Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ετοιμάζεται εφιαλτικό τοπίο και για τους νησιώτες.

ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ακονίζουν τα δόντια τους τα μονοπώλια
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία παράδοσης των λιμανιών της χώρας από τη συγκυβέρνηση στα νύχια των μονοπωλιακών ομίλων, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και όπως δημοσιεύτηκε χτες στο ναυτιλιακό Τύπο από πληροφορίες που διαρρέονται από το υπουργείο Ναυτιλίας (ΥΝΑ) και τον ΟΛΠ ήδη έχει κατατεθεί πρόταση από «επενδυτές» στο ΤΑΙΠΕΔ για να αρπάξουν τον ΟΛΠ έναντι 1 δισ. ευρώ «συμπεριλαμβανομένων - όπως αναφέρεται - και των επενδύσεων», ενώ υπάρχει «επενδυτική πρόταση και για τον ΟΛΘ».

Παράλληλα, χτες δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΝΑ ένα πολυσέλιδο κείμενο, με τίτλο «Εθνική Στρατηγική Λιμένων 2013 - 2018» στο οποίο, αφού περιγράφονται οι δυνατότητες ξεχωριστά κάθε λιμανιού της χώρας τόσο της ηπειρωτικής Ελλάδας όσο και της νησιωτικής και το θεσμικό τους πλαίσιο γίνεται καθαρό με συγκεκριμένο τρόπο ότι στόχος της «στρατηγικής» είναι «να επιδιωχθεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών».
Οσον αφορά την «Εθνική Στρατηγική Λιμένων 2013 - 2018», όπως επισημαίνεται στο κείμενο «η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής και η δημιουργία νέων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας συναρτάται με τη δυναμική ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων, ιδίως στις σημερινές συνθήκες ανταγωνισμού από άλλους λιμένες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και διεθνώς. Προϋπόθεση προς τούτο, πέραν από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας διοίκησης και διαχείρισης, αλλά και η κινητοποίηση σημαντικών επενδυτικών πόρων.
Είναι σαφές (....) ότι οι επενδυτικές ανάγκες υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεπώς, θα πρέπει να επιδιωχθεί η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών με σημαντική εξειδίκευση στο αντικείμενο και δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων». Με δεδομένο ότι η παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO θεωρείται πρότυπο για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, γίνεται σαφές ότι οι «θέσεις εργασίας» που αναφέρονται είναι για εργαζόμενους χαμηλόμισθους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, μιλάμε δηλαδή για απέραντα εργασιακά γκέτο.
«Η εν λόγω συμμετοχή - συνεχίζεται στο κείμενο - θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής αποκρατικοποιήσεων την οποία θα παρουσιάσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος Φλεβάρη 2013. Οι συνεργασίες με ιδιώτες επενδυτές δεν θα αφορούν μόνο τα μεγάλα λιμάνια, αλλά και μικρότερα που αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού - π.χ. τουριστικοί λιμένες, μαρίνες», που σημαίνει ότι ετοιμάζεται εφιαλτικό τοπίο και για τους νησιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger