: volos@recyclink.gr

Λαμπτήρες, έπιπλα, φάρμακα
Όσον αφορά στους λαμπτήρες προωθούνται σε ειδικές βιομηχανίες ανακύκλωσης και από αυτούς προκύπτουν ΓΥΑΛΙ - ΜΕΤΑΛΛΑ - ΠΟΥΔΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ – ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ τα οποία αφού επεξεργαστούν και καθαριστούν επαναχρησιμοποιούνται.
Υπάρχουν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης λαμπτήρων της Φωτοκύκλωσης Α.Ε http://www.fotokiklosi.gr στη Μαγνησία.
Τα έπιπλα, οικιακά είδη, βιβλία, παιχνίδια, ιατρικός εξοπλισμός, ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα κ.ά. οι ενδιαφερόμενι μπορούν να τα χαρίσουν σε άλλους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, σε κοινωνικούς φορείς ή να τα ανταλλάξουν στο Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης http://www.tem-magnisia.gr τηλ. 24210 38317. Η Ένωση Καταναλωτών Επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα συλλογής - επισκευής - αποθήκευσης - επαναχρησιμοποίησης μεταχειρισμένων ειδών στη περιοχή μας.
Τα φάρμακα που δεν χρειάζεστε, και δεν είναι ληγμένα μπορείτε να τα παραδώσετε στο Κοινωνικό Φαρμακείο που ίδρυσαν η Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος στο Πνευματικό Κέντρο Κ. Καρτάλη - Α. Γαζή κάθε μέρα 9.00 -13.00 π.μ τηλ. 24210-28833, ώστε να χρησιμοποιηθούν από άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Τα ληγμένα φάρμακα απορρίπτονται στους περιέκτες ειδικών προδιαγραφών του ΙΦΕΤ που υπάρχουν σε όλα τα φαρμακεία.

Ρούχα και παπούτσια
Ο καθένας που διαθέτει ρύχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση, μπορεί να τα παραδίδει στο Κινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βόλου Γιανιτσών 2 Παλαιά, έναντι Village, τηλ. 24210 55156, στη «Διακονία» Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, Γαλλίας - Γλάδστωνος
9 π.μ. έως 12.00 μ., στο Ορφανοτροφείο Βόλου (για παιδιά άνω των 9 ετών), Χείρωνος – Ορφανοτροφείου, τηλ. 2421023264 και στο Γηροκομείο Βόλου (ρούχα νυχτός και κλινοσκεπάσματα), Γηροκομείου 59, τηλ. 2421078910.
Όσον αφρά στα ρούχα, παπούτσια, υφάσματα, κουρτίνες σε οποιαδήποτε κατάσταση, τα μαζεύετε σε σακούλες και τα τοποθετείτε στους μεταλλικούς κάδους της εταιρείας Green collect http://www.greencollect.gr που θα βρούμε 13 σημεία στο Βόλο και στη Ν. Ιωνία.

Μέταλλα, αυτοκίνητα, ελαστικά
Τα μέταλλα που μπρύν να ανακυκλωθούν είναι μπρούτζος, χαλκός (παλιά αντικείμενα, σκεύη, υδραυλικά κ.α.), αλουμίνιο (προφίλ κουφωμάτων, σκεύη, συσκευασίες κ.α.), μόλυβδος (υδραυλικά κ.α), καθώς και σίδηρος, ανοδείδωτα και μαντέμι. Στη Μαγνησία υπάρχουν έξι εταιρίες ανακύκλωσης μετάλλων.
Επίσης υπάρχουν τρεις εταιρίες ανακύκλωσης αυτοκινήτων, ενώ η διαγραφή του οχήματος γίνεται μόνο αν παραδοθούν σε νόμιμη μονάδα με το σήμα της ΕΔΟΕ. Οι εταιρίες βρίσκονται στ Διμήνι, στο Κρόκιο Αλμυρού και στην Α’ ΒΙ.ΠΕ.
Όσον αορά στα ελαστικά των αυτοκινήτων, δικύκλων κλπ. γίνεται σε όλα τα καταστήματα ελαστικών.

Κομποστοποίηση
Η κομποστοποίηση είναι πιο φιλικός στο περιβάλλον τρόπος διαχείρισης και ανακύκλωσης των οργανικών απορριμμάτων. Συμβουλές για την κομποστοποίηση στο site του Δήμου Βόλου: http://www.volos-city.gr/ ή να ενημερωθούμε από το Γραφείο Στήριξης οικιακής κομποστοποίησης της Διεύθυνσης Πρασίνου του Δήμου Βόλου κα. Μαργαρίτα Λυγούρα τηλ: 24210 60304. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκται νέο πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για προμήθεια οικιακών συσκευών που θα μετατρέπουν τα οικιακά οργανικά απορρίμματα σε υγρό λίπασμα.

Οι Δήμοι της Μαγνησίας, αναφέρει η Ένωση Καταναλωτών, πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για αξιοποίηση των κλαδιών με θρυμματισμό και κομποστοποίηση, ενώ μέρος αυτών μπορεί να μετατρέπεται σε πέλλετ. Το ίδιο επισημαίνει και για τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα).

Τέλος, για τος μπαταρίες, ο οδηγός της Ένωσης Καταναλωτών αναφέρει ότι περιέχουν καρκινογόνα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδο, υδράργυρο ή κάδμιο καθώς και διαβρωτικά οξέα και αν ανακυκλωθούν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων.
Στη Μαγνησία υπάρχουν πάρα πολλά σημεία με ειδικούς κάδοι συλλογής μπαταριών της «ΑΦΗΣ» (www.afis.gr ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger