Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ «Πλυντήριο» συνολικά για το σύστημα

Αποκαλυπτικό της πρεμούρας του να ασκήσει διαχείριση το σκεπτικό της πρότασης που κατέθεσε χτες
Κατατέθηκε αργά χτες το απόγευμα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει «ενδεχόμενες» ποινικές ευθύνες των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου αναφορικά με τη «Λίστα Λαγκάρντ». Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται «να ζητηθεί επέκταση της προκαταρκτικής εξέτασης, αναλόγως της πορείας της έρευνας και των στοιχείων που τυχόν θα προκύψουν για πρόσωπα, αδικήματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να διερευνηθούν ευθύνες που αφορούν την υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, την απιστία στην υπηρεσία και την παράβαση καθήκοντος, προσθέτοντας την πλαστογραφία για τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ανεξάρτητα από το βάσιμο ή όχι της πρότασης, το σκεπτικό της συνιστά στο σύνολο υπερασπιστική γραμμή του μείγματος διαχείρισης που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Επικεντρώνει την κριτική του στο «πολιτικό σύστημα εξουσίας», εξωραΐζοντας το ρόλο συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος, μέσα στο οποίο φύεται η διαφθορά και η διαπλοκή. Εγκαλεί τα κόμματα που κυβέρνησαν γιατί λειτούργησαν «με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», με γνώμονα δηλαδή την αποστολή τους, ως εκπρόσωποι της άρχουσας τάξης.
Διατείνεται ότι τα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος του λαού θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν πατασσόταν η φοροδιαφυγή, αποκόπτοντάς τα έτσι από την ευρωενωσιακή στρατηγική από την οποία απορρέουν ως αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση των μονοπωλίων.
Λέει συγκεκριμένα ότι η λίστα Λαγκάρντ, «είναι πιθανό να ανάγεται σε χρόνο προ της ένταξης της χώρας μας στο καθεστώς του Μνημονίου» συνεπώς «οι περιγραφόμενες εδώ ποινικές ευθύνες για τους χειρισμούς (...) επιτείνουν τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας μας στο Μνημόνιο». Προσθέτει δε ότι αν είχαν αξιοποιηθεί οι λίστες τότε το Δημόσιο θα διασφάλιζε έσοδα «που θα συνέβαλλαν στην ελάφρυνση των βαρών των οικονομικά ασθενέστερων», όταν τα αντιλαϊκά μέτρα σαρώνουν σε κάθε χώρα της Ευρωζώνης και παγκόσμια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κρύψει την αγωνία του για τη διάσωση συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος και των θεσμών του αστικού κράτους, μέσα από μια ψευδεπίγραφη επιχείρηση κάθαρσης. Αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης «ακόμη επιτακτικότερη σήμερα που οι κοινοβουλευτικοί και δημοκρατικοί θεσμοί έχουν απαξιωθεί» και πως «οι ποινικές πτυχές της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ έχουν κομβική σημασία για τη χώρα και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς».
Στην προσπάθειά του να μείνει στο απυρόβλητο το σύστημα συνολικά, φτάνει σε σημείο να χρεώνει στο νεοφιλελευθερισμό «την ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων», όταν ο ίδιος ο ΣΥΝ την έχει ψηφίσει με το Μάαστριχτ. Στο διά ταύτα, ζητάει τη «θέσπιση αυστηρότατων μέτρων για τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων», έναν ηθικότερο δηλαδή καπιταλισμό, καλλιεργώντας την αυταπάτη, με ενισχυμένους τους αστικούς θεσμούς, πως μπορεί τάχα ο λαός να βάλει χαλινάρι στο κεφάλαιο και να ευημερήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger