Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Σχόλιο με αφορμή την συνέντευξη τύπου των Προέδρων των Παιδαγωγικών Τμήμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αντιπρύτανη σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».



Στέλλα Ιωαννίδου ,
Πρόεδρος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του ΠΤΠΕ ,
                                                μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Το Συμβούλιο Διοίκησης, οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι των Τμημάτων σηκώνουν μεγάλο κουρνιαχτό ενάντια στηφήμη που διαδίδει το Υπουργείο Παιδείας για την μετακίνηση των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη Λαμία προτάσσοντας ότι: «οι όποιες επιλογές του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» θα πρέπει να γίνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, επιστημονικά και αναπτυξιακά και να μην υπακούν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές».  Η όλη αναταραχή που δημιουργούν ωστόσο δεν μπορεί παρά αποπροσανατολιστική να είναι.
Πιο συγκερκιμένα, προβάλλοντας αρχικά μιαν επιφανειακή διαφωνία σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», προσπαθούν να κρύψουν πως εν τέλει συμφωνούν με την ουσία του η οποία είναι οι συγχωνεύσεις των Τμημάτων. Δήθεν αντιδρούν ενάντια στο σχέδιο γιατί θέλουν στην ουσία να υποδείξουν οι ίδιοι το σχέδιο συγχωνεύσεων για να εξασφαλίσουν τις μπίζνες και τις θεσούλες τους στα όργανα διοίκησης των νέων τμημάτων. Μαζί με διάφορα μέλη ΔΕΠ όλο το προηγούμενο διάστημα επεξεργάζονταν τέτοιου είδους προτάσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής κατεύθυνσης για ενίσχυση του πανεπιστημίου της αγοράς. Οι ίδιοι δεν κρύβουν την επιθυμία τους να βοηθήσουν στην συγχώνευση των τμημάτων αλλά και άλλων ανώτατων ιδρυμάτων τα οποία ενδεχομένως δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.

Η προετοιμασία για την συγχώνευση των Παιδαγωγικών έχει ήδη ξεκινήσει από την ραγδαία αλλαγή των Οδηγών Σπουδών των τμημάτων μειώνοντας τα υποχρεωτικά μαθήματα και αυξάνοντας τα επιλογής, κάνοντας κοινές διδασκαλίες. Σε όλα αυτά έχουν πρωτοστατήσει το Συμβούλιο Διοίκησης, οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι των Τμημάτων. Όσον αφορά την στάση του Δημάρχου και των εκπρόσωπων της τοπικής διοίκησης της περιοχής θα την χαρακτήριζε κανείς υποκριτική.Οι ίδιοι ζητάνε να «εξαιρεθούν» τα Παιδαγωγικά Τμήματα  όχι για το καλό της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά γιατί βλέπουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ως πελάτες για τις τοπικές επιχειρήσεις του Βόλου.
Ασφαλώς και δεν θα δεχθούμε καμιά μετακίνηση, καμιά συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων που θα βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό  μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: με 400μισθό, ωράρια λάστιχο από 4 έως 13 ώρες τη μέρα, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. O φοιτητικός σύλλογος του ΠΤΠΕ απορρίπτει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όχι επειδή αποδέχεται την τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αλλά επειδή δεν αποδέχεται αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμιο και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Η σημερινή διάρθρωση των σχολών και τμημάτων και το σχέδιο για τον  επανασχεδιασμό της, δεν γίνεται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά τις απαιτήσεις των μονοπωλίων για περισσότερα κέρδη.
Οι φοιτητές δεν πρέπει να παραπλανηθούν από την παγίδα του Υπουργείου,των Πρυτάνεων και Προέδρων αλλά και του Δημάρχου και της τοπικής διοίκησης. Δεν πρέπει να υπερασπίζονται το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο αλλά μιαν Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Η ουσιαστική εναντίωση στο σχέδιο «Αθηνά» δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την απαίτηση: Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδώννα ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκενα μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές. Να μην υπάρχει καμιά απόλυση προσωπικού. Να υπάρξουν άμεσα Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας. Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν». Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων! Ούτε ευρώ για σίτισηστέγασημετακίνησηβιβλίααναλώσιμα! Για τους σπουδαστές που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες. Κατάργηση του νόμου πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του. Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Έξω οι επιχειρήσεις και οι manager. Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της παιδείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger