Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οι εισαγγελείς κάνουν πόλεμο Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ώς τις 9 Δεκεμβρίου, αντιδρώντας στην εντολή Τέντε για περικοπές στους μισθούς τους

Πόλεμος ξέσπασε στον χώρο της Δικαιοσύνης. Κόντρα στην πρόσφατη εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για περικοπές στους μισθούς των δικαστικών λειτουργών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος όχι μόνο δεν υπαναχώρησε από τις θέσεις της, αλλά  τα μέλη της αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διακοπές των συνεδριάσεών τους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.
Το κλίμα στην έκτακτη γενική συνέλευση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, ύστερα και από την πρόσφατη παραγγελία του Αρείου Πάγου που ουσιαστικά ανοίγει δρόμο για πειθαρχικούς ελέγχους.                                                          
Οπως αναφέρθηκε, βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 100 πειθαρχικές διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών πρώτου και δεύτερου βαθμού για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων. Οι επίμαχες καθυστερήσεις όμως, αφορούν - όπως έγινε γνωστό - σε παλαιότερες υποθέσεις, πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων των δικαστών.  
Στη διάρκεια της  συνέλευσης, ακούστηκαν και φωνές εισαγγελέων οι οποίοι έλεγαν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ύστερα από τις περικοπές  των αμοιβών τους, που θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο με βάση το τρίτο Μνημόνιο καθιστώντας δυσχερέστερη τη θέση τους.
Στο ψήφισμά της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος στρέφει ευθέως τα βέλη της στην πλευρά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «η εμμονή στα μέτρα αυτά και η έλλειψη διάθεση  διαλόγου από πλευράς της Πολιτείας αποτελούν ουσιαστικά επίθεση κατά της  προσωπικής  και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, που πλήττει ευθέως το κύρος και την ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».
Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν για μία ακόμα φορά τα νέα μέτρα για περαιτέρω περικοπές των μισθών τους αντισυνταγματικά και τονίζουν ότι «το πανθομολογούμενο ως ασήμαντο δημοσιονομικό όφελος που επέρχεται από τις περικοπές των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αποτελεί απόδειξη των διαθέσεων της εκτελεστικής εξουσίας για υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της».
Με το ψήφισμά τους απαντούν σε όσους διαφωνούν με τις κινητοποιήσεις τους και αντιτείνουν ότι «ο αγώνας τους έχει ως προεξάρχοντα στόχο τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και της ομαλής λειτουργίας της Δικαιοσύνης στην πιο κρίσιμη καμπή (οικονομική και κοινωνική) που διέρχεται η χώρα μας, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή  εισαγγελείς και δικαστές καλούνται να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα για την πάταξη της διαφθοράς και την οικονομική εξυγίανση του κράτους».
Τέλος, η Ενωση Εισαγγελέων, αντιλαμβανόμενη «τη δραματική οικονομική  κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, δηλώνει ότι οι εισαγγελείς της χώρας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με σθένος για την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, και να αποτελούν τους εγγυητές της νομιμότητας, ιδιαίτερα δε για τις αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger