Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ...ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΡΕΙΑΣ Ξαφνική εντολή για τρία πολεμικά σκάφη του USN να στρέψουν προς Ανατολική Μεσόγειο

Η ξαφνική απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου τρία πολεμικά σκάφη του Ναυτικού να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς την Ανατολική Μεσόγειο θέτει νέα δεδομένα στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στη Συρία όσο και στο Ισραήλ.
Η εντολή αφορά τα σκάφη USS Iwo Jima, USS New York και USS Gunston Hall τα οποία βρίσκονταν δυτικά του Γιβραλτάρ με πορεία εξόδου από τη λεκάνη της Μεσογείου με αποτέλεσμα τα αμερικανικά πλοία ουσιαστικά να αναστρέψουν και να κατευθυνθούν προς τα ανατολικά.
Επίσημα η εντολή για την ξαφνική αλλαγή της πορείας των σκαφών έχει ως αιτιολογικό την παροχή υποστήριξης για εκκένωση Αμερικανών πολιτών από το Ισραήλ οι πραγματικοί λόγοι όμως όπως εκτιμούν αναλυτές βρίσκονται πιο βόρεια και πιο συγκεκριμένα στην Συρία.

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν αξιωματούχοι στο αμερικανικό δίκτυο CNN, η πιθανότητα εκκένωσης των Αμερικανών πολιτών που διαμένουν στο Ισραήλ μέσω θαλάσσης είναι μια πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα και η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο προς το παρών. Όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ το πιθανότερο είναι να το πράξουν μέσω αεροπορικών συγκοινωνιών, εξηγούν, αφήνοντας έτσι ερωτηματικά για το ποιος είναι ο πραγματικός προορισμός των σκαφών αυτών.
Τα τρία αμερικανικά πολεμικά πριν λάβουν την εντολή για αναστροφή της πορείας τους κατευθύνονταν πίσω στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο ναύσταθμο Norfolk της Virginia. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι μεταφέρουν τουλάχιστον 2500 Πεζοναύτες στους οποίους εάν προστεθούν και οι περίπου 2000 Βρετανοί Πεζοναύτες που μεταφέρονται σε βρετανικά σκάφη που βρίσκονται στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της άσκησης Cougar 12, τότε διαμορφώνεται μια δύναμη από τουλάχιστον 4500 Πεζοναύτες εν πλω και με προορισμό τις ακτές της Ανατ. Μεσογείου.
Στόχος της δύναμης αυτής σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών είναι η Συρία και οι συνεχιζόμενες μάχες εκεί. Παρά το γεγονός ότι το βάρος της διεθνούς προσοχής έχει μετατοπιστεί προς το Ισραήλ εντούτοις η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του Λευκού Οίκου και πιο ειδικά το χημικό οπλοστάσιο του συριακού καθεστώτος τον έλεγχο του οποίου οι ΗΠΑ θέτουν ως απόλυτα σημαντικό ζήτημα.
Από πλευράς αμερικανικού Ναυτικού στην περιοχή υπάρχουν ακόμη 4 αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων SM-2/3 με σύστημα AEGIS τα οποία πήραν μέρος στην άσκηση «Austere Challenge 12» - το τέλος της οποίας όμως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ακόμη- παραμένοντας στην περιοχή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger