Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Ενημερωτικές εκδηλώσεις της Αντιπεριφέρειας Λάρισας για ασφαλή χρήση γεωργικών φαρμάκων

Πρωτοβουλία διοργάνωσης σειράς ενημερωτικών ημερίδων για τη σωστή χρήση των γεωργικών φαρμάκων αναλαμβάνει η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, σε συνεργασία με όλους τους δήμους της αρμοδιότητάς της, αρχής γενομένης από τη Νίκαια.
Οι εκδηλώσεις που έχουν θέμα «Ασφαλή Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» πραγματοποιούνται - σε εφαρμογή του Ν. 4036/2012 - με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση των αγροτών, αλλά και του ευρύτερου κοινού, πάνω σε ένα μείζον ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία τόσο του περιβάλλοντος όσο και της δημόσιας υγείας.

Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλελέρ, την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου στη Νίκαια, με ώρα έναρξης 11 π.μ. κι έπονται ανάλογες εκδηλώσεις στις έδρες όλων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Οι αγρότες μας στηρίζουν την τοπική οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό κι εμείς, ως Αντιπεριφέρεια Λάρισας, πράττουμε ότι είναι δυνατόν για να τους στηρίξουμε. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνον όταν θα είναι σωστά ενημερωμένοι θα μπορούν να κινηθούν ανάλογα για να προασπίσουν με τη σειρά τους τα εισοδήματά τους, που βάλλονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. Προχωρούμε λοιπόν με στοχευμένες δράσεις στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών μας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, για τη σωστή χρήση των γεωργικών φαρμάκων και ιδίως όσον αφορά τους κινδύνους και τις ενδεχόμενες οξείες και χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς επίσης και για την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων φυτοπροστασίας χωρίς χημικά μέσα. Παράλληλα, τα στελέχη των υπηρεσιών μας θα ενημερώσουν διεξοδικά τους αγρότες για τις υποχρεώσεις που θα έχουν περαιτέρω στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν. 4036/2012, με στόχο να τους προετοιμάσουν έγκαιρα για να εναρμονιστούν με την κείμενη νομοθεσία για να προστατέψουν την υγεία τους και να παράγουν προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή για τον καταναλωτή, αλλά και για να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις».

Ομιλητές στις εκδηλώσεις θα είναι εξειδικευμένοι γεωπόνοι – στελέχη του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, αρμόδιο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σε θέματα που αφορούν στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία και την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Καλούνται οι αγρότες να παρευρεθούν στη συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν έγκυρα και διεξοδικά για το θέμα των φυτοφαρμάκων που τους ενδιαφέρει άμεσα από τα αρμόδια στελέχη της Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger