Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ανειλικρινής η στάση της Δύσης για την Συρία λέει ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ

Με δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες των ρωσικών Αρχών, η Συρία έχει συγκεντρώσει τα οπλοστάσια των χημικών της όπλων σε ένα ή δύο κέντρα, ώστε να μην επιτρέψει να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια των αντικαθεστωτικών ενόπλων.
Την ίδια ώρα ο Λαβρόφ εξέφρασε αμφιβολίες για την ετοιμότητα των δυτικών χωρών να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ. Όπως είπε «δημιουργείται η αίσθηση ότι η Δύση προσεύχεται να συνεχίσουν Ρωσία και Κίνα να μπλοκάρουν την έγκριση έξωθεν επέμβασης, διότι μόλις η έγκριση αυτή δοθεί θα χρειαστεί να δράσουν, αλλά κανείς τους δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο». Στη συνέχεια φρόντισε να προσθέσει πως η Ρωσία δεν προτίθεται να προκαλέσει μια τέτοια απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, μετά το «μάθημα» της Λιβύης.

Επιπλέον κάλεσε τη Δύση «να αφήσουμε κατά μέρος το πρόβλημα του Άσαντ και να επιβάλουμε σε όλους την ανακωχή, για να επιστρέψουν πίσω οι παρατηρητές του ΟΗΕ και να καθίσουν οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προαπαιτούμενα του είδους “να εξαφανιστεί ο Σύρος πρόεδρος”».
Ο Σ. Λαβρόφ επανέλαβε τη ρωσική στήριξη στη συμφωνία της Γενεύης, που έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ - ΕΕ και υπογράμμισε πως σ’ αυτήν δεν υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο «εξαφάνισης του Ασαντ», κατηγορώντας τις δυτικές χώρες για έλλειψη ειλικρίνειας στο ζήτημα της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger