Ενώπιον εκπλήξεων βρίσκονται καθημερινά πλέον οι ελεγκτές της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’), οι οποίοι εδώ και ένα 15ήμερο περίπου ασχολούνται με τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων και το «πόθεν έσχες» Βολιωτών, που βρέθηκαν να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, την τριετία 2009-2011. Πρόκειται για εκατοντάδες φορολογούμενους, που περιλαμβάνονται στις λίστες με τους 54.000 Έλληνες, που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την τριετία της οικονομικής κρίσης και ήδη καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών με ειδοποιητήρια, όσοι έβγαλαν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Πρόκειται για περίπου 24.000 φορολογούμενους από τους 54.000, που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για το πού βρήκαν, το πόθεν έσχες δηλαδή και να δικαιολογήσουν τα χρήματα που εξήγαγαν.
Σύμφωνα με εφοριακό στέλεχος της Δ.Ο.Υ. Βόλου, ο ρυθμός προσέλευσης των κληθέντων είναι 30-40 φορολογούμενοι την ημέρα, που σημαίνει ότι εδώ και 15 ημέρες που άρχισε η κλήση τους, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 500… Βέβαια, μεταξύ αυτών βρίσκονται και φορολογούμενοι που έβγαλαν χρήματα είτε επειδή σπουδάζουν τα παιδιά τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, είτε επειδή έχουν επαγγελματικές συναλλαγές, όπως π.χ. παραγγελίες προϊόντων από εταιρίες κ.λπ.
Ωστόσο μεταξύ των προσκληθέντων, σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, βρίσκονται και δύο Βολιώτες, ο ένας εκ των οποίων έβγαλε στο εξωτερικό 2,5 εκατομμύρια ευρώ και ο άλλος 1,5 εκατομμύριο!
Όλοι όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, καλούνται να προσέλθουν εντός 20 ημερών στην Εφορία και να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους, δίνοντας διευκρινίσεις, με την προσκόμιση και των φορολογικών τους δηλώσεων, με την απειλή να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, εφόσον δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά, είτε γιατί το ξέχασαν, είτε γιατί το απέκρυψαν τεχνηέντως.
Πρόστιμα και… κατασχέσεις
Στο εικοσαήμερο, που έχουν στη διάθεσή τους όσοι λαμβάνουν αυτές τις επιστολές, πρέπει να προσκομίσουν στην Εφορία τα δικαιολογητικά (στο βαθμό βεβαίως που υπάρχουν), τόσο για το πώς απέκτησαν τα χρήματα, όσο και από πού τα απέκτησαν.
Σε περίπτωση που ο καταθέτης αδυνατεί να αιτιολογήσει όλα αυτά, τα πρόστιμα που θα κληθεί να καταβάλει στο Δημόσιο ξεπερνούν πολλές φορές και τα μισά από τα χρήματα, τα οποία έχει στην τράπεζα. Κι αυτό, γιατί τα ποσά, που δεν δικαιολογούνται, θα φορολογηθούν στην κλίμακα, δηλαδή με φόρο έως και 45% αλλά και με επιπλέον προσαύξηση 2% για κάθε μήνα από τότε που έγινε η κατάθεση!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι «πιάστηκαν» μέσω των διασταυρώσεων, που ολοκλήρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στα στοιχεία των 54.000 Ελλήνων που έβγαλαν καταθέσεις στο εξωτερικό, άνω των 22 δισ. ευρώ, εν μέσω κρίσης και συγκεκριμένα την περίοδο 2009-2011.
Για 15.000 καταθέτες του εξωτερικού το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης του Taxis χτύπησε «κόκκινο». Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι τα ποσά των καταθέσεων που απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες και τα μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού, ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα εισοδήματα που είχαν δηλώσει τα τελευταία χρόνια στην Εφορία. Σε ορισμένες περιπτώσεις η απόκλιση μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων του εξωτερικού υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ για τον καθέναν…
Ειδικότερα, οι μεγαλοκαταθέτες καλούνται εντός προθεσμίας 10-15 ημερών, μετά τις διευκρινίσεις που δίνουν και εφόσον αυτές δεν αποδειχθούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητική φορολογική δήλωση για τα συγκεκριμένα έτη. Στη δήλωση αυτή θα έχουν την ευκαιρία, να δικαιολογήσουν τη διαφορά που αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ των εμβασμάτων και των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Οι φορολογούμενοι έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να επικαλεστούν και να παρουσιάσουν έσοδα, που απέκτησαν το συγκεκριμένο διάστημα από διάφορες πηγές, όπως πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές, δωρεές ποσών από συγγενείς ή τρίτους, κέρδη από λαχεία και παιχνίδια του ΟΠΑΠ κ.λπ.
Πάντως, οι ελεγκτές της Εφορίας επισημαίνουν ότι προκαλούνται και προβλήματα, καθώς κάποιος ομογενής που τυχόν πούλησε ακίνητο την επίμαχη τριετία στην πατρίδα και φορολογήθηκε για την αντικειμενική αξία του ακίνητου, πώς θα δικαιολογήσει τα χρήματα που εξήχθησαν από την εμπορική αξία του ακίνητου;
Αν π.χ. πούλησε ένα ακίνητο 200.000 ευρώ και φορολογήθηκε με την αντικειμενική του αξία, που είναι 100.000 ευρώ, πώς θα αποδείξει ο ομογενής ότι τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ που έβγαλε, δεν είναι «μαύρο» χρήμα;
Οι μεγαλοκαταθέτες που θα καταφέρουν να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ εμβασμάτων και δηλωθέντων εισοδημάτων, μπορεί να τη «γλιτώσουν» προσωρινά και να μην πληρώσουν τους έξτρα φόρους. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να… κοιμούνται ήσυχοι. Και αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να διενεργήσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2%-5% των φορολογουμένων, που θα δικαιολογήσουν τις διαφορές.
Η όλη διαδικασία μέχρι και την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες. Όσοι αγνοήσουν την επιστολή και δεν υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα ελεγχθούν εξονυχιστικά μετά τη λήξη της προθεσμίας, που θα τους δώσει το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, για όσους δεν πληρώσουν τους έξτρα φόρους το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.) και στην επιβολή προστίμων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου