Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Λαϊκή στάση πληρωμών τον Απρίλιο


Συγκέντρωση την Κυριακή 7 Απριλίου στο Σύνταγμα
του Κυριάκου Νασόπουλου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την περασμένη Τετάρτη το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΟΛΜΕ συλλογικότητες, επιτροπές, συνελεύσεις και σωματεία που συμμετέχουν στο συντονιστικό της επιτροπής Δεν Χρωστάμε – Δεν Πουλάμε – Δεν Πληρώνουμε (3 Δεν). Σε αυτήν, αναλύθηκε η πρόταση για λαϊκή στάση πληρωμών τον Απρίλιο ενώ επίσης παρουσιάστηκαν και μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί από τον Συντονισμό για το αμέσως προσεχές διάστημα. Κορύφωση των δράσεων αυτών θα αποτελέσει η παλλαϊκή – πανεργατική συγκέντρωση την Κυριακή 7/4, στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί ανάλογες κινητοποιήσεις να γίνουν και σε άλλες πόλεις.
Ο Νίκος Πηρουνάκης από την επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας, στο άνοιγμα της συνέντευξης Τύπου, εξήγησε πως η πρόταση για λαϊκή στάση πληρωμών, προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα για την πλειοψηφία του λαού, καθώς τα συνεχή χαράτσια και οι υπέρμετροι φόροι που επιβάλλονται συνεχώς από την κυβέρνηση και την τρόικα έχουν οδηγήσει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας στη φτώχεια.
Αν σε αυτά προστεθούν η ανεργία, η περικοπή μισθών και συντάξεων και οι αυξήσεις στις τιμές των κοινωνικών αγαθών, γίνεται πλέον αντιληπτό από τον οποιοδήποτε πως τα λαϊκά στρώματα καταδικάζονται στην πλήρη εξαθλίωση. «Τον χαρακτηρίζουμε ως μήνα προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών ακριβώς επειδή θέλουμε να συνταχθεί μαζί μας κόσμος που μέχρι τώρα μπορεί να δίσταζε να ενταχθεί στο κίνημα δεν πληρώνω, κόσμος που μπορεί να φοβάται αλλά μπορεί να στείλει ένα μήνυμα διαμαρτυρίας και να εκφράσει τη διάθεσή του να αντισταθεί σε αυτή τη βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική», τόνισε η Μαρία Μπικάκη από την Ανοικτή Πρωτοβουλία Βύρωνα ενάντια στα χαράτσια.

Η λαϊκή στάση πληρωμών τον Απρίλιο αποκτά ακόμα πιο μεγάλη σημασία, καθώς έρχεται σε μια περίοδο που στα μέσα ενημέρωσης επικρατεί η παραπληροφόρηση και οι συνεχείς απειλές της κυβέρνησης για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και σπιτιών για ανεξόφλητους φόρους. Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, έσπευσε να ανακοινώσει την επιβολή του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013. «Η κυβέρνηση δεν θα αργήσει να εκβιάσει τον κόσμο πως αν δεν πληρώσει, δεν θα πάρει μισθό ή σύνταξη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι όσα δίνουμε μέσω ΔΕΚΟ και εφορίας, δεν πάνε σε μισθούς και συντάξεις αλλά σε τοκογλύφους, στους εφοπλιστές, στους μεγαλοεργολάβους», επισήμανε ο Τ. Μαυρόπουλος, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Βύρωνα.
Ο Συντονισμός απεύθυνε κάλεσμα προς κάθε εργατική ομοσπονδία, σωματείο, επιτροπή, πρωτοβουλία, συνέλευση που αντιτίθεται στα χαράτσια και στην αντιλαϊκή φοροληστεία να παρευρεθεί την επόμενη Κυριακή 31/3, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στην ανοικτή συνάντηση συλλογικοτήτων για την ανακήρυξη του Απριλίου σε μήνα λαϊκής στάσης πληρωμών. Ο Κώστας Τουλγαρίδης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μαρκοπούλου – Πόρτο Ράφτη, τόνισε πως «η αδυναμία εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται πρέπει να μετατραπεί σε ένα ευρύτερο πολιτικό ρεύμα ανυπακοής και στη συνέχεια, με συνειδητό τρόπο, σε μια λαϊκή στάση πληρωμών».
Σε πρώτο πλάνο του αγώνα, μέσω και της προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών τον Απρίλιο, μπαίνουν μια σειρά από αιτήματα ενάντια στη φοροληστεία του λαού προς όφελος της πλουτοκρατίας. Όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη που μοιράστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Συντονισμός διεκδικεί τη θέσπιση φοροαπαλλαγών για τα χαμηλά εισόδημα και κατάργησή τους για το κεφάλαιο, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στους μικροεπαγγελματίες, τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο των μακροχρόνια ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και λαϊκών στρωμάτων, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης – φυσικό αέριο για την οικιακή κατανάλωση. Ακόμη, απαιτεί μειώσεις και όχι αυξήσεις στα τιμολόγια κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών και καμία κατάσχεση μισθών, συντάξεων, καταθέσεων και σπιτιών για χρέη των λαϊκών στρωμάτων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Για την ερχόμενη εβδομάδα, ο Συντονισμός έχει αποφασίσει μαζικές παρεμβάσεις στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου σε αρκετές πόλεις, ενώ για την Πέμπτη 28/3 διοργανώνονται δυναμικές κινητοποιήσεις στις κατά τόπους εφορίες.
Με ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει την κήρυξη του Απριλίου σαν μήνα προειδοποιητικής λαϊκής στάσης πληρωμών απέναντι σε εφορία, τράπεζες, ΔΕΚΟ. «Τώρα η λαϊκή αγανάκτηση και οργή πρέπει να γίνει μαζική συλλογική οργανωμένη δύναμη ανατροπής. Ήρθε η ώρα να ακουστεί μαζικά και μαχητικά Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε! Η στάση πληρωμών τον Απρίλη πρέπει να είναι μια πρώτη οργανωμένη λαϊκή απάντηση στην φοροεπιδρομή που να βαδίσει μαζί με την πάλη του εργατικού κινήματος, της εκπαίδευσης, των κατοίκων της Χαλκιδικής», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger