Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Διαγραφή Παπακωνσταντίνου



Με συνοπτικές διαδικασίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος διέγραψε το απόγευμα της Παρασκευής τον Γ. Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ λόγω της εμπλοκής του στην παραχάραξη της πρώτης λίστας Λαγκάρντ όπου συμπεριλαμβάνονταν τα ονόματα δύο εξαδέλφων του.

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Είναι λυπηρό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας προκύπτουν σαφείς ενδείξεις ότι υπήρξε αλλοίωση της λίστας, όσον αφορά συγγενικά πρόσωπα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Προκύπτει συνεπώς προφανές και τεράστιο ζήτημα ευθύνης του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς ήταν αυτός που χειρίστηκε το θέμα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και επιπλέον μετά από δυο χρόνια δήλωσε ότι έχασε το πρωτότυπο CD.

Είναι σαφές ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ανήκει πλέον στο ΠΑΣΟΚ.


Το ΠΑΣΟΚ ζητεί να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.
Μετά τις εξελίξεις αυτές είναι εμφανές ότι όχι μόνο πέφτει στο κενό η επιχείρηση συκοφάντησης και στοχοποίησης του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και ότι οι εμπνευστές και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του.

Πρέπει ίσως να ξαναθυμίσουμε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι η έρευνα αυτή κατέστη δυνατή μετά από την άμεση αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να θέσει στην διάθεση των αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι έχασαν το πρωτότυπο CD και άλλοι ότι δεν διατήρησαν το υλικό στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας. Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε - γιατί παραδόξως κάποιοι το λησμονούν αυτό - ότι το αντίγραφο αυτό προερχόταν από το ΣΔΟΕ που ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ως τότε υπουργό οικονομικών, δυο μήνες μετά την διαβίβαση του υλικού στο ΣΔΟΕ και μετά την αξιολόγηση του από αυτό.

Εκκρεμεί επίσης - το ερώτημα που αφορά την «πηγή» που ενώ δήλωσε στη Βουλή και τη δικαιοσύνη ότι δεν διαθέτει τη «λίστα» τη διοχέτευσε προς δημοσίευση σε συγκεκριμένο έντυπο με την ενθουσιώδη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η άκρη του νήματος για την αποκάλυψη όλης της ιστορίας που χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός φθοράς και επίθεσης κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Το εθνικό συμφέρον απαιτεί την αλήθεια για όλα και για όλους. Δεν έχει πια κανείς περιθώριο για μικροκομματικά τεχνάσματα, παιχνίδια συνωμοσίας και σκόπιμες συγχύσεις ως προς τη στάση συγκεκριμένων προσώπων.

Προηγουμένως ο Γ. Παπακωνσταντίνου με ανακοίνωσή του είχε αρνηθεί κατηγορηματικά αυτή την εμπλοκή του, πλην όμως, οι διαρροές από τον Άρειο Πάγο και το υπ. Οικονομικών μέσω του δικαστικού ρεπορτάζ είχαν καταστήσει σαφές ότι τα τέσσερα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν στη νέα και κατά τεκμήριο αυθεντική λίστα Λαγκάρντ ανήκουν στο στενό περιβάλλον του πρώην υπ. Οικονομικών.

Εικοσιτέσσερις ώρες πριν, ο Ευ. Βενιζέλος ο οποίος είναι και αυτός ένας από τους διαχειριστές της πρώτης λίστας Λαγκάρντ αφού διατηρούσε επί μεγάλο χρονικό διάστημα ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο το περίφημο στικάκι με τα ηλεκτρονικά αρχεία, εξαπέλυσε το απόγευμα της Πέμπτης δριμύτατη επίθεση κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και των υφισταμένων του κ.κ. Καπελέρη και Διώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε ήδη πληροφορηθεί την άμεση εμπλοκή του πρώην υπ. Οικονομικών στην υπόθεση αυτή και ως εκ τούτου έσπευσε να προκαταλάβει τις εξελίξεις.

Το ιστορικό της εμπλοκής

Λίγο πριν το μεσημέρι της Παρασκευής έσκασε η βόμβα περί της εμπλοκής του Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Κατά το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων και σύμφωνα πάντα με τις ανεπίσημες διαρροές ο κ. Παπακωνσταντίνου ελέγχεται για την αφαίρεση των ονομάτων δύο εξαδέλφων του και των συζύγων τους από τη λίστα Λαγκάρντ. Διαρροές που προέρχονται από το ΣΔΟΕ, τους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και από τον Άρειο Πάγο «δείχνουν» μετ’ επιτάσεως τον πρώην υπουργό να εμπλέκεται ευθέως στην απόκρυψη των ονομάτων των συγγενών του, από τη στιγμή μάλιστα που ήταν και ο πρώτος αποδέκτης της λίστας, την οποία ποτέ δεν πρωτοκόλλησε.

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται και τα ποσά των καταθέσεων

Σύμφωνα πάντα με τις παραπάνω διαρροές, για το συγγενικό πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου και  ακόμα τρία άτομα που αναφέρονται στη λίστα, υπάρχουν τέσσερις εγγραφές σε δύο λογαριασμούς συνολικού ύψους 1.222.000 δολαρίων, εκ των οποίων ο δεύτερος είναι ανενεργός.

Στον έναν λογαριασμό συνδικαιούχοι είναι ένας πολιτικός μηχανικός και η σύζυγός του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, δικηγόρος στο επάγγελμα, ενώ ο δεύτερος λογαριασμός ανήκει σε σύμβουλο επιχειρήσεων, από το φορολογικό προφίλ του οποίου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Μαρίνα Παπακωνσταντίνου, επίσης ξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η Ελένη και η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου φέρονται να έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία.


Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου
Οι δύο γυναίκες, συνδιαχειρίστριες των λογαριασμών, είναι οι κόρες του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, θείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Εντός αυτού του πλαισίου, οι πληροφορίες θέλουν συγγενικά πρόσωπα ή άτομα που συνδέονται με τον πρώην υπουργό (τέσσερα τον αριθμό) να παρουσιάζονται στην κατά τεκμήριο αυθεντική νέα λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, οι διαρροές επισημαίνουν πως το πολιτικό πρόσωπο που εμφανίζεται ήταν υπουργός του ΠΑΣΟΚ, δεν διετέλεσε ποτέ πρωθυπουργός ούτε αρχηγός κόμματος και πως αυτήν την περίοδο είναι ανενεργός πολιτικά.

Το προφίλ ταιριάζει, βεβαίως, και με αυτό του Γιάννου Παπαντωνίου, δεδομένου ότι το όνομα της συζύγου του συμπεριλαμβάνεται σε άλλες προηγούμενες εκδοχές της επίμαχης λίστας.

Ωστόσο, και σε χρόνο ενεστώτα οι πληροφορίες εμπλέκουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος κατά σειρά διαχειριστής της λίστας υπό μορφή CD, το οποίο και χάθηκε, κατά δική του πάντα δήλωση στη Βουλή.

Σημειώνεται πως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη από την Πέμπτη το απόγευμα εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση, εκθέτοντας προσωπικά τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τους υφισταμένους παράγοντες του Υπ. Οικονομικών κ.κ. Καπελέρη και Διώτη για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ. Βεβαίως, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε της δικής του στάσης, χωρίς να εξηγήσει το πώς το περιεχόμενο της λίστας παρέμεινε στην κατοχή του επί μακρόν δίχως επεξεργασία από το ΣΔΟΕ και τη Δικαιοσύνη, με το επιχείρημα πως αποτελεί προϊόν υποκλοπής, οπότε η διαχείρισή του θα ήταν παράνομη έως και αντισυνταγματική.

Είναι γεγονός πως η ομίχλη που εκούσια καλύπτει το πόρισμα των εισαγγελέων για το περιεχόμενο της νέας λίστας Λαγκάρντ δίνει απεριόριστη τροφή σε σενάρια και εκδοχές, από τη στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι δικαστικοί φορείς κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα συμπεράσματα που αποκόμισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς υπό το νομότυπο πρόσχημα της μεταβίβασης του φακέλου με τη λίστα στη Βουλή.


Δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου

Αρνείται, στην πρώτη του αντίδραση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την κατηγορία ότι προέβη σε αλλοίωση των δεδομένων της λίστας Λαγκάρντ.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, από την Ολλανδία όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι δεν έχει κάνει καμία αλλοίωση και αναρωτήθηκε αν είναι ποτέ δυνατόν να έπαιρνε αυτό το «ηλίθιο» ρίσκο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αργότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Τις τελευταίες ώρες γίνεται μια άθλια διαδικασία διαρροών και περιγραφών ονομάτων γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ", σύμφωνα με την οποία "φωτογραφίζονται" άτομα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος και γίνονται εικασίες περί "αλλοίωσης".

Δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

1. Καμμία απολύτως σχέση δεν είχα και δεν έχω με οποιονδήποτε λογαριασμό στη λίστα.

2. Καμμία απολύτως παρέμβαση στα στοιχεία που εγώ ζήτησα και έλαβα από τις Γαλλικές αρχές δεν έχω κάνει - παρέδωσα στους αρμόδιους τα πλήρη στοιχεία που μου παραδόθηκαν.

3. Εάν υπάρχουν λογαριασμοί στη λίστα που αφορούν σε πρόσωπα του ευρύτερου συγγενικού μου περιβάλλοντος, είναι κάτι το οποίο δεν εγνώριζα μέχρι σήμερα.

4. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι λογαριασμοί θα ελεγχθούν πλήρως για να φανεί η αλήθεια.

Δεν πρόκειται να αποδεχθώ την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση. Άλλωστε με δική μου πρωτοβουλία φρόντισα να έρθουν τα στοιχεία αυτά στην Ελλάδα και τα παρέδωσα στον ΣΔΟΕ για να γίνει έλεγχος.

Ζητώ να έρθουν όλα τα στοιχεία στο φως - ονομαστικά και άμεσα - και να γίνει πλήρης διερεύνηση».

Τι υποστήριζε τον Οκτώβριο του 2012 ο πρώην υπουργός

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ τον Οκτώβριο του 2012, ο πρώην υπουργός επέρριψε ευθύνες στους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ.κ. Γιάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, κατηγορώντας τους ότι δεν προχώρησαν σε έρευνα, ενώ ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών είχε αποφανθεί ότι τα στοιχεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φορολογικό έλεγχο.

«Το USB το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το Υπουργείο Οικονομικών. Το αρχικό CD που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι, αλλά δεν ξέρω πού είναι».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε υποστηρίξει, επίσης, ότι η λίστα Λαγκάρντ βρισκόταν στα χέρια του από τον Οκτώβριο του 2010, με τις γαλλικές Αρχές να ζητούν από την ελληνική πλευρά να διαχειριστούν τα στοιχεία με απόλυτη μυστικότητα.

Στη συνέχεια έδωσε λίστα με 20 ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, ζητώντας από αυτόν να διερευνήσει το οικονομικό προφίλ των αναφερόμενων προσώπων. Ορισμένα από τα ονόματα είχαν μεγάλες τραπεζικές αποταμιεύσεις, με ενδεικτικό παράδειγμα την περίπτωση μίας γυναίκας που διατηρούσε λογαριασμούς με καταθέσεις που υπερέβαιναν τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην υπουργού, ο κ. Καπελέρης τον ενημέρωσε ότι ορισμένες καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ των δικαιούχων, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητεί τη συνέχιση της έρευνας.

Τέλος, τον Ιούνιο του 2011, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέστειλε τα στοιχεία στον νέο ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, συμπληρώνοντας πως ουδέποτε ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία των ερευνών λόγω της πίστης του στην επιχειρησιακή αυτοτέλεια του Σώματος.

Στη Βουλή ο φάκελος με τη λίστα

Η νέα λίστα διαβιβάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή έτσι ώστε να συσχετιστεί με τον φάκελο που υπάρχει ήδη στο Κοινοβούλιο για την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.

Κατά την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα, υπάλληλος του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών είχε τοποθετήσει τον δίσκο σε λάπτοπ επιδεικνύοντάς τον στους Έλληνες αξιωματούχους που έφθασαν για να τον παραλάβουν.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής: «Κατά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».

Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά…

Οι πάντες θυμούνται τη σπουδή που είχε καταδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, όταν υιοθετούσε τη «λίστα Λαγκάρντ», η οποία δημοσιοποιήθηκε μέσω του περιοδικού HOT DOC. Η «υιοθέτηση» της λίστας έφθασε μέχρις σημείου να αποκαλεστεί ως αυθεντική.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν διατήρησε τότε ούτε μία επιφύλαξη για το ενδεχόμενο η λίστα που δημοσιοποιήθηκε να είναι χαλκευμένη ή το δημοσίευμα να ήταν συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Σήμερα αποδεικνύεται πως η λίστα που δημοσιοποιήθηκε και οι επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις συμπαράστασης εκ μέρους της ηγεσίας και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορούσαν σε μία εκδοχή της λίστας που συνέφερε εκείνους που δεν την πρωτοκόλλησαν ούτε και φρόντισαν για την αξιοποίησή της από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Ήταν η παραποιημένη λίστα.

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πλήρους περιεχομένου της νέας λίστας Λαγκάρντ, κανείς δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά πως οι «εκπλήξεις» τελείωσαν και πως δεν πρόκειται να υπάρξει και νέος αιφνιδιασμός, που θα καταδεικνύει πως τα μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένα στοιχεία δεν απηχούσαν παρά τη «βολική» αλήθεια στην υπόθεση των καταθέσεων στην HSBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger