Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ερχονται αλλαγές στην εργασία των ναυτικών ( μείωση 15% των αποδοχών στα κατώτερα πληρώματα.)

ΣΤΗΝ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ

Στην ακτοπλοΐα οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν θέσει στην ΠΝΟ μείωση 15% των αποδοχών στα κατώτερα πληρώματα.
Στην ακτοπλοΐα οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν θέσει στην ΠΝΟ μείωση 15% των αποδοχών στα κατώτερα πληρώματα.
Της Αγγελικής Καλλή
Mεγάλες αλλαγές στη ναυτική εργασία έρχονται το 2013 στην κατεύθυνση της δραστικής μείωσης του εργασιακού κόστους στην ποντοπόρο ναυτιλία και την ακτοπλοΐα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε όλες τις παρεμβάσεις που εκτιμά ότι χρειάζονται με το επιχείρημα ότι στη μεν ποντοπόρο ναυτιλία η μείωση των μισθών θα ανοίξει θέσεις εργασίας για τους άνεργους ναυτικούς, στη δε ακτοπλοΐα θα προλάβει την κατάρρευση του κλάδου σε συνδυασμό με τη λήψη και άλλων μέτρων.

Στην ποντοπόρο ναυτιλία η αρχή γίνεται με την εισαγωγή των ατομικών συμβάσεων στα κατώτερα πληρώματα των υπό ελληνική σημαία πλοίων. Μέσω των ατομικών συμβάσεων, που θα αποτελούν μέρος των εγκριτικών πράξεων, θα καθορίζονται και οι όροι εργασίας των ναυτικών. Ήδη έχει κυρωθεί από τη Βουλή η διεθνής συνθήκη MLC η οποία ορίζει τα μίνιμουμ στη ναυτική εργασία (ωράρια κ.ά.) τα οποία βρίσκονται όμως σε μεγάλη απόσταση από τα όσα προβλέπονταν στις κλαδικές ΣΣΕ που υπογράφονταν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Σήμερα όλες οι ΣΣΕ στη ναυτιλία έχουν λήξει. Επιπλέον η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση ενός μισθού με βάση τον οποίο θα καταβάλλονται οι εισφορές, όπου υπάρχει ατομική σύμβαση εργασίας. Ο νέος αυτός μισθός θα αποτελέσει και τη βάση για τον υπολογισμό της σύνταξης των εισερχόμενων στο ναυτικό επάγγελμα. Οι εισφορές αυτές θα επιδοτούνται από το κράτος σύμφωνα με τα όσα προβλέπει νόμος του 2007 για τους ναυτικούς που απασχολούνται πέραν των οργανικών συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Στα όρια της ITF
Οι εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας προσανατολίζονται οι ατομικές συμβάσεις να διαμορφώνονται «στα όρια της σύμβασης της ΙTF». Αυτό σημαίνει ότι οι αποδοχές ενός ναύτη από τα 2.500 ευρώ που φθάνουν σήμερα μαζί με υπερωρίες και επιδόματα θα πέσουν στα 980 ευρώ περίπου συμπεριλαμβανομένων 103 ωρών υπερωριακής απασχόλησης. Στην ακτοπλοΐα οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν θέσει στην ΠΝΟ μείωση 15% των αποδοχών στα κατώτερα πληρώματα.
Στις τελευταίες επαφές της ομοσπονδίας με στελέχη ακτοπλοϊκών εταιριών, προκειμένου να καταβληθούν δεδουλευμένα, έγινε γνωστό ότι θα επιδιωχθεί το εργασιακό κόστος τους να πέσει το 2013 κάτω από το 18% που υπολογίζεται σήμερα στο σύνολο των εξόδων διαχείρισης.
Μείωση
Όπως μάλιστα αναφέρθηκε σε αυτές τις συναντήσεις η ακτοπλοΐα στις παρούσες συνθήκες δεν έχει πάνω από έξι μήνες ζωής. Οι εταιρείες έχουν ζητήσει από το υπουργείο Ναυτιλίας τη δραστική μείωση των ναυτικών που απασχολούνται ως ξενοδοχειακό προσωπικό. Θεωρείται ότι με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας θα επέλθει σταδιακά και μείωση των αποδοχών στους αξιωματικούς μέσω της παραγωγής περισσότερων στελεχών από τα ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης και κατάρτισης τα οποία θα πιστοποιούνται από το κράτος προκειμένου να έχουν ισχύ οι τίτλοι τους. Η πιο γρήγορη διαδικασία στην παραγωγή αξιωματικών αναμένεται να ρίξει σημαντικά τις τιμές στην αγορά εργασίας κυρίως στην επιβατηγό ναυτιλία μεσοπρόθεσμα.
Φόρουμ κοινωνικού διαλόγου στο α' δίμηνο του 2013
Στις προθέσεις του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι να υπάρξει στο επόμενο διάστημα ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα στο μέτωπο της ναυτικής εργασίας γι' αυτό θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013 ένα Φόρουμ κοινωνικού διαλόγου το οποίο θα συστηματοποιεί το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, θα καταγράφει τα συμπεράσματα και να δίνει κατευθύνσεις.
Η ΠΝΟ εκτιμώντας ότι αυτό το Φόρουμ θα οδηγήσει σε περαιτέρω απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη ναυτιλία έχει αρνηθεί να συμμετέχει, ωστόσο, ο κ. Μουσουρούλης είναι αποφασισμένος να το θεσμοθετήσει. Άλλωστε το τελικό σχέδιο της Κομισιόν για την εφαρμογή του Μνημονίου 3 στην Ελλάδα αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις στην ακτοπλοΐα, αλλά και στα λιμάνια. Όσον αφορά την ακτοπλοΐα, αναφέρει συγκεκριμένα ότι, πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα εντός της συγκεκριμένης αγοράς.
Αυτές οι αλλαγές θα επέλθουν μέσω έναρξης δημόσιας διαβούλευσης σε δύο άξονες, τη δρομολόγηση των πλοίων και διευθετήσεων στην εργασία. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η διαδικασία αυτής της διαβούλευσης έχει δρομολογηθεί.
Λιμάνια
Η Κομισιόν θέτει επίσης ζήτημα αλλαγών και στις εργασιακές σχέσεις όσων απασχολούνται στα λιμάνια, αναφέροντας ότι, με τη μείωση των προϋπολογισμών τους οι διοικήσεις των λιμανιών προετοιμάζουν αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να προωθήσουν ευέλικτες συμφωνίες εργασίας και να προετοιμάσουν σημαντικά περιουσιακά τους στοιχεία για ιδιωτικοποίηση κυρίως μέσω παραχωρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger