Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Στη Βρετανία 300 χιλιάδες χωρίς θέρμανση - Στη Σκωτία 1 εκατ. άνθρωποι σε «ενεργειακή ένδεια» από τα 6 μονοπώλια

Στη Βρετανία, οι λογαριασμοί ενέργειας  αυξήθηκαν κατά 7% φέτος και υπολογίζεται πως μέχρι το 2016 πάνω από 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα ξοδεύουν πάνω από το 10% του εισοδήματός  τους σε λογαριασμούς θέρμανσης. Τα μισά από αυτά σήμερα είναι συνταξιούχοι, το ένα τρίτο με αναπηρία ή ασθένεια, και το ένα πέμπτο με ένα τουλάχιστον  παιδί κάτω των 5.
Τον περασμένο  χειμώνα, σύμφωνα με το Fuel Poverty Action σημειώθηκαν 24000 θάνατοι από τις επιπτώσεις της ενεργειακής ένδειας σε Αγγλία και Ουαλία. Η Εθνική Συνέλευση Συνταξιούχων επισημαίνει ότι οι βουλευτές πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την επανακρατικοποίηση των βιομηχανιών παραγωγής ενέργειας.

Ανάλογη τραγική κατάσταση και στη Σκωτία όπου 900.000 νοικοκυριά αναγκάστηκαν φέτος να δώσουν το 10% του εισοδήματός τους για να πληρώσουν την ενέργεια, στις «μεγάλες 6» εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Το νούμερο είναι αυξημένο κατά 200.000 παραπάνω από πέρσι ενώ ένα επιπλέον 7.8% βρίσκεται σε «ακραία ενεργειακή ένδεια» παραδίδοντας το 20% του εισοδήματός τους στις εταιρείες.
Η ΜΚΟ Energy Action Scotland δηλώνει ... «απογοητευμένη» και καλεί για ...καλύτερη μόνωση των σπιτιών στην παγωμένη Σκωτία ώστε να ξοδεύουν λιγότερη ενέργεια! Το συνδικάτο GMB από την πλευρά του καλεί όλα τα κόμματα να έρθουν σε διάλογο με τις «μεγάλες 6» για να πετύχουν κάποιο διακανονισμό μαζί τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μονοπώλια και το σύστημα που τα υπηρετεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger