Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Λάρισα: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι του «Χατζηδήμα»

Εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μαζί με Επιτροπή των απολυμένων εργατών του εργοστασίου παραγωγής Οινοπνεύματος «Χατζηδήμα», πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα, μια σειρά από παρεμβάσεις για τα προβλήματα των 50 απολυμένων εργατών.
Πρώτα, επισκέφθηκαν την περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ, ζητώντας να βρεθεί λύση για την οικονομική στήριξη των απολυμένων, αφού έχει τελειώσει και το ταμείο ανεργίας και πήραν θετική διαβεβαίωση.
Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, θέτοντας ως αιτήματα να ασκήσουν πίεση για να βρεθεί λύση με τον πλειστηριασμό του εργοστασίου, ώστε να πληρωθούν οι απολυμένοι εργάτες τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Και οι δυο υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Να σημειώσουμε ότι το εργοστάσιο «Χατζηδήμα» ήταν μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες του είδους πανελλαδικά, με πολλά κέρδη, που απασχολούσε μέχρι τον Ιούνη του 2009 περίπου 50 εργαζόμενους και απέφερε σημαντικά έσοδα και στο δημόσιο, πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ.
Μετά από πρόστιμο που επιβλήθηκε στον εργοδότη από το τελωνείο για φορολογική παράβαση, ανέστειλε την λειτουργία του και ενώ, ήδη, χρωστούσε σημαντικά ποσά από δεδουλευμένα, στους εργαζόμενους (ανέρχονται συνολικά στο 1.600.000 ευρώ), οι οποίοι είχαν προχωρήσει και σε επίσχεση εργασίας. Τελικά, απολύθηκαν όλοι και μπήκαν στο ταμείο ανεργίας, χωρίς να πάρουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους.
Μην έχοντας άλλη επιλογή, προχώρησαν σε κατάσχεση του εργοστασίου και του οικοπέδου, προκειμένου να το βγάλουν σε πλειστηριασμό και από την πώλησή του να μπορέσουν να πάρουν τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους. Μέχρι σήμερα έγιναν 3 πλειστηριασμοί που απέβησαν άκαρποι λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρ’ ότι μειώθηκε σημαντικά το τίμημα του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger