Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Για δεύτερη φορά επιστρατεύτηκαν οι ναυτικοί, μερικές μέρες μετά από τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ. Ο τόπος μπαίνει βαθύτερα στο γύψο !

Για δεύτερη φορά επιστρατεύτηκαν οι ναυτικοί, μερικές μέρες μετά από τους εργαζόμενους του ΜΕΤΡΟ. Ο τόπος μπαίνει βαθύτερα στο γύψο !

 

 
Ο νέος επίδοξος φύρερ-στρατηγός
αλλά χωρίς ένα ένσημο,  Μουσουρούλης
 
Παμπειραϊκή 24ωρη απεργία για αύριο ενάντια στην επιστράτευση αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
 24ωρη Παναττική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη
...


Εκτάκτως συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Σε δηλώσεις του ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος της ΕΕ της ΠΝΟ δήλωσε:  «Η απόφασή μας είναι ομόφωνη και μία. Η απεργία συνεχίζεται κόντρα στην πολιτική επιστράτευση, καλούμε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά να υλοποιήσει την απόφασή του και τη ΓΣΕΕ να καλέσει την εργατική τάξη να βρεθεί στα λιμάνια στους καταπέλτες για να περιφρουρήσουν την απεργία και όλοι οι ναυτεργάτες έξω από τα πλοία».
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η απεργιακή συγκέντρωση στον Αγιο Διονύση, στο λιμάνι του Πειραιά. Με μαζική και δυναμική πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη έφτασαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι αγωνιστικές παρατάξεις «Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών» και ΔΑΣ Ναυτιλιακών Υπαλλήλων.
«Θα τους κηρύξουμε εμείς παράνομους»,  δήλωσε ο Θωμάς Παππάς, πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» μετά την ανακοίνωση της πολιτικής επιστράτευσης. «Το έργο το έχουμε ξαναδεί όμως δεν θα υποχωρήσουμε. Έχουμε εμπειρία. 31 απεργίες είχαμε το προηγούμενο διάστημα που ήμασταν επιστρατευμένοι. Είναι γελασμένος ο Υπουργός αν νομίζει ότι θα καταστείλει τον αγώνα μας. Καλούμε σε συσπείρωση στον αγώνα μας. Θα τους κηρύξουμε εμείς παράνομους».


Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ με τη δήλωση του Θωμά Παππά, Προέδρου του Σωματείου “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ” και πλάνα από την πορεία μέχρι τον Άγιο Διονύση, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου γίνεται αυτή την ώρα η απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν σωματεία εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και Εργατικά Κέντρα να συνεδριάσουν άμεσα και να λάβουν αποφάσεις στήριξης του αγώνα των ναυτεργατών.
Ανασύνταξη από το http://www.902.gr


Ο υπουργάρας μπακαλιάρων και εφοπλιστών απειλούσε εδώ και μέρες τους ναυτεργάτες  με “επιπτώσεις”. Η εύκολη λύση της επίταξης ήρθε μετά τη νέα προκύρηξη 48ωρης απεργίας σήμερα. Ηδη στήνεται εμφιοπολεμικό σκηνικό μεταξή “παραγωγών” και ναυτικών στην Κρήτη. Δείτε σχετικό άρθρο στο http://www.efsyn.gr/?p=20781. Στο τέλος του δεύτερου άρθρου είναι σαφής η είδηση-υπόνεια για οργανωμένη αντίδραση αγροτών. Την προηγούμενη μέρα είχαν προκληθεί επεισόδια που καταδίκασε η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της:
Συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΠΝΟ και επισκόπησε τις εξελίξεις του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, που συνεχίζεται για τρίτο 48ωρο με αμείωτο το αγωνιστικό φρόνημα και τη συμμετοχή τους, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη Κρήτης.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες.
Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν.
Είναι προφανές ότι στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι το σπάσιμο μιας καθ’ όλα επιτυχημένης απεργίας από τη μια μεριά και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης.
Τα γεγονότα αυτά αποτελούν στρατηγική επιλογή των κυβερνώντων, με την ανοχή που επέδειξε, αφού δεν παρεμπόδισε την ανάληψη δράσης των παραπάνω ομάδων.
Με την ευκαιρία αυτή, η Διοίκηση της ΠΝΟ τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και αγρότες, έστω και αν παρουσιάζουν ορισμένες ιδιομορφίες, είναι κοινά, αφού πλήττονται από τις επιλογές της Κυβέρνησης, από την οποία ζητούν και αναμένουν άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Με εντολή Διοίκησης
04/02/2013
Tα αιτήματα των απεργών είναι:
 
• Άμεση ανάκληση του σχεδιαζόμενου νομοσχεδίου
• Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς.
• Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων
• Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας
•Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα
πληρώματα επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της Ακτοπλοΐας
• Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίον ιδρύθηκε.
• Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους.
Οι ανακοινώσεις της ΠΝΟ από το https://syndicalaizer.wordpress.com


Ηδη κινητοποιούνται φορείς για συμπαράσταση, όπως το εργατικό κέντρο Λαυρίου που καλεί σε κάθοδο στο λιμάνι εκεί.
Νεώτερη ενημέρωση:

-H ΠΝΟ αναστέλλει την απεργία στα περιφερειακά λιμάνια, συνεχίζεται στα κεντρικά.
-Απόφαση να μην παραλάβουν τα φύλλα επίταξης πήρανε απεργοί σε συνέλευση στο Blue Star

-Aπεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στις 10:30πμ στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά και κατόπιν πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας
-Σε παιχνίδι εντυπώσεων κατά των ναυτεργατών τα ΜΜΕ . Συναντήσαμε δημοσιεύματα που λένε για 10.000 σφαχτά που έχουν αποκλειστεί στη Μυτιλήνη όπως και τόνοι γάλακτος !! Ακόμη, αγρότες του Λασηθίου πάνε στο Ηράκλειο για να μην τους πάρουν τη θέση Ηρακλειώτες στο πλοίο Olympic Champion, ενά από τα Χανιά αναχωρεί το Ελυρος.

-Αναμένεται να αποφασίσουν κινητοποιήσεις εργατικά κέντρα άλλων πόλεων. Σύμφωνα με αλληλέγγυους, απεργία αποφάσισε το εργατικό κέντρο Ιωαννίνων για αύριο.
-Κατάληψη στους καταπέλτες των πλοίων αποφάσισε πριν από λίγο η ΠΝΟ (20:38)

Θα προσπαθήσουμε να δημοσιέυσουμε και εδώ νεώτερη ενημέρωση αν προκύψει

Για περισσότερα δείτε και στο https://ergasiakodeltio.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger