Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

«Νέρωνες» διώχνουν τους τουρίστες

ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΠΥΡΠΟΛΗΣΑΝ 15 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ ΚΑΙ ΒΑΡΚΑ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

* Δεύτερο κρούσμα μέσα σε τρεις μέρες *Άρον- άρον φεύγουν οι τουρίστες, ενώ κάτοικοι και επιχειρηματίες παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους

ΒΟΛΟΣ (Γραφείο «Ε», της Ελένης Χάνου)
Τον τρόμο σκορπίζουν στο Πήλιο οι εμπρηστές αυτοκινήτων που χθες το πρωί, «χτύπησαν» στο Παπά Νερό. Δεκαπέντε διαδοχικές εκρήξεις σε ισάριθμα αυτοκίνητα, τροχόσπιτα και σε μία βάρκα που ήταν σταθμευμένα στο δημοτικό πάρκινγκ της περιοχής, σήκωσαν όλο το χωριό στο πόδι. Από καθαρή τύχη δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, καθώς δεν υπήρχε κανείς στο πάρκινγκ ή μέσα στα δύο τροχόσπιτα, ωστόσο δημιουργήθηκε πανικός στην κατασκήνωση που γειτνιάζει με το χώρο στάθμευσης και στην οποία φιλοξενούνται 200 παιδιά. Σοκ υπέστησαν οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων, στην πλειοψηφία τους επισκέπτες στην περιοχή- που ήρθαν για ολιγοήμερες διακοπές και είδαν τις περιουσίες τους να τυλίγονται στις φλόγες.
Το δεύτερο απανωτό κρούσμα –μετά τους έξι εμπρησμούς στο Ανήλιο- οδήγησε αρκετούς τουρίστες σε... άτακτη φυγή και την τοπική κοινωνία σε... αυτό-οργάνωση. Ήδη με ανοιχτή επιστολή του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Κώστας Λεβέντης, καλεί τους ξενοδόχους, να λάβουν μέτρα προστασίας των περιουσιών τους και των περιουσιών των πελατών τους και από χθες το βράδυ, κάτοικοι και επιχειρηματίες δήλωναν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους, παρά τα μέτρα που αποφάσισαν από κοινού να δρομολογήσουν Αστυνομία, Πυροσβεστική και Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, οι κάτοικοι του Ανηλίου σηκώθηκαν στο πόδι από τις τρεις απανωτές εκρήξεις που σημειώθηκαν σε σταθμευμένα ανά ζεύγη αυτοκίνητα σε τρία διαφορετικά σημεία του χωριού.
Χθες, ο εφιάλτης «ζωντάνεψε» στο δημοτικό πάρκινγκ στο Παπά Νερό κι ενώ η περιοχή κατακλύζεται από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου.
Στις 5:30 το πρωί, «χτύπησαν» αυτή τη φορά οι εμπρηστές. Σημειώθηκαν απανωτές εκρήξεις που σήκωσαν στο πόδι ολόκληρο το χωριό.
Οι δράστες περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά. Δεκαπέντε εκρήξεις όσα και τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο πάρκινγκ, έσπειραν τον πανικό.
Σε ελάχιστα λεπτά τα 15 οχήματα μεταξύ των οποίων δύο τροχόσπιτα και μια βάρκα με τρέιλερ, τυλίχθηκαν στις φλόγες και καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Η φωτιά επεκτάθηκε και σε πέντε δέντρα στο χώρο του πάρκινγκ, χάρη όμως στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας που έσπευσε με οκτώ οχήματα και 15 άνδρες, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
200 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ
Το δημοτικό πάρκινγκ βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την κατασκήνωση στο Παπά Νερό. «Αν ένα δένδρο έπαιρνε φωτιά, τα παιδιά θα εγκλωβίζονταν στην κατασκήνωση», έλεγε τρομοκρατημένος κάτοικος της περιοχής.
Οι κατασκηνωτές, βγήκαν άρον- άρον από τις σκηνές και επικράτησε πανικός. Τρομοκρατημένοι εμφανίστηκαν κάτοικοι και επιχειρηματίες από τη γύρω περιοχή, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που έβλεπαν και ζούσαν.
Πυκνοί καπνοί «έπνιξαν» την περιοχή και η απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ιδιοκτητών των οχημάτων που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στις φλόγες μέσα σε λίγα λεπτά.
Το νέο περιστατικό, δεν άφησε πολλά περιθώρια... επιλογών και δεν ήταν λίγοι οι επισκέπτες που τα μάζεψαν και έφυγαν άρον- άρον για να μην πάθουν τα ίδια.
«Θα αδειάσει όλο το χωριό», έλεγαν επιχειρηματίες της περιοχής, που βλέπουν στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν να πλήττεται βάναυσα το εισόδημά τους.
«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ»
Δεν ήταν όμως μόνο οι σειρήνες της πυροσβεστικής που ήχησαν για το χθεσινό περιστατικό. Το νέο κρούσμα εμπρησμού, σήμανε «συναγερμό» για Αστυνομία και Δήμο Ζαγοράς –Μουρεσίου.
Επί τόπου στο Παπά Νερό έσπευσε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Β. Χαλάτσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, Απ. Αλαμάνας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Ν. Μιχαλάκης και ο Δήμαρχος Ζαγοράς- Μουρεσίου, Γ. Αντώνογλου.
Στη σύσκεψη που έγινε με φόντο τα οχήματα- αποκαΐδια, αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων. Διάσπαρτα πυροσβεστικά οχήματα σε κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή και περιπολίες από ομάδες πυροπροστασίας κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, συνθέτουν τα έκτακτα μέτρα από πλευράς πυροσβεστικής και Δήμου.
Μπλόκα σε όλο το Πήλιο, στήνει η αστυνομία για τον εντοπισμό και σύλληψη των εμπρηστών.
Ωστόσο τα «δρακόντεια» μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από χθες το βράδυ, στο Πήλιο, φαίνεται να μην καθησυχάζουν κατοίκους και επιχειρηματίες, που όπως δήλωναν χθες θα πάρουν οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους.
Άμεση ήταν η αντίδραση και του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, Κώστα Λεβέντη, ο οποίος καλεί τα μέλη του κλάδου σε αυτό- οργάνωση.
Με ανοιχτή επιστολή του προς τους ξενοδόχους της Μαγνησίας, ο κ. Λεβέντης αφήνει αιχμές και εναντίον του Δήμου Ζαγοράς- Μουρεσίου:
«Είμαστε στο σταυροδρόμι της εξαφάνισης ή της επιβίωσης μας.
Δυστυχώς οι επιλογές δεν είναι πολλές… είναι μία και μοναδική αυτή της επιβίωσης μας.
Επιβίωση ενάντια στους ανύπαρκτούς «σωτήρες» μας.
Επιβίωση ενάντια στην ανυπαρξία του κράτους ενάντια στο κράτος «μπαταχτσής».
Επιβίωση ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της προστασίας της περιουσίας μας.
Επιβίωση ενάντια στα ανύπαρκτα σχέδια της δήθεν προστασίας του πολίτη χωρίς την εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων για την απόκτηση υλικού και ανθρώπινου δυναμικού.
Στάχτη και αποκαΐδια έγιναν τα αυτοκίνητα επισκεπτών και κατοίκων συμπληρώνοντας ένα κρίκο ακόμα σ’ αυτή την μεγάλη αλυσίδα των έκνομων πράξεων στην περιοχή μας, στην περιφέρειά μας, στην χώρα μας. Μάταια η αστυνομία προσπαθεί προφανώς με την εκ των προτέρων καλή της πρόθεση να καθησυχάσει τους πολίτες τους επιχειρούντες για τις δικές της ενέργειες αλλά η διάθεση με την δυνατότητα απέχει πολύ.
Πολιτικές πρακτικές ετών έχουν οδηγήσει στην αποδυνάμωση της αστυνόμευσης τόσο στην πόλη πολύ δε μάλλον στην ύπαιθρο.
Με ανύπαρκτα στην πράξη σχέδια πολιτικής προστασίας του διευρυμένου Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου συγκάλεσαν τους έχοντας την αρμοδιότητα και περιγραφόμενους στους καλλικρατικούς νόμους και αρμοδιότητες… αρμόδιους φορείς, για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι, τα απαιτούμενα εργαλεία και το ανθρώπινο δυναμικό, καταφεύγοντας σε εθελοντική εργασία η οποία όμως δεν είναι ούτε καταγεγραμμένη ούτε οργανωμένη να αντιδράσει.
Πάρτε την πρωτοβουλία μονοί σας και οργανώστε αφ ενός την ασφάλεια της περιουσίας σας αφ εταίρου την ασφάλεια των πελατών μας και της περιουσίας τους γιατί σε αυτή την φάση που διανύουμε είναι ότι το πολυτιμότερο έχουμε.
Μην περιμένετε από κανένα έξω από την δική σας δυνατότητα να σταθεί στο πλευρό σας. Προλάβετε   με δράσεις και παρεμβάσεις στους εσωτερικούς και εξωτερικούς κοινόχρηστους σας χώρους στα σημεία στάθμευσης των αυτοκινήτων, συνεργαστείτε με συναδέλφους σας για χαμηλότερα κοστολόγια για κοινές δράσεις φύλαξης χρησιμοποιώντας κοινό ανθρώπινο δυναμικό η την τεχνολογία .
Οι «σωτήρες» μας είτε αυτοί βρίσκονται σε τοπικό επίπεδο είτε σε κεντρικό αυτή την στιγμή έχουν μια σοβαρή απασχόληση και δικαιολογία : υπάρχει κρίση.
Για μας όμως δεν υπάρχει δικαιολογία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger