Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Νέα έκδοση της HELMEPA για την πρόληψη της ρύπανσης

Θέλοντας να εφοδιάσει τους ναυτικούς με μία έκδοση που αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο πληροφόρησης πάνω στα πλοία-μέλη, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA παρουσίασε αυτή την εβδομάδα τη νέα της έκδοση με τίτλο, “Πρόληψη της Ρύπανσης από τα πλοία: 30 χρόνια HELMEPA και MARPOL”.

Όταν ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) υιοθέτησε τη Διεθνή Σύμβαση για την Πρόληψη της Ρύπανσης από τα Πλοία (MARPOL 73/78) το 1973, ήταν η πρώτη φορά που ανατέθηκε σε κάποια Αρχή η θέσπιση μέτρων κατά της ρύπανσης. Έκτοτε, ο IMO συνεχώς εμπλουτίζει και αναθεωρεί τη MARPOL και η HELMEPA, από την ίδρυση της το 1982, παρακολουθεί από κοντά και συμμετέχει στις εξελίξεις. Οι εξελίξεις αυτές παρουσιάζονται στα μέλη μέσα από τα Ετήσια Επιμορφωτικά Προγράμματα, τα οποία έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 17.500 ναυτικοί, καθώς και εκδόσεις όπως αυτή που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση της MARPOL και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της στην πράξη.


Οι Αξιωματικοί και τα μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις στη θάλασσα. Για να συμμορφώνονται με τις πολυάριθμες απαιτήσεις θα μπορούν τώρα να ανατρέχουν σε αυτό τον ενημερωμένο οδηγό ώστε να εντοπίζουν γρήγορα και αποτελεσματικά θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση του πλοίου. Θέματα που ορίζει όχι μόνο η MARPOL, αλλά και άλλα νομοθετήματα σχετικά με το θαλάσσιο έρμα, τα επιβλαβή υφαλοχρώματα, την ανακύκλωση των πλοίων, τον υποθαλάσσιο θόρυβο και τις συγκρούσεις πλοίων με θαλάσσια θηλαστικά.

Με μήνυμά του προλογίζει την έκδοση ο Γενικός Γραμματέας του IMO, Koji Sekimizu, στο οποίο χαιρετίζει τις προσπάθειες της HELMEPA για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης υποστηρίζοντας ότι αυτό το πρόσφατο έργο αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της ευθυγράμμισης των στόχων και της στενής σχέσης HELMEPA και IMO τα τελευταία 30 χρόνια. Επιπλέον, ο Γ.Γ. του ΙΜΟ υπογραμμίζει τη σημασία των προσπαθειών της HELMEPA για την επίτευξη βιώσιμης ναυτιλιακής ανάπτυξης ενόψει των μεταβαλλόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλία.

Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, Καπετάν Γιάννη Χαλά. Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, ο Καπετάν Γιάννης Χαλάς αναφέρεται στο καθήκον κάθε ναυτικού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη ρύπανση και τη διατήρηση του για τις επόμενες γενιές, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο την αξία εκδόσεων σαν και αυτή της HELMEPA.

Ο οδηγός έχει εκδοθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα και διατίθεται δωρεάν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στα μέλη της HELMEPA.
marinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger