Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Γκόμενα από το facebook !!!

Από τις κλεφτές ματιές και τα ραβασάκια, στα βραδινά τηλέφωνα και στα e-mails, και από τα ραντεβού σε πλατείες και καφετέριες, στο chat και τις συνομιλίες μέσω skype.
Τη «θεία από το Σικάγο» που ρίχνει κανάτια από το μπαλκόνι διαδέχτηκαν τα γραφεία συνοικεσίων και τώρα το Διαδίκτυο με τα δεκάδες κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες και ο Έρωτας, που όλοι ξέραμε με τόξο και βέλη, σήμερα κρατάει οθόνη και πληκτρολόγιο. Φυσική εξέλιξη των πραγμάτων; Σημάδι της εποχής μας; Κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Ό,τι κι αν είναι, πάντως, σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.
Σημάδι των καιρών
Κάθε σπίτι και PC ή για τους νεότερους laptop, notebook και «ταμπλέτα». Η εποχή του κυβερνοχώρου έχει αρχίσει προ πολλού και ήταν θέμα χρόνου πότε θα κατακτήσει κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας. Έτσι, σήμερα ο υπολογιστής και το Διαδίκτυο έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και μέσα από αυτά επικοινωνούμε με τους φίλους μας, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε και διασκεδάζουμε. Φυσικό, λοιπόν, να «εισβάλει» και στην ερωτική ζωή μικρών και μεγάλων, ιδιαίτερα αυτών που είναι εξοικειωμένοι με τα νέα μέσα. Ολοένα και περισσότεροι πια αναζητούν ερωτικό σύντροφο μέσω του Διαδικτύου και αντί να καθόμαστε σε διπλανά τραπέζια και να ανταλλάσσουμε χαμόγελα και κεράσματα, πολλοί επιλέγουμε να βλέπουμε τον άλλο στην οθόνη και να στέλνουμε πονηρά μηνύματα και emoticons.
Σε βλέπω στην οθόνη μου

Το ερωτικό παιχνίδι μέσα από τις γραμμές του τηλεφώνου είναι φυσικό επακόλουθο της «εισβολής» των υπολογιστών στην καθημερινότητά μας. Δεν θα μπορούσαν επομένως οι νέοι, που είναι πιο δεκτικοί στις νέες εμπειρίες, να το αποκλείσουν από αυτήν την πλευρά της ζωής τους. Πέρα, όμως, από φυσική εξέλιξη, ο σημερινός άνθρωπος στρέφεται στο Ίντερνετ για να βρει τον έρωτα και για άλλους λόγους, όπως η μοναξιά, η δυσκολία στην επικοινωνία, οι υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις, ο φόβος δέσμευσης, η δυσκολία ανάληψης ευθυνών, η έλλειψη εμπιστοσύνης. Επίσης, η δυνατότητα ανωνυμίας, αλλαγής ρόλων, πειραματισμού, εναλλαγής συντρόφων, πραγματοποίησης φαντασιώσεων είναι μερικά από τα «δώρα» του Διαδικτύου. Και οι αποδέκτες πολλοί, αφού οι αναστολές περιορίζονται, οι κρυφές επιθυμίες πραγματοποιούνται και οι άνθρωποι μιλούν για θέματα που διαφορετικά ίσως δεν θα έθιγαν. Επιπλέον, το Διαδίκτυο δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ο χρήστης δεν εκτίθεται, δεν κρίνεται, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις επιδόσεις, τις προτιμήσεις, τις επιθυμίες του. Υπάρχουν, όμως, και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει αυτόν τον τρόπο επαφής, αφού παραμένοντας στο σπίτι του μπορεί εύκολα και σχεδόν ανέξοδα να έχει πολλά από αυτά που επιθυμεί.
Υπάρχει e-έρωτας;
Η απόσταση που προσφέρουν οι τηλεφωνικές γραμμές μάς βοηθάει να «ανοιχτούμε» και να επικοινωνήσουμε πιο άνετα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε την οθόνη προς όφελός μας, αρκεί όταν έρχεται η ώρα της πραγματικής ζωής να μην επιστρέφουμε στο καβούκι μας. Αν, πάντως, μπορούμε να φλερτάρουμε μέσω Διαδικτύου, τότε πιθανότατα μπορούμε να φλερτάρουμε και όταν ο άλλος είναι πραγματικός άνθρωπος και όχι απλώς μέρος μιας φαντασίωσης. Όσο για τον έρωτα, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, αφού σε πρόσφατη έρευνα της Ε.Μ.Α.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) πάνω από 4 στα 10 άτομα απάντησαν ότι έχουν γίνει ζευγάρι με ανθρώπους που ερωτεύτηκαν μέσα από τον υπολογιστή. Δεν είναι, επομένως, αδύνατο ο έρωτας να έρθει διαδικτυακά. Μάλιστα, πολλοί ξέρουμε ανθρώπους που γνωρίστηκαν μέσω Ίντερνετ και προχώρησαν σε σχέση, ακόμα και μακροχρόνια, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχουν καταλήξει σε γάμο και δημιουργία οικογένειας.
Η διπλή όψη της... οθόνης
Τα υπέρ (+)
Το Διαδίκτυο μας βοήθαει να εξερευνήσουμε τις φαντασιώσεις μας και να καλύψουμε τη σεξουαλική μας περιέργεια με ασφάλεια, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκφράσουμε ελεύθερα τη σεξουαλικότητά μας, ενώ αποτελεί και έναν επιπλέον τρόπο επικοινωνίας και καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων για εκείνους που ντρέπονται, υποφέρουν από μοναξιά και αποξένωση.
Τα κατά (-)
Η διαδικτυακή επικοινωνία έχει υποκαταστήσει μέρος των πιο παραδοσιακών μορφών επικοινωνίας και προτιμάμε δικτυακούς αντί πραγματικούς τόπους. Ικανοποιούμαστε χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και συμβιβασμούς, γι' αυτό και δεν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ώστε να συγχρονιστούμε με έναν άλλον άνθρωπο. Συχνά το Διαδίκτυο αποτελεί καταφύγιο για εκείνους που δεν αντέχουν τα συναισθήματα που προκαλούν οι ανθρώπινες σχέσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να κρυφτούν πίσω από ψεύτικες ταυτότητες.
ΠΗΓΗ: vita-online.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger